Dual 701 ?
-
Dual 701 ?
Od jakiegoś czasu chcę wymienić mojego Technicsa SL-B3 i chcę kupić Duala 701. Czy to krok w kierunku lepszej jakości dźwięku?
Zastanawiam się nad http://allegro.pl/dual-cs-701-shure-v15 ... 35022.html i wydaje mi się, że może jest ciut za drogo, szczególnie, że będę prawdopodobnie chciał wymienić WAMATową igłę na coś z JICO. Jest też http://allegro.pl/show_item.php?item=4966954091 bez igły ale obawiam się że coś jest nie tak z tą wkładką, bo przecież sprzedający mógłby kupić choćby tę z WAMATu i mieć pewność czy działa. Poza tym na zdjęciu headshella w wkładką kabelki wyglądają na ośniedziałe, nie wiem czy to nie może sugerować że poprzedni właściciel nie do końca dbał o gramofon.
Czy dual 701 w powyższych cenach ma sens?
Zastanawiam się nad http://allegro.pl/dual-cs-701-shure-v15 ... 35022.html i wydaje mi się, że może jest ciut za drogo, szczególnie, że będę prawdopodobnie chciał wymienić WAMATową igłę na coś z JICO. Jest też http://allegro.pl/show_item.php?item=4966954091 bez igły ale obawiam się że coś jest nie tak z tą wkładką, bo przecież sprzedający mógłby kupić choćby tę z WAMATu i mieć pewność czy działa. Poza tym na zdjęciu headshella w wkładką kabelki wyglądają na ośniedziałe, nie wiem czy to nie może sugerować że poprzedni właściciel nie do końca dbał o gramofon.
Czy dual 701 w powyższych cenach ma sens?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 701 ?
To zależymatik pisze:Czy to krok w kierunku lepszej jakości dźwięku?

A potem by chciał 250 złotych więcej i dołożył do oferty niechcianą przez Ciebie igłę z Wamatumatik pisze:bez igły ale obawiam się że coś jest nie tak z tą wkładką, bo przecież sprzedający mógłby kupić choćby tę z WAMATu i mieć pewność czy działa.

Ta druga oferta moim zdaniem jest całkiem fajna.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Dual 701 ?
Dzięki za odpowiedź!
Technics gra oryginalną wkładką EPC-270C z eliptyczną igłą z JICO i preampem wbudowanym w Arcama A22, do którego podłączone są Jadis Orchestra. Jestem zadowolony z detali ale brakuje mi trochę przestrzeni. Czy w tym kontekście to krok we właściwym kierunku?Wojtek pisze:To zależymatik pisze:Czy to krok w kierunku lepszej jakości dźwięku?![]()
No niby racja, dodatkowo ta pierwsza oferta jest licytacją a druga jest kup teraz. Zapytałem sprzedającego czy przyjmie gramofon gdyby okazało się, że coś jest nie tak z tą wkładką. Zastanawiam się tylko, czy wkladka może być jakoś subtelnie uszkodzona tak, że moje niewprawne jeszcze ucho tego nie wychwyci? A może nie przejmować się szczególnie tym że wkładka jest sprzedawana jako "nie wiem bo nie mogę sprawdzić" ?Wojtek pisze:A potem by chciał 250 złotych więcej i dołożył do oferty niechcianą przez Ciebie igłę z Wamatumatik pisze: Bez igły ale obawiam się że coś jest nie tak z tą wkładką, bo przecież sprzedający mógłby kupić choćby tę z WAMATu i mieć pewność czy działa.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 701 ?
Szczerze mówiąc to Ty powinieneś bardziej myśleć o zmianie wkładki niż o zmianie gramofonu. Dual 701 jest dobry pod konkretne wkładki, ale nie ma tak uniwersalnego ramienia jak SL-B3.matik pisze:Czy w tym kontekście to krok we właściwym kierunku?
Z wkładką raczej powinno być wszystko OK.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Hmm, słyszałem że epc-270c jest całkiem przyzwoitą wkładką i dopowiedziałem sobie, że nie ma sensu pakować czegoś lepszego do tego SL-B3 ale moja wiedza jest mocno ograniczonaSzczerze mówiąc to Ty powinieneś bardziej myśleć o zmianie wkładki niż o zmianie gramofonu. Dual 701 jest dobry pod konkretne wkładki, ale nie ma tak uniwersalnego ramienia jak SL-B3.

Z mojego śledztwa Internetowego wywnioskowałem, że Dual CS 701 i Shure V15 mk III to jest bardzo porządne połączenie, stąd zainteresowanie tematem. Możliwe że jak będę chciał coś zmienić to targnę się na coś jeszcze innego, np Thorensa z ramieniem SME.
Sprzedający obiecał sprawdzić wkładkę i dziś ma dać znać.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 701 ?
Za mało wiem by coś konkretnego w tym wypadku sugerowaćmatik pisze:Jaką wkładkę byś sugerował?

Skoro jesteś póki co zdecydowany na zmianę gramofonu to załatw ten temat. Dopiero jeśli zmienisz zdanie to możemy się pochylić nad innymi rozwiązaniami.
To się zgadza, ale trzeba przy okazji jeszcze lubić brzmienie tego Szczuramatik pisze:Z mojego śledztwa Internetowego wywnioskowałem, że Dual CS 701 i Shure V15 mk III to jest bardzo porządne połączenie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Z chęcią dostarczę brakujących informacjiWojtek pisze:Za mało wiem by coś konkretnego w tym wypadku sugerowaćmatik pisze:Jaką wkładkę byś sugerował?![]()

Tak w 100% nie jestem zdecydowany, nie chcę też kupować gramofonu pod wpływem impulsu (bo przez to sporo przepłaciłem przy kupnie obecnego... )Wojtek pisze: Skoro jesteś póki co zdecydowany na zmianę gramofonu to załatw ten temat. Dopiero jeśli zmienisz zdanie to możemy się pochylić nad innymi rozwiązaniami.
Póki co sprzedawca milczy w sprawie stanu wkładki więc mogę sobie poczekać.
Podoba mi się też bardzo Telefunken S600, w których też był fabrycznie montowany Shre V15 mk III i dodatkowym atutem jest fabrycznie montowane ramię SME. Czy to podobna klasa co Dual 701 ? Kłopot w tym, że te Telefunkeny chodzą w jakichś astronomicznych cenach u nas...Wojtek pisze:To się zgadza, ale trzeba przy okazji jeszcze lubić brzmienie tego Szczuramatik pisze:Z mojego śledztwa Internetowego wywnioskowałem, że Dual CS 701 i Shure V15 mk III to jest bardzo porządne połączenieDla Ciebie byłby to przeskok z EPC-270 na wyższy pułap.
-
-
Racja, za dużo ostatnio chyba czytałem i już mi się wszystko pomieszało. O Telefunkena jak mnie jeszcze najdzie będę pytał w osobnym wątku, sorry za zaśmiecanie wątku i rozprzestrzenianie nieprawdziwych informacjikielek pisze:W Telefunkenach nie były montowane ramiona SME tylko Ortofon AS 212

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 701 ?
Ramię jest Ortofona, a nie SMEmatik pisze:i dodatkowym atutem jest fabrycznie montowane ramię SME.

Nie patrz tylko na gramofony gdzie fabrycznie spotykano daną wkładkę, bo to bywa złudne.
Technics SL-B3 to nie jest zły sprzęt. Jedyne co można mu zarzucić to to, że Technics chyba nigdy nie słynął z świetnych napędów paskowych, ale jeśli Twój działa i trzyma obroty to jest OK.
Co do wkładki to rozważ Nagaokę MP-110.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum