jak inni forumowicze chciałem zadać pytanie odnośnie zakupu gramofonu.
Nie jestem audiofilem (i chyba nie będę). W posiadaniu i słuchaniu płyty z gramofonu chyba bardziej mi chodzi o efekt wizualny kręcącej się czarnej płyty. Od czasów liceum zawsze chciałem sobie sprawić i teraz chyba jest ku temu dobry moment.
Najłatwiej było kupić coś z sklepu RTV AGD i cieszyć się spełnionym marzeniem. Jednak pojawiło się jedno, ale które mnie powstrzymuje przed kupnem co popadnie.
Troszkę poczytałem i oczywiście temat okazał się bardziej skomplikowany niż mogłem przypuszczać. To co wydawało mi się że będzie ok, na forach jest opisywane jako badziewne zabawki, które tylko mogą zniszczyć czarny krążek, a na żywotność płyty będzie miała wpływ wkładka z iglą, możliwości ustawienia ramienia itp. Więc jeśli dobrze rozumiem wszystko sprowadza się do klasy sprzętu
Dlatego chciałem się poradzić jaki sprzęt (i w jakim budżecie) zapewni mi należyte traktowanie płyt. Nie widzę opcji, że wydam kasę na płytę, którą potem sobie zajadę... Chciałbym się cieszyć już nimi do końca mojego żywota

Jeszcze się zastanawiam czy ustawianie antyskatingu jest do ogarnięcia samemu?
Z góry dzięki za pomoc i propozycje.