Pioneer PL530 i alternatywa

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Tomas

Post autor: Tomas »

Witam tych, którzy tu zaglądną :) i proszę o radę (czy warto kupić w tych cenach, czy lepiej szukać nowych modeli na gwarancji z dopłatą powiedzmy 1000 zł).
Nie mieszkam w Polsce, więc przyjmuję z pokorą sytuację, że tutejsze ceny będą wyższe niż w kraju.

Mogę zakupić ten model gramofonu:
Pioneer PL530 - stan wizualny idealny, wkładka Ortofon - ale żadnych więcej informacji, ale nie jest problemem kupić nową- oczywiście poleconą przez Was do tego modelu.
http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs ... e=36294991 -cena ok. 1300zł

z używanego innego sprzętu mogę się "czepić":
- Thorens TD160b mkII / SME 3009 - wkładka Empire MC5-M
http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs ... e=36941423- cena 1500 zł
- Rega planar 3 - 1000 zł
http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs ... e=36881948
- Thorens TD 158 - 1500 zł
- Technics SL 1200 MKII
http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs ... e=36961815
- Dual 1225 - 450 zł
-Fischer
http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs ... e=36862934
- Sony PS 1150
http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs ... e=36975260
Luxman
http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs ... e=36998130
- ITT 8012 - 500 zł
- Omnitronik DD-2250, z wkładką Ortofon 5.0, z wzmacniaczem RIAA (tak podaje sprzedający) - ten wygląda jakby skórę zdjął z technics'a 1210 ;) - 1000 zł
http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs ... e=36408458
-JVC QL-Y3F
http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs ... e=36712499
jest jeszcze Technics 1210 mk2 - ceny oscylują wokół 1750-3500 zł, ale podejrzewam, że łapki trzymali na nich DJ-e ;)
przykład: http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs ... e=36734179

Robię jeszcze edit i wklejam linki.

Skłaniam się ku 4 modelom:
Pioneer PL 530
JVC QL-Y3F -piękna robota, może nawet ładniejszy od Pioneera..
Technic 120 MKII
Thorens TD160b
mniej więcej w kolejności upodobań wizualnych. Wydaje mi się, że te kilkadziesiąt lat temu skoro coś pięknie wyglądało to i musiało pięknie grać. Nie mogę sobie tego inaczej wyobrazić.
Zawsze urzekał mnie wkład pracy i myśl rzemieślnicza towarzysząca powstawaniu tego typu urządzeń.
Wielka szkoda, że nie mogę odsłuchać tych 4 maszyn. i prawdopodobnie nie dowiem się jak grają.

Dziękuję z góry za wszelkie konstruktywne uwagi.
(Jeszcze) ... nie mam sprzętu
(Głuchy) ... na głos zdrowego rozsądku.
(Profan) ... może kiedyś ProofHiFiFan... ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tomas pisze:Nie mieszkam w Polsce, więc przyjmuję z pokorą sytuację, że tutejsze ceny będą wyższe niż w kraju.
Czekaj... to sprzęt audio na zachodzie jest droższy niż w Polsce? O kurczaki, kiedy tą rewolucję przegapiłem?
Z samochodami też tak jest?
A tak na serio to... bez urazy, w kraju za to samo raczej mniej byś nie wydał (chyba że okazyjnie) ;)

Poszczególne oferty ocenię za dnia, bo w tej chwili serwis ten ma jakąś nocną przerwę techniczną.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Tomas

ha! to nie zachód tylko Północ, pogański kraj, pogańskie obyczaje :D
drogo Panie.. drogo!... a zwłaszcza samochody. ;)

dorzucam jeszcze takie coś:
Lenco L65
Sony PS1150
Technics SL-7 - ten wydaje się najbardziej zaawansowany?
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Thorens, Thorens, Thorens. Ten z SME 3009.

Samo ramię stanowi jakieś 2/3 ceny. Moim zdaniem z tych gramofonów jest najlepszy, ja bym wybrał właśnie ten.
DIOMEDES KATO
Tomas

Dzięki Winters, :) mam więc pierwszy typ, intuicyjnie wybierany.

Znalazłem jeszcze dodatkowe źródełko, z którego zaczerpnąłem:
technics SL 5210
technics SL-3 z nową wkładką technics P24 - tangencjalny
technics SL 2000 - stroboskop
Dual Golden One z nową wkładką mc 30 m2
Dual 1019 - ten, nie wiem jak to określić - "w zewnętrznej dodatkowej drewnianej obudowie".
Dual CS 505-3 , ten nie działa
Dual 1209, Vintage, Shure M75E - 700zł, pięknie zachowany
Dual 721 Electronic

Thorens Jubilee

BSR McDonald BD80 z nieużywaną wkładką BSR12m
Beogram 1500, SP 6-7
Empire 598 , piękne rzemiosło

Pioneer PL-71
Lenco Dynacord IST 204
Lenco L82 - antyscating
Luxman PD121, ramię Recearch FR54, wkł. FR MC201, dość drogi

W razie potrzeby, gdy coś się Wam rzuci na oczy, dołączę link.

Skłaniam się pomału ku konkluzji następującej... nie dość że głuchy to i ślepy zaczynam być..
W ten sposób nie znajdę gramofonu, z którego będę zadowolony na 100%. - Mogę go ocenić wizualnie, ale pod względem muzycznym i technicznym mogę zdać się tylko i wyłącznie na Wasze doświadczenie..
Szukam gramofonu:
1.na lata -zakładam, że nie będę miał możliwości wymiany go na inny model, chyba, ze się popsuje.
2.w czasie odtwarzania płyt zależeć mi będzie na wyraźnym wokalu.
Dumając sobie w powyższy sposób wymyśliłem co następuje:
- otóż wymyśliłem prośbę do Was:
Czy moglibyście stworzyć mi listę obejmującą powiedzmy 5 gramofonów (lub serii) wiodących producentów w kolejności od topu do gorszych lecz nadal wartych uwagi, ze względu na jakieś tam ich walory użytkowo-edukacyjno-muzyczne, które sobie cenicie w codziennym użytkowaniu?
- Mówimy o gramofonach używanych!
Macie swoje cele, marzenia, dążycie niewątpliwie, przynajmniej większość z was, do jakiejś doskonałości. Chciałbym skorzystać, o ile mi pozwolicie, z waszych doświadczeń i marzeń. - być moze taką listę gdzieś stworzyliście, wówczas proszę o namiary.
Na pewno będą pojawiać się kolejne pytania i porównania typu "a który lepszy", ale przynajmniej w ten sposób Was totalnie nie zamęczę. Będę wiedział w jakim iść kierunku i czego szukać.
Awatar użytkownika
Winters

Mniej-więcej na równi z Thorensem postawiłbym tego Luxmana PD121, świetne ramię (warte pewnie ok. 400 USD).

Dalej, Empire 598 - to jest gramofon podobny do cenionych gramofonów z lat 60. jak Fairchild i starsze modele Empire. JVC QL-Y3F t80eż bardzo dobry. Do mnie akurat te gramofony z późnych lat 70. albo lat 80. nie przemawiają, ale co kto lubi.

Reszta jest daleko w tyle.

Co do Twojej prośby - nie do końca chyba o to chodziło, ale ja wymienię kilka gramofonów, które są moimi ulubionymi i uważam za wzór też z powodów historycznych.

Dual 1019, Dual 1229 - moim zdaniem bardzo niedoceniane w Polsce maszyny. Znakomite gramofony z napędem przez koło pośrednie. W ostatnich latach stają się coraz bardziej popularne wśród audiofili i to odbija się na rosnących cenach. W USA za ładne egzemplarze trzeba zapłacić nawet 300 USD. Minus - zawsze wymagają porządnej konserwacji żeby pokazać, co potrafią. 1019 (1229 chyba też, ale tego nie jestem pewien) potrafi odtwarzać nawet do góry nogami.

To nie są gramofony, które wychodzą idealnie w pomiarach. Tutaj pokonuje je większość Japończyków. Ale nie o to chodzi, to ma fajnie grać. I gra - brzmienie jest dynamiczne, mają "mocne uderzenie".

Empire 298, 398, 498, 598 - podobnie jak Duale, tyle że to amerykańska klasyka z lat 60.

Lenco L75 - raj dla lubiących podłubać i pokombinować. http://www.youtube.com/watch?v=zRuEbLwQ ... re=related sam zobacz

Stare Thorensy, np. 150 i 125.

Technics SL-1100/SL-110 - chociażby dla samego wyglądu

Technics SL-1200mk2 - maszyna nie do zdarcia, mnóstwo dostępnych modyfikacji.

Na koniec moja Optonica RP-3500 - np. dlatego, że to pierwszy gramofon z obudową z kamienia.

Są lepsze, bo są. To, co ja podałem to taka moja osobista lista. Wszystko można dostać za maksimum 2000 PLN.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gradobicie ofert :) Ogółem duży rozstrzał cenowy, aż za duży bym rzekł, bo wtedy mamy różne klasy gramofonów.

Pioneer PL-530 jest niezły, fajny i ładny. Można brać jeśli się podoba. Wkładka to nic specjalnego, jakiś Ortofon OM (chyba że byłby to model OM 20 lub wyższy :P). Da się za podobną cenę kupić coś lepszego oczywiście.

Thorens TD-160 jak najbardziej godny polecenia, ale jako pierwszy gramofon? Może lepiej jako drugi.
Rega Planar 3 także fajny gramofon, ale w porównaniu do większości z reszty to jest to jednak nieco niższa liga.
Thorens TD-158 - jeden z "gorszych" Thorensów ;)
Technics SL-1200 mk2 - raczej wiadomo.
Dual 1225 - żadna okazja, inna liga.
Fisher MT-6330 - podobnie, ale lepiej (nie znam ceny)?
Sony PS-1150 - podobnie
Luxman PD-272 - drogi bo Luxman, można ominąć
Omnitronik DD-2250 - jak najbardziej do pominięcia
JVC QL-Y3F - bardzo ładnie, można spokojnie postawić obok Thorka
Tomas pisze:ha! to nie zachód tylko Północ, pogański kraj, pogańskie obyczaje :D
drogo Panie.. drogo!... a zwłaszcza samochody. ;)
Wybacz, ale nie wiesz co mówisz a propos "drogo" i używanego sprzętu audio. Wróć do kraju to zobaczysz ;)

Jedziemy dalej:

Lenco L65 - do olania
Technics SL-7 - jak chcesz bardzo dobry gramofon tangencjalny "z epoki" to proszę bardzo :)

Znowu jedziemy dalej:
Tomas pisze:technics SL 5210
technics SL-3 z nową wkładką technics P24 - tangencjalny
technics SL 2000 - stroboskop
Dual Golden One z nową wkładką mc 30 m2
Dual 1019 - ten, nie wiem jak to określić - "w zewnętrznej dodatkowej drewnianej obudowie".
Dual CS 505-3 , ten nie działa
Dual 1209, Vintage, Shure M75E - 700zł, pięknie zachowany
Dual 721 Electronic
Znowu jakiś taki mega szeroki zakres. w tym jakieś niedziałające. Z tego jedynie Dual Golden One i 721 bym zostawił.
Dual 1209 czy 1019 jako ciekawostki. Większość Duali ma zewnętrzną obudowę, w której zawieszony jest mechanizm gramofonu ;)

Thorens Jubilee to taki złocony TD-147. Jest w porządku, podobnie jak TD-160.
O ile jest to model z okazji 100-ego jubileuszu, bo jest też Thorens Jubilee z okazji 125-ego ;)
Tomas pisze:BSR McDonald BD80 z nieużywaną wkładką BSR12m
Beogram 1500, SP 6-7
Empire 598 , piękne rzemiosło
Ponownie jak przy Dual 1209 i 1019, takie stare dobre ciekawostki.

Pioneer PL-71 - starszy, ale lepszy od PL-530, tyle że jest to pełny manual
Dynacord IST 204 - ciekawostka
Lenco L82 - można ominąć, coś nie tak z antyskatingiem? :)
Tomas pisze:Luxman PD121, ramię Recearch FR54, wkł. FR MC201, dość drogi
Fajny gramofon, z dobrym ramieniem raczej nieźle zagra. Drogie bo Luxman :)
Tomas pisze:Skłaniam się pomału ku konkluzji następującej... nie dość że głuchy to i ślepy zaczynam być..
W sensie że zbyt wiele Ci się podoba wizualnie czy jak? :)
Tomas pisze:W ten sposób nie znajdę gramofonu, z którego będę zadowolony na 100%. - Mogę go ocenić wizualnie, ale pod względem muzycznym i technicznym mogę zdać się tylko i wyłącznie na Wasze doświadczenie..
Jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział czy będziesz zadowolony czy nie. Taka prawda. My to my, ale my to nie Ty, krótko mówiąc.
A doradztwo/ocena/opinia to osobna kwestia.
Tomas pisze:1.na lata -zakładam, że nie będę miał możliwości wymiany go na inny model, chyba, ze się popsuje.
Dlaczego? Szkoda. Złe podejście. Winyl to nie hobby "plug n' play".
Nie ma "nadgramofonów" czy też gramofonów "najlepszych z najlepszych" dla każdego ucha.
Można oczywiście uderzyć w tą nutę pod względem długiej eksploatacji, ale nie na zasadzie pracy do śmierci użytkownika ;)
Chyba że jesteś jednym z tych co kupują auto i zajeżdżają je aż wszystko padnie, w co wątpię, bo takich ludzi jest mało :)

Niedawno pojawił się u nas inny kolega co też szukał "nadgramofonu", że kupi swój pierwszy gramofon raz na amen i więcej nie będzie się musiał rozglądać. Dopiero po jakimś czasie zrozumiał, że nie tędy droga i poszedł na kompromis.

Trzeba niestety trochę tego doświadczyć.
Nie sztuką jest kupić Lamborghini tuż po zdaniu egzaminu na prawo jazdy, jeśli ma się pieniądze...
Rozumiesz, co mam na myśli?
Tomas pisze:2.w czasie odtwarzania płyt zależeć mi będzie na wyraźnym wokalu.
Zupełnie nie wiem co masz przez to na myśli, ale też nie muszę, bo takie uwagi składać należy bardziej do płyt i wkładki jaka będzie na gramofonie (a to znowu są oddzielne tematy).
Tomas pisze:Czy moglibyście stworzyć mi listę obejmującą powiedzmy 5 gramofonów (lub serii) wiodących producentów w kolejności od topu do gorszych lecz nadal wartych uwagi, ze względu na jakieś tam ich walory użytkowo-edukacyjno-muzyczne, które sobie cenicie w codziennym użytkowaniu?
Ja odpadam, bo osobiście nie widzę sensu w kompilowaniu tego typu list. Tobie wbrew pozorom za wiele też by to nie dało.
Tomas pisze:Na pewno będą pojawiać się kolejne pytania i porównania typu "a który lepszy", ale przynajmniej w ten sposób Was totalnie nie zamęczę. Będę wiedział w jakim iść kierunku i czego szukać.
Przede wszystkim: za duży rozstrzał jakościowy/klasowy z tymi ogłoszeniami gramofonów. Możesz założyć, że w przedziale za 500 złotych raczej są małe szanse w znalezieniu ogłoszenia ze sprzętem wartym tak naprawdę 2000 złotych.
Chyba że jeszcze zastanawiasz się ile tak naprawdę chcesz wydać na gramofon i w jak wysoką półkę chcesz się wstrzelić. Wypadałoby nam powiedzieć, jeśli tak jest. Zaznaczam jednak, że mówimy o pierwszym gramofonie, na którym poniekąd zaczniesz się "uczyć" winyla.
Tomas pisze:Na pewno będą pojawiać się kolejne pytania i porównania typu "a który lepszy", ale przynajmniej w ten sposób Was totalnie nie zamęczę. Będę wiedział w jakim iść kierunku i czego szukać.
Spoko, nic w tym złego, aczkolwiek nie zdziw się jak czasem ktoś się zetrze z kimś innym co do opinii o jakimś gramofonie :)
Winters pisze:Reszta jest daleko w tyle.
Oj przesada ;) Dobrze że ten Empire jest na przedzie w takim wypadku :D

Co do listy Wintersa to nie chcę się za bardzo wypowiadać, wszak to jego osobiste ulubieńce, a dla mnie osobiście takie patrzenie "ze względów historycznych/bo ładny" zupełnie nie trafia, jednak odniosę się do Duali...
Winters pisze:moim zdaniem bardzo niedoceniane w Polsce maszyny
Jestem ciekaw z czego wynika taki wniosek, co do niedocenienia :)
Winters pisze:W ostatnich latach stają się coraz bardziej popularne wśród audiofili i to odbija się na rosnących cenach.
Zupełnie tego nie widać, a mam oczka szeroko otwarte na ten temat, tak więc czytam ze zdziwieniem :)
Chyba zbyt szeroko definiujesz audiofila. Najlepsze idlery Duala praktycznie zawsze były popularne, jak i Lenco L75.
Ceny też rosną jak coś się staje starsze i rzadsze.
Winters pisze:W USA za ładne egzemplarze trzeba zapłacić nawet 300 USD.
Na szczęście żyjemy w Europie, a Dual to produkt europejski (konkretnie niemiecki) ;)
Zresztą, jakby Amerykanin zapłacił 300 dolków to by nieźle przepłacił, bo można te modele jednak za sporo mniej tam dostać ;)
A że coś kosztuje "nawet" to wiesz... nie zawsze jest to dobry wymiar wartości. Co innego średnia cena rynkowa :)
Winters pisze:Minus - zawsze wymagają porządnej konserwacji żeby pokazać, co potrafią.
Jak większość tak starych gramofonów i praktycznie każdy napęd kółkowy.
Winters pisze:1019 (1229 chyba też, ale tego nie jestem pewien) potrafi odtwarzać nawet do góry nogami.
Przepraszam, ale... o czym to ma świadczyć? :D
Można sięgnąć po obustronne maszynki Sharpa, które z palcem w czterech literach odtwarzają płytę i od góry i od spodu, ale przy takim Dualu... po co? :)

"Mój samochód potrafi nawet latać! (jak go zrzucę z klifu...)" ;) Coś w tym stylu.
Wsparcie finansowe forum
Tomas

Uściślając szukam jak najlepszej bazy, do której z biegiem czasu, będę dobudowywał/wymieniał/poszukiwał/ ramienia/wkładki/igły/kabla. Nie zakładam, że to będzie mój jedyny gramofon, ale pierwszy. Niestety problem w tym, że nie wiem co decyduje, że ten gramofon jest 'wart', ten 'mniej' a ten to szmelc, choć wyszły z jednej stajni. Stąd ta prośba o taki zawężony ranking - łatwiej mi wówczas szukać i obracać się wśród półek - dlatego przeszukuję forum pod względem tego, co macie na swoich półkach - to mi daje najwięcej informacji - w końcu przesiewaliście sprzęt, co poniektórzy, nawet przez kilkanaście lat.
Co do cen u mnie na portalach.. tu nie ma sytuacji takiej jak na allegro i na forum - przedziały cenowe 200-300 400-500 itd.
Tutaj jak coś 'chodzi' to kosztuje 750 zł, 1000, 1500, itd. to są inne relacje. sama przesyłka kosztuje 100-150 zł.
oczywiście są inne zarobki - ale właśnie te zaokrąglenia powodują, że nie potrafię się odnieść z nimi do cen polskich. Rynek jest malusieńki - po 1 do 3 stron na portalu aukcyjnym to nie rewelacja. Z tym, że wydaje się, że łatwiej można ustrzelić coś solidnego.
Inna sprawa, że nie liczę tu, ze względu na powyższe - że capnę coś za półdarmo. Tu giełda nie jest tak analityczna jak w Polsce, sprzęt popsuty to 250zł albo się go wyrzuca, plastiki kosztują 250-500 zł, a wszystko co gra kosztuje od 750zł w górę.
Problem ze strzelaniem - pisałeś Wojtku, że duży rozstrzał cenowy - ale ten cały sprzęt który wymieniłem w poprzednim poście tutaj kosztuje mniej więcej tyle samo! :)

Stąd ta prośba o ranking. Ale rozumiem też Wojtku do czego dążysz.
Mogę się określić z przedziałem cenowym, wiem, ze na warunki polskie jet szeroki, ale tutaj jest naprawdę wąski: 1000-2000 zł.
Wiem już, że podoba mi się klasyka, i czuję, że brzmieniowo będzie to hulało jak wysoka współczesna półka hi-fi.
Nie chcę Lamborghini, bo to będzie krok w tył, ale nie chcę 125p, bo krok taki sam. -Stawiam na rozwój i naukę.
Wojtek pisze:Thorens TD-160 jak najbardziej godny polecenia, ale jako pierwszy gramofon? Może lepiej jako drugi.
Tego nie rozumiem Wojtku, nie boję się ustawień, szukania, dłubania, 'precyzyjne podejście' do wszystkiego wykształciłem w sobie w czasie długich lat nauki i pracy.
Czytam, szukam, niedługo wyodrębnię 5-10 modeli o które precyzyjnie ;) się dopytam, co są warte i dlaczego są warte uwagi.
Winters, Wojtek, na razie dziękuję za Wasze uwagi, są bardzo dla mnie cenne i pomocne :)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Winters

Wojtek pisze:Jestem ciekaw z czego wynika taki wniosek, co do niedocenienia
Śmieszne ceny na allegro jak np. 1019 za 100 PLN i nikt ich nie kupuje.
Wojtek pisze:Zupełnie tego nie widać, a mam oczka szeroko otwarte na ten temat, tak więc czytam ze zdziwieniem
Chyba zbyt szeroko definiujesz audiofila. Najlepsze idlery Duala praktycznie zawsze były popularne, jak i Lenco L75.
Ceny też rosną jak coś się staje starsze i rzadsze.
Steve Hoffman ostatnio pisał bardzo dobre rzeczy o 1229. Audiofil to dla mnie każdy, kto interesuje się jakością odtwarzanego dźwięku i lubi jak mu ładnie gra.
Wojtek pisze:Zresztą, jakby Amerykanin zapłacił 300 dolków to by nieźle przepłacił, bo można te modele jednak za sporo mniej tam dostać
A że coś kosztuje "nawet" to wiesz... nie zawsze jest to dobry wymiar wartości. Co innego średnia cena rynkowa
Ale tyle płacą, bo one regularnie za tyle się sprzedają na eBayu. 250-300 USD za 1229 to nic z kosmosu, to już codzienność za egzemplarz po konserwacji. W USA można dostać wszystko za każdą cenę, np. na wyprzedażach garażowych i na widok tego co niektórzy kupują za $10 oczy wyskakują. Poza tym, takich Duali w USA sprzedali pewnie więcej niż w Europie.
Wojtek pisze:Przepraszam, ale... o czym to ma świadczyć?
Ciekawostka. Takich gramofonów nie ma dużo, nie mówię o tangencjalnych.
DIOMEDES KATO
Tomas

Winters pisze:Steve Hoffman ostatnio pisał bardzo dobre rzeczy o 1229.
Mógłbym prosić o namiary na literaturę tematu? -nie mam dostępu do czasopism drukowanych, ale źródła internetowe?
Na pewno jest ich sporo, prosiłbym o kilka wartościowych, z których sami korzystacie, polsko- i/lub angielskojęzyczne.
historia rozwoju, testy, opinie..
Awatar użytkownika
Winters

DIOMEDES KATO
Tomas

Witam ponownie :)
Zawężam swoje typy do:
- Thorens TD160b mkII / SME 3009
- Technics SL 1210 mk2
- JVC QL-Y3F

pojawił się jeszcze Pioneer PL-518 - wygląda na 'wypasiony' ale nie potrafię go umiejscowić na odpowiedniej półce jakościowej..

Jak na razie udało mi się zebrać informacje o Torensach i wartościowych seriach z tej stajni: 160, 3xx (318,320,321) oraz 5xx (520 i 521)
oraz Technics'ach: SL-10 i 15 oraz 1200 i 1210.

Mogę Was prosić o parę słów za i przeciw co do wyżej wymienionych modeli? - oraz gdzie umiejscowić tego Pioneera 518?
Awatar użytkownika
Winters

Generalnie każdy Technics z serii SL-1xx0mk2 to dobry gramofon, ale nie tak dobry jak Thorens z SME.

Pioneer PL-518 wypada tu najsłabiej, nie brałbym go pod uwagę. To jest gramofon za 300 PLN i do takiego Thorensa ma się zupełnie nijak.

Technics SL-1200 to kultowa maszyna bardzo wysokiej jakości, ale znowu - uważam, że Thorens jest wart więcej, a zwłaszcza z tym ramieniem.

Technics SL-10 i SL-15 to gramofony linearne, jakości porównywalnej do 1200mk2. Przez to, że są linearne jest na nie niższy popyt = niższe ceny. Dlaczego? Nie ma z tym tyle zabawy, gramofon musi być zamknięty do odtwarzania i płytę tylko widać przez pokrywę.

Jak dla mnie - Thorens.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tomas pisze:Tego nie rozumiem Wojtku, nie boję się ustawień, szukania, dłubania, 'precyzyjne podejście' do wszystkiego wykształciłem w sobie w czasie długich lat nauki i pracy.
Skoro tak to może i będzie OK.
Winters pisze:Śmieszne ceny na allegro jak np. 1019 za 100 PLN i nikt ich nie kupuje.
Naprawdę nie wiesz dlaczego tak jest? :)
Winters pisze:Steve Hoffman ostatnio pisał bardzo dobre rzeczy o 1229.
Dopiero ostatnio? :) Szanuję Steve'a, ale bez przesady.
Winters pisze:Audiofil to dla mnie każdy, kto interesuje się jakością odtwarzanego dźwięku i lubi jak mu ładnie gra.
No to jednak dość szeroka definicja.
Winters pisze:250-300 USD za 1229 to nic z kosmosu, to już codzienność za egzemplarz po konserwacji.
Kochany, po konserwacji to jest osobna gadka cenowa :) Po drugie, na szczęście mieszkamy w Europie, przypominam.
Winters pisze:Poza tym, takich Duali w USA sprzedali pewnie więcej niż w Europie.
Poza tym, niestety, pewnie nie. Aż tak rozwiniętego eksportu do USA Dual nie miał. Najwięcej sprzedawali w Europie.
Zresztą, gdyby te czy inne Duale były powszechniejsze w USA niż u nas to ceny tam nie skakałyby tak wysoko :)

Można sobie oczywiście zacząć studiować zagraniczne fora i strony, zawsze może to dać jakiś lepszy pogląd na sytuację.
Gorzej jeśli człowiek ogranicza się głównie do amerykańskich opinii/cen/perspektywy rynkowej, mimo że tam nie mieszka.
Niezdrowo.

Jakby przystawić Pioneer PL-518 do tej trójki to faktycznie wypada on najsłabiej, ale nie jest to gramofon za 300 złotych.
Raczej za nieco więcej. Za 3 stówki (i więcej) to u nas schodzą już niższe modele tej serii, jak np. PL-514.
Winters pisze:Technics SL-10 i SL-15 to gramofony linearne, jakości porównywalnej do 1200mk2.
Tego niestety nie da się tak łatwo przyrównać. Półkowo SL-10 i SL-15 stoją wyżej.

Kup tego Thorensa i koniec zabawy Tomas, jeśli to właśnie on z tej trójki się Tobie najbardziej podoba.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Wojtek pisze:Poza tym, niestety, pewnie nie. Aż tak rozwiniętego eksportu do USA Dual nie miał. Najwięcej sprzedawali w Europie.
Zresztą, gdyby te czy inne Duale były powszechniejsze w USA niż u nas to ceny tam nie skakałyby tak wysoko

Można sobie oczywiście zacząć studiować zagraniczne fora i strony, zawsze może to dać jakiś lepszy pogląd na sytuację.
Gorzej jeśli człowiek ogranicza się głównie do amerykańskich opinii/cen/perspektywy rynkowej, mimo że tam nie mieszka.
Niezdrowo.
Nie mam oficjalnych danych rynkowych, jeżeli Ty masz, to podziel się.
Dlaczego myślę, że Duali sprzedali aż tyle w USA? Po pierwsze, rynek audio wybuchł w USA wcześniej, stał się szybciej popularny i skala tego zjawiska jest nieporównywalnie większa w stosunku do Europy, a zwłaszcza jeżeli mówimy o latach 60., początku 70. Właśnie wtedy w produkcji były takie gramofony jak 1019, czy 1229. Mnóstwo trafiło do konsol stereo, tak bardzo wtedy popularnych. Importem tych gramofonów zajmowała się firma United-Audio i bodajże były to swojego czasu najlepiej sprzedające się gramofony w Stanach Zjednoczonych. Były dosyć tanie i bardzo dobre.

Kwestia jest też tego jakie modele gdzie się sprzedawały. Mogli sprzedać ogółem więcej w Europie, ale w to, że były to ich najwyższe modele jak 1019 i 1229 to wątpie.
Wojtek pisze:Gorzej jeśli człowiek ogranicza się głównie do amerykańskich opinii
Ja rozumiem, że tam jest inna strefa czasowa, grawitacja pewnie inaczej działa ;), ale raczej nie ma to wpływu na jakość odtwarzania i percepcję jakości sprzętu... Dlaczego tak się trzymam amerykańskich opinii? W Polsce nie ma osób z takim doświadczeniem w temacie i z taką wiedzą, jakich spotykam na forum Steve'a Hoffmana, czy na Audiokarmie. Nie ma i jeszcze długo nie będzie. Jak się uczyć, to od najbardziej doświadczonych.
Wojtek pisze:Jakby przystawić Pioneer PL-518 do tej trójki to faktycznie wypada on najsłabiej, ale nie jest to gramofon za 300 złotych.
Raczej za nieco więcej. Za 3 stówki (i więcej) to u nas schodzą już niższe modele tej serii, jak np. PL-514.
Według archiwumallegro.pl egzemplarze PL-518 w 2011 i 2010 poszły za...
10.2011 -- 232,50 PLN
10.2010 -- 241 PLN
09.2010 -- 349 PLN

Jak to nie są okolice 300, to ja wysiadam. Rynek raczej nie zmienił się przez rok, czy nawet dwa...
Wojtek pisze:Tego niestety nie da się tak łatwo przyrównać. Półkowo SL-10 i SL-15 stoją wyżej.
Prędzej niżej. SL-10 kosztował mniej niż SL-1200mk2 o ponad 100 dolarów, dane techniczne porównywalne, ale jakość, solidność wykonania już nie do końca ta sama. SL-15 to bardziej elektronicznie wypasiony SL-10. Zarówno 10 i 15 ważą o połowę mniej niż 1200mk2. To rzadko jest bez znaczenia.
DIOMEDES KATO
ODPOWIEDZ