Jaki gramofon, wzmacniacz i głośniki podstawkowe?

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
VoSooler
Posty: 2
Rejestracja: 24 cze 2019, 13:02

Jaki gramofon, wzmacniacz i głośniki podstawkowe?

Post autor: VoSooler » 24 cze 2019, 22:15

Witam! Tak jak w temacie, siostra chce kupic sobie gramofon tylko do sluchania, wzmacniacz i glosniki podstawkowe. Na gramofonach sie nie znam, ale patrzylem, ze najbardziej polecanym jest Audio-Technica AT-LP120USBHC i ma bardzo duzo dobrych opinii. Budzet jest do 2500zł. Pokoj 17m2 bez drzwi. Gatunek muzyki: rap, soul, jazz, duzo polskiej. Głośniki maja byc podstawkowe, nie wiem jakie beda dobre do takiej muzyki, ale pewnie KRK Rokit nie, bo one wspólpracuja dobrze z muzyka elektroniczna, moze Yamaha HS7, nie wiem, podpowiedzcie.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 29909
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jaki gramofon, wzmacniacz i głośniki podstawkowe?

Post autor: Wojtek » 24 cze 2019, 22:25

VoSooler pisze:
24 cze 2019, 22:15
Na gramofonach sie nie znam, ale patrzylem, ze najbardziej polecanym jest Audio-Technica AT-LP120USBHC i ma bardzo duzo dobrych opinii.
A tutaj go odradzamy :) Takie kuriozum.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Diazo
Posty: 359
Rejestracja: 29 sty 2018, 14:49
Gramofon: PS-X70
Lokalizacja: Łódź

Re: Jaki gramofon, wzmacniacz i głośniki podstawkowe?

Post autor: Diazo » 24 cze 2019, 22:30

VoSooler pisze:
24 cze 2019, 22:15
najbardziej polecanym jest Audio-Technica AT-LP120USBHC i ma bardzo duzo dobrych opinii
Oj chyba nie na tym forum. Zerknij tutaj: viewtopic.php?f=46&t=6409

Ja bym zrobił chyba tak
Wzmacniacz ok 500-700 (niedawno polecałem takiego arcama: https://allegro.pl/oferta/arcam-alpha-5 ... 7770368801
Kolumny, może coś takiego by się zdało? https://allegro.pl/oferta/kolumny-bower ... 7568469992 :think:
Gramofon dobrze jest kupić na naszej giełdzie forumowej bo sprzęt jest pewniejszy. Można poszukać czegoś za ok 1 k PLN lub kupić od razu bardzo fajny gramofon np taki: viewtopic.php?f=59&t=13753
Ten sony jest wart grzechu, tyle że musiałbyś jeszcze nabyć wkładkę. Delikatnie wyjdziesz poza budżet. No ale można na początek kupić np AT 95 e i budżet prawie dopięty, a po jakimś czasie pomyślisz o czymś lepszym. Ja bym poszedł tym tropem. Tyle że musisz zdać sobie sprawę że budować tor można na tak wiele sposobów, że każdy forumowicz może mieć inną wizję i radzić coś innego. Na początek poczytaj i zastanów się nad tym gramofonem.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 29909
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jaki gramofon, wzmacniacz i głośniki podstawkowe?

Post autor: Wojtek » 24 cze 2019, 22:31

Wow, z grubej rury poszedłeś Diazo.

Kolega zaraz nam zacznie pisać w stylu "ale siostra to chce TYLKO do słuchania, a wy mi tu coś przesadzacie, ja chce nowe ze sklepu na gwarancji" :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
konrads0
Posty: 1434
Rejestracja: 16 paź 2013, 12:17
Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Lokalizacja: Wielkopolska centralna

Re: Jaki gramofon, wzmacniacz i głośniki podstawkowe?

Post autor: konrads0 » 24 cze 2019, 23:10

Wojtek pisze:
24 cze 2019, 22:31
Kolega zaraz nam zacznie pisać w stylu "ale siostra to chce TYLKO do słuchania, a wy mi tu coś przesadzacie, ja chce nowe ze sklepu na gwarancji"
Spokój czyni mistrzem ;)

VoSooler
Posty: 2
Rejestracja: 24 cze 2019, 13:02

Re: Jaki gramofon, wzmacniacz i głośniki podstawkowe?

Post autor: VoSooler » 25 cze 2019, 11:29

Nie no używanych raczej siostra sie nie brzydzi :lol:
Popatrze o tym gramofonie, a glosniki to poszukam jeszcze na wlasna reke, tylko podpowiedzcie wlasnie sam gramofon i wzmak. A o co chodzi z wkladka?

Diazo
Posty: 359
Rejestracja: 29 sty 2018, 14:49
Gramofon: PS-X70
Lokalizacja: Łódź

Re: Jaki gramofon, wzmacniacz i głośniki podstawkowe?

Post autor: Diazo » 25 cze 2019, 11:45

Tutaj masz trochę informacji o tym modelu:
viewtopic.php?t=9714

O wkładkach możesz np poczytać tutaj:
https://www.tophifi.pl/aktualnosci/jaka ... owa-wybrac

W sprzedawanym egzemplarzu o ile się nie mylę nie ma wkładki, dlatego musiałbyś dokupić. No i podłączyć i skalibrować (no chyba że zrobi to ktoś za Ciebie). Ale to nie jest trudne :)