Technics SL-D2 na Rega Planar 3

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
szmojtek

Post autor: szmojtek »

Posiadam, gramofon technics SL-D2 z firmową wkładką Technics 270C jednak ostatnio wpadła mi w oko używana (około 10 letnia) Rega Planar 3 + RB300 + Elys, cena puki co 1000 zł. Warto dokonać zamiany? Z tego co czytałem gramofon jest jak najbardziej oki, natomiast o wkładce elys są rózne opinie (plus jest ona uzywana, więc z igła do końca nie wiadomo co i jak), ale wychodzi że taki ortofon 2m red gra dużo lepiej. Może lepszy efekt uzyskam na moim starym technicsie właśnie z wkłdka ortofon 2m red niż na tej Redze z elysem? Rega chodzi mi po głowie bo lubię ta firmę, mam jej przedwzmacniacz gramofonowy Fono mini.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

10letnia Rega Planar 3 za tysiaka? Nie powiedziałbym żeby to była okazyjna oferta (nawet z używaną wkładką Elys).

Trudno mi powiedzieć czy Ortofon 2M Red zabrzmiałby lepiej na Redze niż na Twoim Technicsie SL-D2.
Tu główna różnica tkwiłaby raczej w ramionach. RB-300 to raczej lepsze ramię, ale czy byłaby to słyszalna różnica? Nie wiem.
Zmiana gramofonu na Regę na zasadzie "bo to jest Rega" byłoby nieco głupie, aczkolwiek wiele środowisk audiofilskich pewnie mniej więcej takiej argumentacji mogłoby używać :)
Z pewnością SL-D2 nie jest jakimś gramofonem "niegodnym" droższych wkładek.

A tak właściwie to czemu akurat Ortofon 2M? :D

EDIT:
"Wpadła w oko" na allegro, tak? ;)
http://allegro.pl/rega-planar-3-rb300-e ... 25385.html
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
szmojtek

Re: Technics SL-D2 na Rega Planar 3

Dokładnie o tą rege chodzi, czyli puki co 1000 zł. Się zastanawiam, właśnie miedzy innymi za sprawą ramienia, które jest ponoć bardzo dobre.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Już nie 1000, bo ktoś ją licytuje (no chyba że to ty). A ulepszoną nówkę (Rega P3-24) z tym samym ramieniem można dostać w UK za mniej niż 2k...
Powtarzam, wg mnie nie jest to dobra oferta.
Ramię RB-300 faktycznie jest bardzo dobre, ale w SL-D2 nie masz przecież badziewnego ramienia.
Ja bym to wszystko przypisał pod dylemat "stare kontra nowe" :)
Wsparcie finansowe forum
szmojtek

Bo to jest dokładnie ten dylemat "stare kontra nowe", obawiam się tylko żeby nie wyszło, że |lepsze jest wrogiem dobrego". Firmę rege lubię za jej "zestaw marzeń" czyli Brio + Apollo +rs3, który miałem okazję słuchać, oraz bardzo fajny przedwzmacniacz gramofonowy Rega Fono Mini, który posiadam. W tym gramofonie podoba mi się minimalizm i prostota konstrukcji, plus ramię, oraz patent mocowania firmowych wkładek, choć te akurat chyba wcale takie surer nie są... Generalnie lubię "stare" angielskie sprzęty, posiadam Musical fidelity e10 + kolumny AE EVO3, a w drugi system to arcam alpha 7 + kolumny Mission m71.
Ortofon 2m Red dla tego, że dużo dobrego o nim czytałem i ma cenę dla mnie akceptowalna czyli 300-350 zł. Może jakieś inne propozycje je w tej cenie (chodzi o wkładkę do technicsa)?
Pozdrawiam, Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Skoro tak Ci się te Regi podobają to możesz przecież brać, choćby z samego przekonania :)
Jednakże nie jestem w stanie przytaknąć Tobie, że jest to lepszy gramofon od tego co już masz.
szmojtek pisze:Ortofon 2m Red dla tego, że dużo dobrego o nim czytałem
Te Ortofony są dość specyficzne. Mają swoich zwolenników i wrogów, ale generalny konsensus jest chyba taki, że więcej ludzi na nie pluje niż się oblizuje :)
szmojtek pisze:Może jakieś inne propozycje je w tej cenie (chodzi o wkładkę do technicsa)?
To nie tutaj kolego. Inny dział, inny wątek ;)

Na pocieszenie mogę jedynie powiedzieć, że znana Tobie wkładka Technicsa EPC-270C nie jest wkładką wysokich lotów i sądzę że po przesiadce na coś z pułapu 300-350zł faktycznie odczujesz różnicę w brzmieniu.
Wsparcie finansowe forum
szmojtek

oki, dzieki poczytam jeszcze o wkładkach:)
ODPOWIEDZ