Transrotor Max/Rega RB330 vs Technics SL 1300G

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
fal

Transrotor Max/Rega RB330 vs Technics SL 1300G

Post autor: fal »

Panowie,
Decyzja zapadła chcę kupić nowy gramofon myślę , że do tego już dojrzałem i wiem , że z winylem mi po drodze. Jednak nie jestem tak dalece zaawansowany , żeby wybrać samodzielnie dlatego liczę , że wspólnymi siłami uda mi się coś bardzo sensownego kupić. Zaznaczam produkt ma być nowy z salonu dostałem takie propozycje wszystkie poniżej wymienione są w bardzo zbliżonym przedziale cenowym i bez wkładki :

1. Transrotor Max z ramieniem Rega RB330
2. Technics SL 1300G
3. ProJect XTension 9 EVO
4. Rega Planar 8 Neo MK2
5. ProJect X8 EVO

Najwyżej wyceniony Trasrotor , Technics , XTension9 z wyżej wymienionych słuchałem tylko Technics.
Żeby była jasność chciałbym żeby to był sprzęt docelowy nie chcę później nic ulepszać wymieniać ramion itp... to ma być taki zakup jakim był dla mnie wybór wzmacniacza wydałem raz i nawet przez głowę mi nie przechodzi żeby coś zmieniać.
Zdaję sobie sprawę , że najlepiej posłuchać ale zapewne nie da się ich zestroić razem w tym samym czasie więc wyjścia nie mam musi to być pewniak.
Z wyglądu podoba mi się Transrotor , Planar8, Technics ale nie do końca o wygląd chodzi to nie będzie stało w salonie to ma grać dla mnie. Jeśli macie jakieś inne sensowne propozycje to proszę piszcie nie zamykam się na nić pod warunkiem , że jest nowe.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Transrotor Max/Rega RB330 vs Technics SL 1300G

Post autor: Wojtek »

fal pisze:
11 kwie 2025, 18:30
ale zapewne nie da się ich zestroić razem w tym samym czasie
A to niby dlaczego? Salon audio to supermarket że mają taki ruch? :morda:

Bardziej widziałbym jakiś problem logistyczny w montażu 5 takich samych modeli wkładek (bo mogą nie mieć tylu egzemplarzy pod testy salonowe), ale i to nie jest niczym niemożliwym.

Skoro ma to być jednorazowy, naiwny strzał w coś "docelowego" to muszę zapytać - dlaczego nie coś od Pawelca?
viewtopic.php?f=59&t=15809
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
fal

Wojtek pisze:
12 kwie 2025, 23:32
Skoro ma to być jednorazowy, naiwny strzał w coś "docelowego" to muszę zapytać - dlaczego nie coś od Pawelca?
Wojtek , w moim odczuciu sprzęt vintage jest bardzo przewartościowany dzisiaj jest na niego moda i ceny są jakie są. Nie kwestionuję w żaden sposób sprzętu od Pawelca jeśli byłbym zdecydowany na vintage kupił bym tylko u niego, jednak ubzdurałem sobie , że chcę sprzęt nowy i tego się trzymajmy. Tak jak wspomniałem kupiłem wzmacniacz którego wielu by nie kupiło bo za pieniądze które za niego zapłaciłem można uzbroić się w całkiem fajny sprzęt audio ale uparłem się , że ma być on no i jest.
Dlatego proszę jeśli możesz nad czym byś się pochylił z listy z pierwszego posta.
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

Gdybym ja dziś szukał nowego gramofonu wybrałbym 1300G.
Pomyśleć, że jak brałem mojego GR to wtedy za tę kasę miałbym G i jakąś wkładkę MC od razu ech...
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Mich.G
Gramofon: Brinkmann

Post autor: Mich.G »

fal pisze:
11 kwie 2025, 18:30
Panowie,
Decyzja zapadła chcę kupić nowy gramofon myślę , że do tego już dojrzałem i wiem , że z winylem mi po drodze. Jednak nie jestem tak dalece zaawansowany , żeby wybrać samodzielnie dlatego liczę , że wspólnymi siłami uda mi się coś bardzo sensownego kupić. Zaznaczam produkt ma być nowy z salonu dostałem takie propozycje wszystkie poniżej wymienione są w bardzo zbliżonym przedziale cenowym i bez wkładki :

1. Transrotor Max z ramieniem Rega RB330
2. Technics SL 1300G
3. ProJect XTension 9 EVO
4. Rega Planar 8 Neo MK2
5. ProJect X8 EVO

Najwyżej wyceniony Trasrotor , Technics , XTension9 z wyżej wymienionych słuchałem tylko Technics.
Żeby była jasność chciałbym żeby to był sprzęt docelowy nie chcę później nic ulepszać wymieniać ramion itp... to ma być taki zakup jakim był dla mnie wybór wzmacniacza wydałem raz i nawet przez głowę mi nie przechodzi żeby coś zmieniać.
Zdaję sobie sprawę , że najlepiej posłuchać ale zapewne nie da się ich zestroić razem w tym samym czasie więc wyjścia nie mam musi to być pewniak.
Z wyglądu podoba mi się Transrotor , Planar8, Technics ale nie do końca o wygląd chodzi to nie będzie stało w salonie to ma grać dla mnie. Jeśli macie jakieś inne sensowne propozycje to proszę piszcie nie zamykam się na nić pod warunkiem , że jest nowe.
Jak już tak bardzo chcesz Transrotora, to kup sam werk. RB330 to pomyłka do tego napędu, która wyklucza wiele świetnych wkładek. Zakup werk, najlepiej z arboard pod 12 cali. Potem kup najlepsze 12 cali na jakie Cię stać, a następnie najlepszy phono pre, lub SUT na który sobie możesz pozwolić. Do tego dolicz okablowanie. Jak już ochłoniesz i policzysz ile kasy trzeba wydać, to zastanów się, dlaczego Wojtek proponuje inną drogę. Pisze Ci to facet, który zainwestował prawie 100 koła w cenach półkowych na analog...Jeśli chcesz się zabawić w palenie kasy, kup to co sobie wyliczyłeś i bądź szczęśliwy, bez ironii-serdecznie Cię pozdrawiam.
Brinkmann Bardo(Trant)/Brinkmann 12.1/Skyanalog G2Mk2/P1-G/Dynavector Karat17 DX/Denon 103/Denon 103C1/Brinkmann Fein/Benchmark LA4/Benchmark AHB2/Benchmark DAC3B/432 EVO/Harbeth SHL5 XD/Ton Trager.
fal

Mich.G pisze:
13 kwie 2025, 19:53
Jak już tak bardzo chcesz Transrotora, to kup sam werk. RB330 to pomyłka do tego napędu, która wyklucza wiele świetnych wkładek. Zakup werk, najlepiej z arboard pod 12 cali. Potem kup najlepsze 12 cali na jakie Cię stać, a następnie najlepszy phono pre, lub SUT na który sobie możesz pozwolić. Do tego dolicz okablowanie. Jak już ochłoniesz i policzysz ile kasy trzeba wydać, to zastanów się, dlaczego Wojtek proponuje inną drogę. Pisze Ci to facet, który zainwestował prawie 100 koła w cenach półkowych na analog...Jeśli chcesz się zabawić w palenie kasy, kup to co sobie wyliczyłeś i bądź szczęśliwy, bez ironii-serdecznie Cię pozdrawiam.
Widzisz takie wpisy są potrzebne żeby sobie uzmysłowić co i jak , więc z listy wypadł już Transrotor chcę dobry gramofon ale na taki na który mnie stać są granice których nie przeskoczę i nawet nie chcę tak wysoko skakać. Owszem na początku rozważałem zakup sprzętu vintage ale odpuściłem gdybyś mnie zapytał dlaczego , nie potrafię sensownie odpowiedzieć myślę , że mimo wszystko spora kasa za coś bardzo dobrego i wiek tego sprzętu powodują jakąś blokadę.
Dziękuję za wpis
Awatar użytkownika
Mich.G
Gramofon: Brinkmann

Post autor: Mich.G »

Na tym forum jest wielu naprawdę ogarniętych w vitage ludzi. Pogadaj z Pawelcem, jego oferta zawsze była perfect. Nie wiem jak teraz, ale miał dostęp do najlepszych swego czasu maszyn, które teraz można kupić za ułamek ich ceny, kiedy były na szczytach katalogu. Do tego są pięknie odrestaurowane i dostają jakąś gwarancję.W internetach jest paru takich ludzi. Możesz zobaczyć co proponuje Marcin AudioJapan. Nie chcę tu spamować, ale myślę, że spokojnie znajdziesz,a koledzy z pewnością pomogą. Powodzenia, bo gramofon to piękna muzyka i styl życia :)
Brinkmann Bardo(Trant)/Brinkmann 12.1/Skyanalog G2Mk2/P1-G/Dynavector Karat17 DX/Denon 103/Denon 103C1/Brinkmann Fein/Benchmark LA4/Benchmark AHB2/Benchmark DAC3B/432 EVO/Harbeth SHL5 XD/Ton Trager.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Mich.G pisze:
14 kwie 2025, 06:54
W internetach jest paru takich ludzi. Możesz zobaczyć co proponuje Marcin AudioJapan.
Akurat tak szerokiej porady to bym nie udzielał, w sensie - nie idźmy do byle kogo, obojętnie jak ładne fotki wrzuca i złote góry obiecuje.

Jest Pawelec, jest Cannon, jest Przemek - ludzie którzy sprzęt naprawią, mówią o wyzwaniach serwisowych i sposobach na nie, nie ukrywają faktów, niektórych filmiki nawet znajdziemy na youtube.
Tu rzeczywiście jest jakaś gwarancja i w razie czego serwis. Reputacja wypracowana.

Gros reszty to tylko handlarze. Sprowadzanie sprzętu audio z Japonii nigdy nie było tak proste. Jest dość historii o braku zwrotów kasy w razie draki czy też gwarancja na zasadzIe "do bramy i się nie znamy", nie mówiąc już o kupowaniu sprzętu "byle tanio było", a potem komiczne próby sprzedaży trupa zdatnego tylko na części za niemałe kwoty tylko dlatego że był to jakiś top model.

Pewne rzeczy trzeba niestety piętnować.

Nówka z salonu ma tą przewagę że ma 2 lata gwarancji i że jest nieśmigana.
Na tym często przewaga się kończy.

Oczywiście że jakbym nie miał innych opcji i ktoś by mi przystawiał gnata do skroni zmuszając zakup w salonie to wybrałbym Technicsa albo Regę, ale trzeba brać poprawkę na to, że tak jak w motoryzacji, kiedyś budowało się inaczej i dzisiejszy Mercedes (czy Thorens) to już nie to samo co dawniej.

Przy pewnych modelach gramków firmom nie chodziło o to że mają te modele na siebie zarobić tylko żeby naprężyć muskuły i pokazać co firma potrafi.

Dzisiaj takie myślenie już jest nieopłacalne, chyba że mówimy o manufakturach co budują mniej niż 10 sztuk rocznie i każda kosztuje tyle co kawalerka w dużym mieście polskim (OK, te akurat muszą na siebie zarabiać :morda: ).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
fal

Wojtek pisze:
14 kwie 2025, 17:18
Nówka z salonu ma tą przewagę że ma 2 lata gwarancji i że jest nieśmigana.
Na tym często przewaga się kończy.
Przykład Pioneer PL 70II w czym ma przewagę nad SL1300G ? Pytam serio to nie jest żadna zaczepka skoro w większości uważacie , że epoka jest lepsza to na podstawie tych dwóch modeli proszę uświadom mnie w czy jest lepsza budżet jest bardzo zbliżony.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

pl70 ma choćby ramię prawie 12 cala ale tobie to zwisa kupisz i tak co ładniej wygląda
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Tak jak Mich.G wspomniał w pełni się zgadzam w przypadku nowego gramofonu:
Mich.G pisze:
13 kwie 2025, 19:53
ak już tak bardzo chcesz Transrotora, to kup sam werk. RB330 to pomyłka do tego napędu, która wyklucza wiele świetnych wkładek. Zakup werk, najlepiej z arboard pod 12 cali.
Co do pytania o różnice to muszę przyznać, że nie byłem w posiadaniu SL 1300G więc na temat jakości tego modelu nie będę się wypowiadał ale zakładając, że napęd (silnik, łożyska, układ sterujący, talerz ....) zachowują standardy SL 12.. to mogę ocenić, że jakością z PL 70II będą blisko. Przewaga jednak Pioneera jest zdecydowana w konstrukcji ramienia. Podstawowa to długość efektywna bliska 12 cali a także zdecydowanie lepsza jakość i rodzaj zastosowanych materiałów.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
fal

blispx pisze:
14 kwie 2025, 21:25
pl70 ma choćby ramię prawie 12 cala ale tobie to zwisa kupisz i tak co ładniej wygląda
Dlaczego uważasz , że mi to zwisa ? Gdybym tak do tego podchodził nie było by tematu a skoro podejmuję dyskusję to znaczy , że mam jakieś wątpliwości.
Awatar użytkownika
blispx

generalnie P70 to tania opcja na podwieszenie SPU G, jeżeli ma być perspektywicznie pod kilka ramion w tej cenie to szukałbym jakiegoś brzydkiego Micro Seiki i nie musi być obmlaskany przez Pawelca aby grał ;-)
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

blispx pisze:
14 kwie 2025, 21:51
nie musi być obmlaskany przez Pawelca
Przepraszam za off top ale nie rozumiem co autor ma na myśli :think:
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
blispx

Pawle, estetycznie nie musi być odpicowany, swojego DDXa mam brzydkiego z japońską korozją aluminium ale gra dobrze
ODPOWIEDZ