Gramofon do 200 USD

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
restimek
Gramofon: Technics SL-Q33

Gramofon do 200 USD

Post autor: restimek »

Z racji tego że poczta polska zepsuła mi gramofon który sobie wysłałem z polski - poszukuję czegoś nowego, więc proszę was o radę co wybrać.

Moje kryteria:
Budżet to 200$
Najlepiej jakby to był gramofon z Chicago i okolic żeby można było odebrać osobiście.
Do tej pory miałem Technics SL-BD20. Zostały mi po nim dwie sprawne wkładki p24 i ortofon omp10.
W sumie to nie wiem czy chcę dalej brnąć w sprzęt t4p czy już jednak przejść na 1/2.
W sumie to przyzwyczaiłem się już do technisców więc fajnie by było jakby nowy też był RACZEJ technicsem (choć nie jest to absolutnym warunkiem)
Ma być dobry, bez awaryjny.
Będzie używany do słuchania POP i Disco lat 80's

Z wyglądu chcę czarny (by pasował do wyposażenia) i "designowo" w stylu mojego starego gramofonu. (żadnych drewnianych obudów itp. ;) )

WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC!.
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Awatar użytkownika
Winters

Gramofon do 200 USD

Post autor: Winters »

Patrzyłem na Craigslist Chicago i w tym momencie nic ciekawego nie ma.

http://www.ebay.com/itm/TECHNICS-SL-180 ... 43b3505244

Za to to jest świetny gramofon.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
restimek

Re: Gramofon do 200 USD

No wydaje się fajny ;) i do tego w dobrym stanie. A czy po zdjęciach jesteś w stanie określić co to za wkładkę on ma. I powiedzieć coś o niej ?
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Awatar użytkownika
Winters

Gramofon do 200 USD

Chyba to jest Stanton 680. W zasadzie bardziej dla DJ niż do odsłuchu płyt, w sumie średnia.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 200 USD

Post autor: Wojtek »

Winters pisze:Patrzyłem na Craigslist Chicago i w tym momencie nic ciekawego nie ma.
Teraz trochę fajnego sprzętu jest. Problem w tym że niekoniecznie czarne i Technics :)
Np. dwa Pioneery PL-550 z dobrymi wkładkami, PL-530, srebrny Technics SL-D500 (zmieniarka T4P), Pioneer PL-51A, Kenwood KD-5033, Technics SL-1100A, różnie :)

Czyli poza Chicago też jest OK teraz? Poza stan Illinois także? :) W całych Stanach masa dobrego sprzętu w tej cenie :D

Wkładka na tym SL-1800 mk2 wygląda na robotę Stantona, ale czy jest to akurat 680/681, trudno powiedzieć. Może być, ale nie musi.
Winters pisze:W zasadzie bardziej dla DJ niż do odsłuchu płyt, w sumie średnia.
To samo byś powiedział o Shure M44? :)

Stanton 680 jest dzisiaj nadal produkowana i sprzedawana z igłami nakierowanymi na DJ, ale wcale taka nie musi być.
Krótko mówiąc, zależy od igły. Do HiFi też się może nadać.
Pickering XV-15 to ta sama wkładka.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
restimek

A więc tak:
Udało mi się dostać "od ręki" pewien gramofon za "prawie darmo". Gramofon to Technics SL-QD33. Przeleżał u kogośna strychu wiele lat. Igła totalnie złamana ale oprócz tego wygląda jak nowy :). Z tyłu na ciężarku da się przestawić tracking force na 1,5g więc mój ortofon omp10 gra teraz jak należy. Powiem tak to zupełnie inna wkładka niż na starym gramofonie. Całą automatyka działa bez zarzutu... Dziwi mnie tylko że winda opuszcza ramię owiele szybciej niz w starym gramofonie. Czy tak jest poprawnie? Dodatkowo gdy ramię wraca do początku po zakończeniu strony to słychać takie lekkie szybkie pykanie nim winda się opuści. Ciekaw jestem czy jest to poprawne zachowanie w tym modelu czy też moze coś jest nie tak z windą. Generalnie zakup gramofonu odstawiam na dalszy plan a zaoszczędzone pieniądze przeznaczę na płyty (tutejsze sklepy z płytami to istna kopalnia winylowego złota ;) ) oraz w końcu na myjkę do płyt. Czy to prawda że w USA odpowiednikiem myjki knosti jest spean-clean?

Tak wiem że to dalej t4p ale jak mówi przysłowie darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda ;)
Awatar użytkownika
Winters

Wojtek pisze: To samo byś powiedział o Shure M44? :)
Tak, bo to są wkładki klasy średniej, żadna rewelacja jeżeli chodzi o odsłuch sterofonicznych płyt, zwłaszcza z lat 80. (a chyba o takie koledze chodzi). Poza tym - wersji zarówno Stantona i Shure M44 jest miliard. Ten Stanton wygląda na nowszą, typowo DJską odmianę, chociaż co to jest dokładnie to nie wiem.

Shure M44 to genialny przetwornik do płyt monoficznych sprzed końca lat 60., singli i płyt w nienajlepszym stanie. Do tego jest trudny do zajechania, igieł zastępczych jest mnóstwo i we wszystkich możliwych rozmiarach, do 78ek także. Brzmi bardzo fajnie i z wykopem, zwłaszcza na starych idlerowacach. Ze Stantonami jest podobnie, ale ja wolę Shure. Nie zmienia to faktu, że to nie do końca wkładki audiofilskie.

Technics SL-D500 w takim budżecie to słaby wybór, podobnie jak Pioneer PL-51A, tym bardziej, że mówimy o warunkach amerykańskich.
restimek pisze:Czy tak jest poprawnie? Dodatkowo gdy ramię wraca do początku po zakończeniu strony to słychać takie lekkie szybkie pykanie nim winda się opuści. Ciekaw jestem czy jest to poprawne zachowanie w tym modelu czy też moze coś jest nie tak z windą. Generalnie zakup gramofonu odstawiam na dalszy plan a zaoszczędzone pieniądze przeznaczę na płyty
Nie, najprawdopobniej należy wymienić smar w windzie.
restimek pisze:Czy to prawda że w USA odpowiednikiem myjki knosti jest spean-clean?
Knosti też jest dostępne w USA, ale SPIN-CLEAN jest lepszy - wymienialne szczotki, płyta obraca się na rolkach.
DIOMEDES KATO
ODPOWIEDZ