W tym roku chciałbym kupić tacie gramofon. Wybaczcie mi brak znajomości nazewnictwa ale to kompletnie nie moja bajka, dlatego szukam pomocy wśród koneserów dźwięków.

Mój tata lataaa temu sprawił sobie sprzęt muzyczny: dwie kolumny, wzmacniacz i odtwarzacz. Mówił, że da się do tego podłączyć gramofon i w przyszłości sobie taki sprawi. Jednak lata mijały, a gramofonu dalej nie ma. Dlatego zdecydowałem się sprawić mu niespodziankę tej zimy. Mój tata, mimo, że raczej się nie zna, to jak mniema o sobie - jest koneserem muzyki. Dlatego tani, nowy sprzęt z marketów nie wchodzi w grę. Zrobiłem mały research i z wątków na forum, wytypowałem trzy modele, które mieszczą się w moim budżecie (ok 800zł, najlepiej mniej) i mają dobre opinie:
- Rega RP1
- Dual CS455
- Pro-ject ns 500
Moje pytania do Was: czy faktycznie te sprzęty będą dobrym wyborem na początek przygody z analogami? Czy gramofon koniecznie potrzebuje przedwzmacniacza do podłączenia do sprzętu grającego? Na co zwrócić uwagę przy zakupie gramofonu używanego (niestety w grę wchodzi tylko wysyła, więc nie mam możliwości odsłuchu).
Dziękuję wszystkim z góry za pomoc