Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ZsIUY
Posty: 8
Rejestracja: 13 maja 2019, 22:42

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: ZsIUY » 14 maja 2019, 19:01


Awatar użytkownika
Lukasz31
Posty: 342
Rejestracja: 29 wrz 2016, 08:48
Gramofon: DUAL 704
Lokalizacja: Wlkp.

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: Lukasz31 » 14 maja 2019, 19:10

Dramat :D

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3050
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: Obywatel » 14 maja 2019, 19:14

ZsIUY, może włóż chociaż minimum wysiłku zamiast wrzucać tutaj propozycje takie, że ręce opadają do samej podłogi.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
Dragant
Posty: 923
Rejestracja: 14 cze 2014, 13:26
Gramofon: Sony PS-X70
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: Dragant » 14 maja 2019, 19:16

ZsIUY - nie podamy Ci konkretnego modelu. Przejrzyj ten wątek kilka stron wstecz - padło kilka propozycji. Poza tym, jest taki temat: viewtopic.php?f=46&t=9997. Zapomnij o tych dziwnych sprzętach z wbudowanymi głośnikami itd. Wrzuć kilka linków ofert, które wydają Ci się rozsądne - coś wybierzemy wspólnymi siłami.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX

Awatar użytkownika
Lukasz31
Posty: 342
Rejestracja: 29 wrz 2016, 08:48
Gramofon: DUAL 704
Lokalizacja: Wlkp.

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: Lukasz31 » 14 maja 2019, 19:19

Pomożemy koledze :D

https://allegro.pl/oferta/gramofon-pion ... 8084590654
troszkę ponad budżet ale masz możliwość wymiany headshella.

ZsIUY
Posty: 8
Rejestracja: 13 maja 2019, 22:42

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: ZsIUY » 14 maja 2019, 19:30

Trochę ponad budżet
Ale dam znać za godzinę może znajdę coś sensownego


Diazo
Posty: 359
Rejestracja: 29 sty 2018, 14:49
Gramofon: PS-X70
Lokalizacja: Łódź

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: Diazo » 14 maja 2019, 20:22

Moim zdaniem kolego ZsIUY miotasz się po omacku, bo obrałeś złą taktykę. Uważam że powinieneś najpierw poczytać jakie są rodzaje gramofonów, będziesz wtedy świadomy na co się decydujesz. Będziesz wtedy wiedział że w tym budżecie nie warto zawracać sobie głowy nowymi gramofonami i dlaczego, będziesz wiedział czym się różni napęd bezpośredni od paskowego i jakie są tego konsekwencje, dowiesz się o wadach i zaletach mocowania t4p i o specyfice duali, które tutaj ostatnio pokazałeś. To nie jest wiedza tajemna i tylko z pozoru wydaje się ogromna i trudna do przyswojenia. Trochę wysiłku, a przestaniesz się tak miotać, zdecydowanie zawęzisz krąg poszukiwań. Uwierz mi, pośpiech nie jest dobrym doradcą przy zakupie audio.
No i na koniec co do budżetu, powinieneś mieć świadomość, że przy zakupie używanej wkładki należy się liczyć z koniecznością wymiany igły. No chyba że kupisz od zaufanej osoby, może od kogoś z forum, której będziesz mógł zaufać "że igła jest w dobrym stanie".
Życzę satysfakcji po zakupie.

Awatar użytkownika
dot87
Posty: 834
Rejestracja: 04 wrz 2017, 17:37
Gramofon: Akai AP D33/Technics
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: dot87 » 14 maja 2019, 20:25

Było:Fisher MT 6115/Onkyo CP 1015A/Nikko NA 390
Jest:: Luxman L210/Akai DP D33/Pickering V15/At 95/Ortofon OM 5E/Pioneer A 207
Philips LFD 3428/ISK HP 580/ Monster Beats Pro/Maxwell Retro DJ

ZsIUY
Posty: 8
Rejestracja: 13 maja 2019, 22:42

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: ZsIUY » 14 maja 2019, 20:28

Diazo dzięki za radę

exit848
Posty: 5
Rejestracja: 05 cze 2019, 18:10

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: exit848 » 06 cze 2019, 11:44


Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3050
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: Obywatel » 06 cze 2019, 11:48

exit848 pisze:
06 cze 2019, 11:44
Co myślicie o tym?

https://www.olx.pl/oferta/gramofon-tele ... A48d8.html
Myślę, że długo nie powisi.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
dot87
Posty: 834
Rejestracja: 04 wrz 2017, 17:37
Gramofon: Akai AP D33/Technics
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: dot87 » 06 cze 2019, 13:51

Myślę że się zgadzam z Kolegą i można brać spokojnie.
Było:Fisher MT 6115/Onkyo CP 1015A/Nikko NA 390
Jest:: Luxman L210/Akai DP D33/Pickering V15/At 95/Ortofon OM 5E/Pioneer A 207
Philips LFD 3428/ISK HP 580/ Monster Beats Pro/Maxwell Retro DJ

Awatar użytkownika
volcoom
Posty: 14
Rejestracja: 05 lip 2014, 15:18

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: volcoom » 09 cze 2019, 12:54

Cześć,

chcę kupić swój pierwszy gramofon. Znalazłem takie ogłoszenie: https://www.olx.pl/oferta/gramofon-akai ... A55vF.html

Ten AKAI jest na forumowej liście polecanych gramofonów, więc myślę, że to całkiem dobry wybór. Co myślicie o cenie? O co warto dopytać sprzedawcę?

Planuję podłączyć gramofon do monitorów m-audio bx5 d2, które już posiadam. Jakie kable i sprzęty będą mi do tego potrzebne? Jak to zrobić? Czy to ma sens? Na co dzień korzystam z tych monitorów do słuchania i robienia muzyki na komputerze (z interfejsem m-audio m-track). Czy jeśli podłącze do nich gramofon, to będę mógł słuchać na nim płyt bez zbędnego przełączania/wyłączania wszystkiego za każdym razem?

Jeśli nie wyraziłem się dostatecznie jasno - przepraszam. Jestem w temacie gramofonów zielony. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pomoc! :)

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3050
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: Obywatel » 09 cze 2019, 13:11

volcoom pisze:
09 cze 2019, 12:54
Jakie kable i sprzęty będą mi do tego potrzebne?
Przedwzmacniacz gramofonowy, np. taki:
https://www.olx.pl/oferta/przedwzmacnia ... a71e65c789
Do tego kabel RCA - XLR lub RCA - TRS do połączenia przedwzmacniacza z głośnikami.
volcoom pisze:
09 cze 2019, 12:54
Czy jeśli podłącze do nich gramofon, to będę mógł słuchać na nim płyt bez zbędnego przełączania/wyłączania wszystkiego za każdym razem?
Masz dwa wejścia w głosnikach więc obędzie sie bez przełączania.
volcoom pisze:
09 cze 2019, 12:54
Czy to ma sens?
A dlaczego nie? Na start jak najbardziej racjonalne rozwiązanie.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII