Gramofon z wbudowanym przedwzmacniaczem

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
gil

Post autor: gil »

Witam. Jestem jak na razie całkowicie zielony w temacie ale planuję zakup gramofonu.I okazało się że amplituner który posiadam - Onkyo 607 niestety nie posiada wbudowanego wejścia dedykowanego pod gramofon , a że nie chciałbym zagracać więcej salonu będę raczej zmuszony kupić coś z wbudowanym. I tu moje pytanie:
Co moglibyście - jeśli w ogóle jest wybór - polecić?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Za nieduże pieniądze? Szczerze? Nic.

A jeśli jednak zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy (który nie jest wszak jakimś byczym klockiem) aż tak przeszkadza, to kup jakiegoś chińskiego klona Technicsa SL-1200 mk2, czyli np. Audio Technica AT-LP120 czy też Reloop RP-3000 i im podobne. Zazwyczaj mają wbudowany przedwzmacniacz znośnej jakości.

Nie wiem ile chciałbyś wydać, więc mogę sobie gdybać :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
motown

Post autor: motown »

Stanton ST.150 ma wbudowany przedwzmacniacz, ale jest tak samo badziewny jak w Reloopach i innych Audio-Technikach ;]
Ale już sam Stanton taki badziewny nie jest, nieprawdaż Wojtku ;)

gil - na twoim miejscu kupiłbym jednak jakiś niedrogi pre, np. ART DJ Pre II - sam używam i uważam, że za te pieniądze jest rewelacyjny.
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Wiele gramofonów, ma tyle wolnego miejsca pod obudową, że spokojnie tam da się ukryć PRE, kupione jako odrębny klocek.
Obrazek
gil

Re: Gramofon z wbudowanym przedwzmacniaczem

Nie ukrywam że zaciekawiło mnie takie rozwiązanie - ART DJ Pre II - i do tego jakiś ciekawy gramofon ze względu na gabaryty ART-a nie będzie widoczny. Aczy szukając pod niego gramofonu jakieś konkretne zalecenia czy to już bez znaczenia ? Powiedzmy że mogę wydać 500 - 600 pln na całość.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

gil pisze:ze względu na gabaryty ART-a nie będzie widoczny.
Ja się dziwię, że już na początku tego nie odkryłeś. Dedykowane przedwzmacniacze gramofonowe to przecież generalnie małe klocki (przynajmniej te proste).
gil pisze:czy to już bez znaczenia ?
Gramofon pod kątem preampa? Nie ma znaczenia, aczkolwiek ma już znaczenie jaki gramofon się wybierze :)
gil pisze:Powiedzmy że mogę wydać 500 - 600 pln na całość.
Jak odliczymy średnio 250 za Art DJ Pre to zostanie 250-350 zł. Da się za to kupić używany gramofon.
Moim zdaniem jednak przy takim budżecie lepiej by było wydać więcej na gramofon, a preamp kupić jakiś tańszy, później najwyżej wymieniając go, jak będzie niedosyt.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
gil

Re: Gramofon z wbudowanym przedwzmacniaczem

Widziałem że jeden z kolegów ma do sprzedania pre Vivanco. Może w takim razie zacznę od czegoś takiego reczywiście kupując lepszy gramofon.
ODPOWIEDZ