JVC Ql-A5 czy A2
-
JVC Ql-A5 czy A2
Serdecznie będę wdzięczny za pomoc w ocenie czy JVC Ql-A5 lub Ql-2 jest sensownym pomysłem na gramofon. Kolega mój twierdzi że quartz lock w obu jest super sprawą. Myślałem też o Saba PSP 350. Szukam czegoś sensownego do 600 zł. Mam dylemat ponieważ otrzymałem informację, iż głównie powinienem skoncentrować swoją uwagę w zakresie: Quartz plus wkładkach wymiennych takich zakręcanych na ramieniu. Proszę o pomoc w tej kwestii.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: JVC Ql-A5 czy A2
Na jakie konkretnie oferty patrzysz?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
-
-
Nie. Wszystkie trzy są ok. Miałem na myśli to że faktycznym producentem PSP 350 jest JVC
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to powiem Ci że albo QL-A5 albo Saba PSP-350. Sprzęty podobnej klasy, choć tylko Saba jest pełnym automatem, a JVC ma odłączalny kwarc z regulacją pitchu.
Problematyczny jest ten Ortofon MC20 na pokładzie JVC, bo nawet jeśli oddasz to do retipu to teraz jeszcze będziesz potrzebował preampa pod wkładki MC, przez co robią się koszty przewyższające zakup jakiejś podstawowej wkładki MM która będzie grała od strzała.
Radziłbym kupić JVC (o ile wystarczy Tobie półautomat), Ortofona schować do szuflady albo odsprzedać (może Cantilever by przytulił na odratowanie), a do gramofonu dokupić oryginalnie montowaną JVC Z1S: https://allegro.pl/oferta/jvc-l-f41-wkl ... 9470150313, ewentualnie wymienić się z Cantileverem na jakąś MMkę sprawną w zamian za MC20
Problematyczny jest ten Ortofon MC20 na pokładzie JVC, bo nawet jeśli oddasz to do retipu to teraz jeszcze będziesz potrzebował preampa pod wkładki MC, przez co robią się koszty przewyższające zakup jakiejś podstawowej wkładki MM która będzie grała od strzała.
Radziłbym kupić JVC (o ile wystarczy Tobie półautomat), Ortofona schować do szuflady albo odsprzedać (może Cantilever by przytulił na odratowanie), a do gramofonu dokupić oryginalnie montowaną JVC Z1S: https://allegro.pl/oferta/jvc-l-f41-wkl ... 9470150313, ewentualnie wymienić się z Cantileverem na jakąś MMkę sprawną w zamian za MC20

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Serdecznie dziękuję za wyczerpującą informację. Kupiłem JVC QL -A5, a wkładkę dokupię lub skorzystam z podpowiedzi. Serdecznie dziękuję za okazaną pomoc
:)

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fajnie.
Oczywiście nieprzypadkowo polecam wkładkę JVC Z1S i nawet nie chodzi tutaj o robienie z tego oryginalnego kompletu - to dobra i niedroga (niedoceniana?) wkładka do której jest szeroki wachlarz igieł zamienników, od tanich po bardzo drogie.
Oczywiście nieprzypadkowo polecam wkładkę JVC Z1S i nawet nie chodzi tutaj o robienie z tego oryginalnego kompletu - to dobra i niedroga (niedoceniana?) wkładka do której jest szeroki wachlarz igieł zamienników, od tanich po bardzo drogie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Serdecznie dziękuję raz jeszcze za podpowiedź, zastanawiam się teraz nad tym jak najlepiej czyscić vinyle mam ich mase ale lat mają trochę 

- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
tu masz cały dział poświęcony tematowi czyszczenia i konserwacji winyli: viewforum.php?f=26
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)