AKAI AP-D40 vs Technics SL-3300 vs DUAL CS 728Q

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomirek
Kontakt:

Post autor: tomirek »

Witam wszystkich serdecznie. Przekopałem różne fora ale tu chyba najprzyjemniej wiec spróbuję zapytać tutaj :)

Spełniam marzenie z dzieciństwa i zestawiam sobie sprzęt grający z lat 70/80. Na razie kupiłem amplituner Pioneer SX-737 i chciałbym zakupić do niego jakiś sensowny gramofon. Z racji tego, ze to delikatny sprzęt boje sie kupować z opcja wysyłki wiec ograniczam sie do woj. mazowieckiego.

Znalazłem dwa ciekawe gramofony.
Akai AP-D40 za 300PLN: http://allegro.pl/item1099540590_akai_a ... japan.html
oraz Technics SL-3300 za 400PLN: http://allegro.pl/item1099981816_techni ... drive.html

Czy są one warte swojej ceny? Jak z dostępnością wkładek do nich? Może warto od razu nabyć jakąś nową wraz z nowiutką igłą? Calkowity budzet gramofonowy wynosi 500PLN +/- 50zeta. Czy warto się którymś z nich zainteresować? A może coś zupełnie z innej bajki?
Sprzęcik generalnie do słuchania staroci z lat 70/80 oraz dobrego jazziku/bluesa
Z góry dzięki za podpowiedzi.

EDYTA: Ech... no i chyba zaszalałem... Suma summarum nie czekając na dobre rady bardziej doświadczonych ode mnie za 470 zeta zakupiłem śliczny gramofon DUAL CS 728Q z wkładką Ortofona i igłą Duala. Stan wydaje się doskonały. Zauroczył mnie... Wygląd ma niesamowity a i bebechy wydają się całkiem sensowne. Pozostaje pytanie: Dobry wybór? Czy lepiej było wybrać Technicsa/Akai? Już pozamiatane bo sprzęt zamówiony ale ciekawym czy wtopiłem?
Mam ciało boga...
Szkoda, że Buddy...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Niezły wybór amplitunera :) Dobry początek :D

Co do gramofonów to ten Technics jest jednak lepszym sprzętem od Akai. Obydwa mają standardowe mocowanie wkładek, tak więc jakakolwiek wkładka do tego najpopularniejszego typu będzie pasowała :)

Jeśli chodzi o nowe wkładki to możesz zacząć od zakupu AT-95E, aczkolwiek to też zależy jaka igła (było kilka odmian) jest przy tym Shure M91 u SL-3300.

No a teraz jeśli chodzi o zaszalenie. Możesz się jeszcze z tego wycofać? Zakładam, że przelew jeszcze nie poszedł (bo jest weekend) :)

Już mówię dlaczego:
- przepłacone, ten gramofon mimo wyglądu nie jest moim zdaniem wart ponad 350 złotych...
- ramię: gramofon ten ma nietypowe ramię typu ULM (Ultra Low Mass), przez co kompatybilne jest tylko z niewielką ilością wkładek (chyba same Ortofony), które na dodatek nie są już produkowane (jednakże same igły nadal można dostać)
- igła mimo napisu "Dual" to i tak jest to Ortofon, firmy te miały umowę licencyjną (Dual miał taką umowę także z firmą Shure, ale Shure nie godził się na sprzedaż wkładek pod znakiem Dual, a jedynie stworzył linię niby to dedykowanych do Duali modeli wkładek, to tak w ramach ciekawostki)

Takie moje zdanie. Nie każdy Dual jest wart sporego wydatku.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tomirek
Kontakt:

dzięki za odpowiedź. Z wycofaniem się jest problem. CO najwyżej jak będą jakieś wady to mogę zwrócić.
No ale załóżmy, że będzie ok i zostanę skazany na tego Dualka (tak to jest jak się podejmuje decyzje pod wpływem wyglądu sprzętu) ;) to jakie modele igieł są warte uwagi i jakie można zakładać do takiej wkładki:

Obrazek

Pocieszam sie, ze po tym co widziałem dzisiaj na Wolumenie to za Duala i tak niedużo zapłaciłem - porysowane i mocno zniszczone gramofony z popękanymi klapami zaczynały się od 150-200 zeta... W dobrym stanie ale i tak nie umywające się do stanu Duala to jakieś 300-400...
Mam ciało boga...
Szkoda, że Buddy...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

tomirek pisze:dzięki za odpowiedź. Z wycofaniem się jest problem. CO najwyżej jak będą jakieś wady to mogę zwrócić.
Aha, czyli że już na speedzie pojechałeś po niego i zapłaciłeś. Rozumiem.

Żebym ja jeszcze po wyglądzie wiedział jaka to wkładka :) Do tego modelu pasują specjalne lekkie wkładki, których nazwy modeli zaczynały się od TKS. Większość była robiona przez Ortofona, AT miał parę modeli i chyba 2 były made by Shure. Wkładki te już od prawie 20 lat nie są produkowane, więc zarówno znalezienie ich jak i ceny mogą nie być za wesołe.

Igła kompatybilna z tą wkładką jest najprawdopodobniej tylko jedna, pasująca pod model wkładki :)

Możliwe, że jest to Ortofon TKS-52E albo 55E (albo nawet 60E), ale to wymagałoby jednak sprawdzenia, dla pewności.

Ponoć mimo ramienia ULM można zamontować na tym gramofonie standardowe wkładki o dość lekkiej masie, jednakże do tego potrzebny jest adapter mocujący. Nie mam pojęcia gdzie, za ile i czy w ogóle idzie ten dynks jeszcze znaleźć :)
tomirek pisze: Pocieszam sie, ze po tym co widziałem dzisiaj na Wolumenie to za Duala i tak niedużo zapłaciłem - porysowane i mocno zniszczone gramofony z popękanymi klapami zaczynały się od 150-200 zeta... W dobrym stanie ale i tak nie umywające się do stanu Duala to jakieś 300-400...
Wolumen jakoś nie słynie z atrakcyjnych cen :) Ja nadal twierdzę, że przepłaciłeś.

Także gramofon nie jest kiepski, ale jednak przepłacony (zapytaj google, typowe ceny na allegro za ten model wahały się w granicach 200-300 złotych) no i ma trochę ograniczające ramię. Przydałby się adapter do standardowego mocowania :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tomirek
Kontakt:

człowiek uczy się na błędach ;) Mam nadzieję, że będzie ładnie grać. A igła to Dual DN149S. Za gramofon przepłaciłem ale amplituner kupiłem w dość okazyjnej cenie (na Allegro chodziły po 400-450 zeta, ja kupiłem za 200). Wiec równowaga we Wszechświecie zachowana ;) :D
Teraz pozostaje pilne studiowanie forum i kompletowanie winyli
Mam ciało boga...
Szkoda, że Buddy...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Najwyżej go sobie kiedyś wymienisz jeśli by "niedomagał", także bez obaw :)

Skoro taki model igły to w takim razie jest to wkładka Ortofon TKS-49S. Chyba najbardziej podstawowy model sprzedawany razem z gramofonem (sferyczny szlif). Teraz tylko pytanie czy igła w tym egzemplarzu była kiedykolwiek wymieniana :)

Szczegółowe dane od Ortofona:
http://www.ortofon.com/index.php?option ... Itemid=213

Na forum za dużo się nie dzieje, ale kompletować warto :)

Na http://www.vinylengine.com znajdziesz instrukcję obsługi (po niemiecku) i instrukcję serwisową do twojego gramofonu.
Zaś na http://www.hifiengine.com leży instrukcja obsługi do twojego amplitunera.
Mogą się przydać ;)

Jest gramofon, jest amplituner... co z kolumnami, względnie słuchawkami? :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tomirek
Kontakt:

kolumny są. Na razie moje stare Tonsile Perfect 150W z lat 90. I na razie na nich będę jechał. Docelowo ma być coś innego ale nie wiem jeszcze co.

Dzięki za instrukcje
Mam ciało boga...
Szkoda, że Buddy...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie ma za co ;)
Jak zdecydujesz, że czas na nowe kolumny to daj znać i pomyślimy. Pioneery z dawnej serii HPM-100 (w odmianach HPM-40 lub 60, biorąc pod uwagę możliwości amplitunera) całkiem nieźle by pasowały do kompletu :)

Nadal jest parę HPM-60tek na allegro. Nie zraź się ceną, pułap 700-800 złotych za te kolumny to całkiem sprawiedliwa gratka :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tomirek
Kontakt:

Dziś przyszedł ampek i gramofon. Są niesamowite :) A na głosniki przyjdzie czas za miesiąc czy dwa. Na razie na Tonsilach Perfectach będę leciał.

Mam jeszcze jedno pytanie. Niestety nie znam niemieckiego i mam problem. Do czego sluzy przycisk przedstawiony ponizej (nr 16)? Przycisk do automatycznego.... dauerspiel? coś z graniem...?

Obrazek

Obrazek
Mam ciało boga...
Szkoda, że Buddy...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dziś przyszedł? Ja myślałem, że już to masz w domu, a gramofon odebrałeś osobiście i dlatego nie mogłeś się wycofać. No OK, złe domysły miałem ;)

Dauerspiel to w luźnym tłumaczeniu powtarzanie :) Ten obrazek nad przyciskiem to chyba ma być pętelka, symbolizująca ciągłość ;)
Tak więc przycisk ten aktywuje funkcję automatycznego powtarzania odtwarzania płyty.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tomirek
Kontakt:

też mi się tak wydawało. ale wolałem się upewnić. tak czy siak Dualek jak na razie bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Doskonały stan, świetny wygląd... Wieczorem wszystko popodłączam i zobaczę jak gra.
Mam ciało boga...
Szkoda, że Buddy...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie zapomnij o uziemieniu, o ile taki kabel w ogóle z Duala wystaje :) A właśnie, ma on "wypust" na cinch czy DIN-5?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tomirek
Kontakt:

Ma DIN z poprowadzonym do niego uziemieniem, ale mam przejsciowke DIN-Chinch z wyprowadzonym kablem uziemienia
Mam ciało boga...
Szkoda, że Buddy...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

No tak, DIN-5 ma "masę" w sobie. Bez przejściówki byłoby ciężko ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tomirek
Kontakt:

No dobra. Podłączone i gra :)

A teraz pytanie laika. Jak tera sprawdzic, czy gra jak powinno (ostatni raz winyli sluchalem ze 20 lat temu)? :mrgreen: na razie mam 3 stare płyty. Troche trzeszcza ale po włączeniu filtra wysokich tonów jest ok. W tle delikatnie słychać znajome delikatne potrzaskiwanie.

znalazlem manuale na jutubie i skalibrowalem dziada. Musze sobie jakies dobre plyty kupic zeby posprawdzac co i jak. Na wysokich tonach troche potrzaskuje.
Mam ciało boga...
Szkoda, że Buddy...
ODPOWIEDZ