Zestaw na początek, do ok 1000 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ziemboll

Post autor: Ziemboll »

Jestem nowy, więc na początek wita wszystkich serdecznie. W temacie jestem zupełnie zielony. Jakąś godz. temu zobaczyłem, iż mama zakupiła gramofon, w domu do którego się przeprowadziliśmy było kilka płyt. Wybrałem najbardziej mi odpowiadającą (padło na Queen - Greatest Hits, poza Bee Gees i Michaelem były same piosnki dla dzieci) i można powiedzieć, że się zakochałem. Jednak jako, że sprzęt jakością nie grzeszy (tak przypuszczam, Watson z allegro za 90 zł, co chwile się zacina i trzeba przesuwać igłę ( chyba tak to się nazywa)), postanowiłem zainwestować w coś poważniejszego. Chodziło by mi o skompletowanie czegoś do kwoty 1000 zł. Próbowałem sugerować się istniejącymi już tematami, jednakże z tego co zauważyłem oprócz tej cudownie grającej maszynki trzeba zakupić jeszcze sporo akcesoriów. I tu pojawia się moja prośba, czy moglibyście mi zaproponować jakiś dobry zestaw? Kwota nie wynosi stricte 1000 zł, może być "mała" górka.

W najbliższym czasie kupuje również nagłośnienie stereo do mojego pokoju ( 2 kolumny + apmli), co trzeba by zrobić aby podpiąć się do tego? Trzeba coś dokupić czy same kable będą potrzebne?

W związku z moim brakiem jakiejkolwiek wiedzy, prosiłbym również o jakieś linki z przydatnymi informacjami. Tak, wiem wystarczy poszukać. Otóż szukałem, znalazłem wiedzę na tyle ogólną, że dalej nic nie wiem, bądź też z tak zawiłymi informacjami, iż po przeczytaniu danego artykułu 3 razy dalej nie mogłem się połapać o co chodzi.

Z góry dziękuje za pomoc i zainteresowanie :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ziemboll pisze:Jakąś godz. temu zobaczyłem, iż mama zakupiła gramofon, w domu do którego się przeprowadziliśmy było kilka płyt.
Brawo za składnię.
Ziemboll pisze:postanowiłem zainwestować w coś poważniejszego
Słusznie.
Ziemboll pisze:jednakże z tego co zauważyłem oprócz tej cudownie grającej maszynki trzeba zakupić jeszcze sporo akcesoriów.
Jakich akcesoriów? Gramofon to gramofon, jako urządzenie.
Jeśli nie wiesz jeszcze co jest czym to lepiej jednak nazywaj rzeczy po imieniu, żebyśmy i my wiedzieli co masz na myśli.

Jeśli jednak chcesz po prostu kupić lepszy gramofon do tej kwoty to nie widzę dylematu :)
Jednakże określanie gramofonu per "zestaw" jest nieco dziwne, bo zestaw czego?
Ziemboll pisze:co trzeba by zrobić aby podpiąć się do tego?
Nic? O ile amplituner albo wzmacniacz będzie miał przedwzmacniacz gramofonowy.
W przeciwnym wypadku, potrzebny będzie przedwzmacniacz między gramofonem, a wzmacniaczem.
Ziemboll pisze:W związku z moim brakiem jakiejkolwiek wiedzy, prosiłbym również o jakieś linki z przydatnymi informacjami. Tak, wiem wystarczy poszukać. Otóż szukałem, znalazłem wiedzę na tyle ogólną, że dalej nic nie wiem, bądź też z tak zawiłymi informacjami, iż po przeczytaniu danego artykułu 3 razy dalej nie mogłem się połapać o co chodzi.
Ja jednak przypuszczam, że guzik czytałeś albo przynajmniej nie starałeś się zrozumieć tego co czytasz.
Zarówno wiedza ogólna jak i szczegółowa pomaga w zrozumieniu tematu.

Jako że jeszcze nie jestem pewien czego Ty tak właściwie chcesz, nie wiem na jakie tematy Cię nakierować.
Narazie zgaduję, że gramofon :) Potwierdź lub zaprzecz.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Ziemboll

Re: Zestaw na początek, do ok 1000 zł

Wybacz, nie przeczytałem tego co napisałem, mój błąd.Co do czytania, nie tyle nie starałem się, co źle szukałem. Znowu moja wina. Posiedziałem teraz chwile i postanowiłem się trochę wdrożyć. :oops:
Wojtek pisze:
Jakich akcesoriów? Gramofon to gramofon, jako urządzenie.
Jeśli nie wiesz jeszcze co jest czym to lepiej jednak nazywaj rzeczy po imieniu, żebyśmy i my wiedzieli co masz na myśli.

Jeśli jednak chcesz po prostu kupić lepszy gramofon do tej kwoty to nie widzę dylematu :)
Jednakże określanie gramofonu per "zestaw" jest nieco dziwne, bo zestaw czego?
Źle to ująłem. Chodziło mi o wkładki, igły oraz ewentualny przedwzmacniacz
Wojtek pisze: Jako że jeszcze nie jestem pewien czego Ty tak właściwie chcesz, nie wiem na jakie tematy Cię nakierować.
Narazie zgaduję, że gramofon :) Potwierdź lub zaprzecz.
Potwierdzam, i raz jeszcze przepraszam za poprzedni post, nietrzeźwo wczoraj myślałem.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Witaj, witaj.

Tak jak Wojtek napisał - poczytaj, poczytaj, poczytaj i niekoniecznie tylko to forum. Oprócz tego poprzeglądaj wstępnie allegro. Lepiej, żeby Twój wybór był świadomy i zależał od Ciebie, a nie tylko i wyłącznie od tego, co ktoś Ci pokaże, a Ty kupisz i nie będziesz nawet wiedział co jest do czego. Możemy zawsze doradzić jak będziesz się zastanawiał nad poszczególnymi elementami zestawu.

I nie bój się Wojtka, on może na początku wydawać się groźny dla zagubionych twórców tematów takich jak ten :D
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ziemboll pisze:Źle to ująłem. Chodziło mi o wkładki, igły oraz ewentualny przedwzmacniacz
To w takim razie, zakładając, że masz już do czego podpiąć gramofon, zacznij od gramofonu.
Wkładkę czy igłę się zmienia, jak już się ma gramofon :)

Do tysiąca złotych to można już całkiem niezłą używkę dostać. Chyba że gramofon musi być nowy?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Ziemboll

Niekoniecznie, nie mam nic przeciwko używką. Których firm unikać? /// Na które zwracać szczególną uwage?
kielek

Post autor: kielek »

Większość firm ma w swojej ofercie lepsze lub gorsze modele i to często jest zależne od ceny.Żeby cokolwiek Ci doradzić to określ jaki rodzaj muzyki słuchasz,jakie są gabaryty pomieszczenia gdzie ten zestaw miałby grać,bo jak na razie to Ci nic nikt nie doradzi.Przyrównałbym to do kupna samochodu,czyli musisz sam wiedzieć co Ci się podoba i jakie masz mniej więcej wymagania(tu też prym jak w motoryzacji wiodą firmy japońskie i niemieckie).Musisz podzielić sobie swój budżet na poszczególne elementy zestawu np.300 zł na gramofon,300 na wzmacniacz i 400 zł na kolumny.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ziemboll pisze:używką
Przy liczbie mnogiej, końcówka -om.
Ziemboll pisze:Których firm unikać? /// Na które zwracać szczególną uwage?
Ty się na razie o to nie martw. Możemy Tobie coś polecić.

Ja tylko czekam na potwierdzenie czy chcesz kupić dobry gramofon za nie więcej jak 1000 złotych (a jeśli nie za tyle, to za ile?).
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Ziemboll

1000 zł jest na sam gramofon, na kolumny i wzmacniacz jest oddzielny budżet. Choć nie wiem czy niebawem nie będę musiał odpalić trochę (panu) Wojtkowi ( nie wiem na ile mogę sobie pozwolić) za nadrabianie moich braków językowych :)
kielek

Post autor: kielek »

E.. to za tysiaka Wojtek coś Ci wyszuka fajowego :D
Awatar użytkownika
Winters

Spójrz na te oferty:

http://allegro.pl/thorens-td-166-spezia ... 80563.html

Zdjęć nie ma, więc koniecznie trzeba o nie zapytać i bez zobaczenia sprzętu nie kupować w żadnym razie. Udany, porządny Thorens. Reszta zostaje na wkładkę.

http://allegro.pl/strathclyde-std-305m- ... 52892.html

To jest bardzo porządny szkocki gramofon z dobrym ramieniem. Wysoka jakość i jeszcze do tego oryginalny, nie ma ich dużo. Osobiście sam bym go wybrał.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Ziemboll

Napisałem go właściciela w sprawie tych zdjęć, ale skoro ten szkocki jest lepszy to chyba nie ma co się zastanawiać.
Awatar użytkownika
Winters

Też bym brał owego Strathclyde, samo ramię nowe kosztuje 1000 PLN. Nie znalazłem informacji o tej wkładce, ale ceny przetworników BENZ MICRO zaczynają się od 400 dolarów, tyle że nie jestem pewny czy to rzeczywiście jest taka wkładka. Jeżeli tak, to to jest pewnie przetwornik MC, czyli nie ma możliwości wymiany igły.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Ziemboll

Czyli w przypadku ewentualnego uszkodzenia konieczna będzie wymiana całej wkładki?
Awatar użytkownika
Winters

Nie tylko uszkodzenia, ale zużycia, ale o tym nic nigdy nie wiadomo dopóki wprawne ucho nie usłyszy jak to gra, ewentualnie można obejrzeć w powiększeniu.
DIOMEDES KATO
ODPOWIEDZ