RadTangowo-winylowe problemy...

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
RadTang
Posty: 523
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:19
Gramofon: Technics SL-D303
Lokalizacja: Karczew pod Warszawą

RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: RadTang » 20 cze 2019, 11:38

Zakładam osobny temat by nie spamować w różnych zakupowych. Kupiłem tego Technicsa SL-D303 ale nie jest w pełni sprawny, jak to deklarował sprzedawca. Zamierzam go odesłać na zwrot skoro sprzedawca mnie oszukał. Ojciec zauważył iż obroty są nie w porządku na stroboskopie. Do tego ramię nie działa automatycznie i wszystko trzeba ręcznie robić. Cueing zupełnie nie działa. Mogę spróbować z serwisem, w końcu sprzedawca oferuje gwarancję (1 miesiąc).

Myślę nad zwrotem bo mogę za te pieniądze kupić inny sprzęt, lokalnie. Ten sklep z płytami w Otwocku sprzedaje też sprzęt i serwisuje je. 6 miesięcy gwarancji w cenie a potem naprawy pogwarancyjne. Mogą też zainstalować i pewnie też ustawić. Więc to byłoby sporo lepsze rozwiązanie. I tak, poległem na kalibracji ramienia... :mrgreen: Może im by się udało... :twisted:

W ofercie mają:
1. Dual CS 10 F - http://retroelektro.pl/produkty/dual-cs-10-f/ - 650 zł
2. Dual CK 20 - http://retroelektro.pl/produkty/sluchaw ... -modern-4/ - 550 zł
3. Dual HS 39 - http://retroelektro.pl/produkty/dual-hs-39/ - 850 zł (razem z głośnikami)

Te trzy się zmieszczą u mnie. Choć nieco więcej miejsca na sprzęt można nieco wykombinować pewnie (starą wieżę i głośniki od tej obecnej i starej schować do piwnicy).

Co doradzacie? Co sądzicie o tych sprzętach z linków? Jak dla mnie są ładne ale stare, może zbyt stare. Ale ryzyko mniejsze niż brać sprzęt z Allegro.
Music Non Stop - niekoniecznie Techno Pop ;)

Awatar użytkownika
konrads0
Posty: 1407
Rejestracja: 16 paź 2013, 12:17
Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Lokalizacja: Wielkopolska centralna

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: konrads0 » 20 cze 2019, 13:14

RadTang pisze:
20 cze 2019, 11:38
Ale ryzyko mniejsze niż brać sprzęt z Allegro.
Pomyśl, czy lepszym rozwiązaniem nie będzie zakup od forumowicza.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2019, 14:04 przez konrads0, łącznie zmieniany 1 raz.

RadTang
Posty: 523
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:19
Gramofon: Technics SL-D303
Lokalizacja: Karczew pod Warszawą

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: RadTang » 20 cze 2019, 13:21

konrads0 pisze:
20 cze 2019, 13:14
RadTang pisze:
20 cze 2019, 11:38
Ale ryzyko mniejsze niż brać sprzęt z Allegro.
Pomyśł, czy lepszym rozwiązaniem nie będzie zakup od forumowicza.
To jeszcze lepsza opcja. Pewny sprzęt, wzięty od kogoś z doświadczeniem.
Na razie zobaczymy co z tym Technicsem. A z serwisu skorzystam - może mi ustawią ramię i skalibrują.
Wtedy już chyba będę mógł kręcić w końcu.
Music Non Stop - niekoniecznie Techno Pop ;)

Awatar użytkownika
konrads0
Posty: 1407
Rejestracja: 16 paź 2013, 12:17
Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Lokalizacja: Wielkopolska centralna

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: konrads0 » 20 cze 2019, 13:23

RadTang pisze:
20 cze 2019, 13:21
A z serwisu skorzystam - może mi ustawią ramię i skalibrują.
Wtedy już chyba będę mógł kręcić w końcu.
Tym bardziej, że sprzedający ma partycypować w kosztach.

RadTang
Posty: 523
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:19
Gramofon: Technics SL-D303
Lokalizacja: Karczew pod Warszawą

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: RadTang » 20 cze 2019, 13:33

konrads0 pisze:
20 cze 2019, 13:23
RadTang pisze:
20 cze 2019, 13:21
A z serwisu skorzystam - może mi ustawią ramię i skalibrują.
Wtedy już chyba będę mógł kręcić w końcu.
Tym bardziej, że sprzedający ma partycypować w kosztach.
Właśnie umawiam kuriera. Zobaczymy co z tego będzie. Nie boję się dołożyć dodatkowych 50-100 zł za kalibrację ramienia i wkładki. Ważne by w końcu działał. Wygląda świetnie i pewnie się sprawdzi po tych wszystkich perypetiach. W końcu 99% ludzi tutaj ma stary sprzęt. :mrgreen: Dobrze, że ma gwarancję bo wyszły te dodatkowe problemy więc i tak odpada mi koszt naprawy w serwisie.
Music Non Stop - niekoniecznie Techno Pop ;)

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 7049
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: Myszor » 20 cze 2019, 13:45

Sam się naucz. To proste jest.

Awatar użytkownika
kriss
Posty: 1008
Rejestracja: 05 paź 2017, 17:58
Gramofon: Sony PS-X50

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: kriss » 20 cze 2019, 13:48

Piszesz dużo na forum, bo kupujesz gramofon... Jesteś podekscytowany, nie chce Ci psuć zabawy ale weź zrób też coś sam Doktorku :D Bo mam wrażenie że trzeba Ci coś więcej ... Znaczy potwierdzenia że robisz świetne ruchy...
Ostatnio zmieniony 20 cze 2019, 13:49 przez kriss, łącznie zmieniany 1 raz.
Sony PS-X50 +Empire 4000 DI , Stanton 681+ Jico D400 | Kenwood KA 7100 | Akai AT 2400 | ATL HD310i
Garażowo: Telefunken RR200 | Canton Quinto 510

RadTang
Posty: 523
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:19
Gramofon: Technics SL-D303
Lokalizacja: Karczew pod Warszawą

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: RadTang » 20 cze 2019, 13:49

Możliwe, że z ramieniem są problemy. To jest PROSTE. Nawet dla mnie. Kwestia tylko złapania tego punktu równowagi. Załapałem o co w tym chodzi ale nie mogłem znaleźć tego punktu.
Music Non Stop - niekoniecznie Techno Pop ;)

Awatar użytkownika
kriss
Posty: 1008
Rejestracja: 05 paź 2017, 17:58
Gramofon: Sony PS-X50

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: kriss » 20 cze 2019, 14:01

Zakładasz temat, gdzie zapewne masz setki pytań w rękawie ( jak każdy "nowy" ) ale mozolnie dozujesz je stając się troszkę nudnym. Mamy tutaj fajnych chłopaków z fajną wiedzą ale chyba nie tędy droga... Oczekujesz indywidualnego wsparcia w problemach dawno opisanych chociażby na łamach tego forum.
Dlaczego o tym piszę? A no dlatego że nigdy nie stworzyłem swojego tematu swoich problemów gdyż na większość z nich dobrze szukając padły podpowiedzi. Sorry ale sam tytuł posta... Brzmi jak problemy Baksia :)
Sony PS-X50 +Empire 4000 DI , Stanton 681+ Jico D400 | Kenwood KA 7100 | Akai AT 2400 | ATL HD310i
Garażowo: Telefunken RR200 | Canton Quinto 510

Awatar użytkownika
konrads0
Posty: 1407
Rejestracja: 16 paź 2013, 12:17
Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Lokalizacja: Wielkopolska centralna

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: konrads0 » 20 cze 2019, 14:03

RadTang pisze:
20 cze 2019, 13:49
To jest PROSTE. Nawet dla mnie.
:clap:

RadTang
Posty: 523
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:19
Gramofon: Technics SL-D303
Lokalizacja: Karczew pod Warszawą

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: RadTang » 20 cze 2019, 14:17

kriss pisze:
20 cze 2019, 14:01
Zakładasz temat, gdzie zapewne masz setki pytań w rękawie ( jak każdy "nowy" ) ale mozolnie dozujesz je stając się troszkę nudnym. Mamy tutaj fajnych chłopaków z fajną wiedzą ale chyba nie tędy droga... Oczekujesz indywidualnego wsparcia w problemach dawno opisanych chociażby na łamach tego forum.
Dlaczego o tym piszę? A no dlatego że nigdy nie stworzyłem swojego tematu swoich problemów gdyż na większość z nich dobrze szukając padły podpowiedzi. Sorry ale sam tytuł posta... Brzmi jak problemy Baksia :)
Wiesz, te problemy techniczne wyszły właśnie dzisiaj. Jeszcze wczoraj myślałem, że tylko mam problem z ustawieniem ramienia. Czytałem wpisy na forum ale dalej mi coś nie pasowało i dalej nie umiałem tego zrobić. Teraz wiem, że umiem i wiem jak to zrobić ale efektu nie widać. :mrgreen: A to jest różnica.
Music Non Stop - niekoniecznie Techno Pop ;)

Diazo
Posty: 343
Rejestracja: 29 sty 2018, 14:49
Gramofon: PS-X70
Lokalizacja: Łódź

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: Diazo » 20 cze 2019, 15:15

Pisałem Ci żebyś zaczął od wypoziomowania gramofonu. Potrzebujesz poziomicy. Sam piszesz że szafka stoi częściowo na wykładzinie czy dywanie, a ramię Ci ucieka na prawo czy tam lewo mimo AS ustawionego na zero. Dzieje się tak pewnie dlatego że gramofon stoi krzywo. Dlaczego nie korzystasz z prostej rady co zrobić przy ustawieniu ramienia? Od tego trzeba zacząć, nic bardziej prostego. Jak będzie gramofon stał wypoziomowany a ramię dalej będzie cudować to zaczniesz się martwić. Nie wierzę że nie masz/nie możesz pożyczyć poziomicy. Chyba wiesz jak się nią posłużyć? Spróbuj rozwiązywać problemy po kolei, będziesz eliminować kolejne błędy i zobaczymy czy sprzęt jest sprawny czy nie. Ściągnąłeś RPM Calculator jak Ci radziłem? Jakie obroty pokazał telefon?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 29855
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: Wojtek » 20 cze 2019, 18:41

RadTang pisze:
20 cze 2019, 13:33
Nie boję się dołożyć dodatkowych 50-100 zł za kalibrację ramienia i wkładki.
To ma sens tylko jeśli dzieje się to w miejscu docelowym dla gramofonu, a nie "gdzieś tam".

Cierpliwi koledzy dobrze radzą.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

RadTang
Posty: 523
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:19
Gramofon: Technics SL-D303
Lokalizacja: Karczew pod Warszawą

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: RadTang » 20 cze 2019, 19:15

Nic nie ściągałem jeszcze. Ramię jest do naprawy - automatyka w ogóle nie działa. Do tego cueing również zepsuty. Zaraz sprawdzę obroty aplikacją ale ramię nie jest skalibrowane. Nic krzywego nie jest. Wszystko w porządku być powinno. Jutro po niego jedzie kurier to oddam do serwisu skoro jest gwarancja.

https://play.google.com/store/apps/deta ... M.RPMSpeed Tą apkę ściągnąłem właśnie.

@Wojtek - właśnie o tym myślę. Nie ma sensu bym z nim jeździł bo potem i tak musiałbym go sam ustawiać.

Edit: apka pokazuje -0,05 Not a real turntable speed.

Speed Min / Max
-1,16 rpm / 1,09 rpm
2085,12% / +2156,05

Error speed seems inconsistent.

W ogóle ona jest dziwna bo obroty przy gramofonie pokazuje nie jako ok. 33 rpm ale około 1-2 rpm. Większy wpływ ma jak ruszam ręką...
Music Non Stop - niekoniecznie Techno Pop ;)

Awatar użytkownika
konrads0
Posty: 1407
Rejestracja: 16 paź 2013, 12:17
Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Lokalizacja: Wielkopolska centralna

Re: RadTangowo-winylowe problemy...

Post autor: konrads0 » 20 cze 2019, 19:29

RadTang pisze:
20 cze 2019, 19:15
Jutro po niego jedzie kurier to oddam do serwisu skoro jest gwarancja.
Pisałeś, że masz serwis na miejscu.
A tak to będę trzymał kciuki za szczęśliwą podróż.
A rozmawiałeś ze sprzedającym, na jaka kwotę za naprawę się zgadza ?