Witam Państwa.
Po dziesiątkach lat spędzonych na słuchaniu CD i plików cyfrowych, wzięło mnie na czarny krążek. Lubię ciepły dźwięk, relaksujący, a coraz trudniej o to w dzisiejszych czasach. Posiadam wzmacniacz lampowy PP na EL34, w zasadzie końcówka mocy, sterowana przedwzmacniaczem lampowym, który pełni również rolę wzmacniacza słuchawkowego. Produkcja Feliks Audio. Kolumny to Klipsch RF62, które myślę kiedyś zmienić, ale z lampą dobrze się dogadują.
Czytam forum od jakiegoś czasu, uczę się, wertuję ogłoszenia. W zasadzie skupiam się na gramofonach Sony oraz Technics. Najwięcej pozytywnych opinii, tematów itp. Mój budżet to 3 tyś zł. Na kompletny gramofon z wkładką oraz igłą. Chciałbym żeby gramofon był raczej automatyczny lub półautomatyczny, i na początek raczej zachęcił, a nie zniechęcił. Choć jestem "techniczny", czytam ze zrozumieniem i raczej ogarnę temat ustawień. Hmmm? Tak mi się przynajmniej wydaje. Ciut mogę dołożyć. Dodatkowo muszę dokupić pre gramofonowe, ale to na potem.
Znalazłem dwa modele Sony u jednego sprzedawcy, który widzę że w większości specjalizuje się w Sony. Do tych modeli, nie trzeba mnie przekonywać, bo się naczytałem. Raczej, do sprzedawcy, czy sprawdzony, znany i rzetelny:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/gramo ... sh165-xl15
https://allegrolokalnie.pl/oferta/gramo ... sh165-xl15
lub Technics u raczej polecanego sprzedawcy:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/gramo ... cs-sl1700
Może macie inne propozycje, może ktoś będzie w niedługim czasie coś sprzedawał. Giełdę znam.
Dziękuję i pozdrawiam
Zakup gramofonu - pomoc, sugestie.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Zakup gramofonu - pomoc, sugestie.
Nie znasz.
Witaj na forum

PSX60 z linku powyżej dość spoko. Widzę tylko brak krążka Sony (single factor), jest zatyczka - korek gumowy EW, brak ciężarka extension - obecnie do dostania na forum bez problemu nadal (co może się zmienić za jakiś czas). Headshell oryginalny od tego modelu, wkładka podstawowa Sony ale fajna, co prawda lepiej jej będzie na Sony SH-135 ale to detal akurat, bo i tu może być. Pokrywa nie oryginalna ale ładna i nowa raczej.
Dopytałbym o napięcie znamionowe, ale chyba EU (tabliczka znamionowa w niskiej rozdzielczości i nie widzę).
Zakładam, że do Kęt masz blisko, bo nie napisałeś gdzie się podziewasz

Odbierać należy osobiście i wtedy nie ma znaczenia co to za sprzedawca w sumie. Widać, że handluje sprzętami i gramofonami czyli sprzęt trzeba ocenić na miejscu "czy gra"

-
Re: Zakup gramofonu - pomoc, sugestie.
Dziękuję.
Giełdę znam na tyle, że nie widzę teraz nic z garniaków do kupienia. Jestem z lubuskiego, więc do Kęt mam niestety daleko.
Jestem cierpliwy, nie palę się. Nie musi to być też koniecznie Sony, czy Technics. Ważne, aby po zakupie nie okazało się, że trzeba drugie tyle włożyć w reanimację.
Giełdę znam na tyle, że nie widzę teraz nic z garniaków do kupienia. Jestem z lubuskiego, więc do Kęt mam niestety daleko.
Jestem cierpliwy, nie palę się. Nie musi to być też koniecznie Sony, czy Technics. Ważne, aby po zakupie nie okazało się, że trzeba drugie tyle włożyć w reanimację.