To moj pierwszy post na tym forum nawet nie wiem czy jest on w dobrym dziale, ten jednak pasowal mi najbardziej.
Interesuje sie plytami winylowymi juz od dawno, pomimo ze zadnej samemu nie posiadam. Cos w tym jest takiego co wywoluje radosc i sam dzwiek jest lepszy (wedlug mnie) bo sluchalem muzyki z odtwarzaczy winylowych. Kocham muzyke i daje mi ona ogromna radosc. Jestem 100 procent pewny ze kiedys i tak sprawie sobie taki gramofon i zaczne nabywac winyle. Nie daje rade juz dalej sie przed tym chronic. Nie chce jednak zrobic czegos glupiego i kupic gramofonu ktory jest nie odpowiedni dla mnie. Chodzi mi o w miare dobry gramofon, nie bede podawal progu cenowego bo moge troche zainwestowac. Bede na nim przedewszystkim sluchal Jazzu, funku, hip hopu, moze troche rock, ale mniej.
Teraz moje pytanie, co byscie polecili, jaki gramofon dla "poczatkujacego" czyli dla osoby nabywajacej swoje pierwsze cacko

znalazlem kilka ciekawych gramofonow ale co wy sadzicie o tych modelach?
(jeszcze jedno male pytanie, czy potrzebne sa jakies glosniki do gramofonu, czy da sie odtwarzac bez?)
Modele gramofonow nad ktorymi sie zastanawialem:
Audio-Technica AT-LP120-USB Professional Turntable
TDK USB Belt Drive Turntable
Pro-Ject Essential Black
Rega RP1
Co o nich myslicie?
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.