Pierwszy gramofon. Numark vs Reloop
-
Pierwszy gramofon. Numark vs Reloop
Na początku chciałbym przywitać wszystkich. Jest to mój pierwszy temat na tym forum. Przymierzam się do zakupu pierwszego gramofonu w moim życiu i liczę na pomoc i opinię. Złotówek do wydania do ok. 1000. Od zawsze z niezawodnością dobrze kojarzył mi się Technics Sl 1200. Aktualnie nie chcę wydawać takich sum na gramofon, ale w przyszłości jeśli nasiąknę już vinylem to pewnie będę celował klasykę Technicsa. Jak na razie kolekcjonowanie płyt i słuchanie w domowym zaciszu. Trochę poszperałem i wybrałem dwa modele: Numark TT250 i Reloop RP-1000M. Nastawiam się bardziej na sprzęt nowy z gwarancją. Muzyka preferowana: elektroniczna.
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Re: Pierwszy gramofon. Numark vs Reloop
Nowego gramofonu to za bardzo nikt Tobie tutaj nie poleci. Polecam przeczytać temat:
viewtopic.php?f=46&t=6409
viewtopic.php?f=46&t=6409
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Poleci tylko trzeba byłoby budżet sześciokrotnie zwiększyć.
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to mamy kłopot 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Kolego, znacznie lepszym przystankiem na drodze ku SL-1200 będzie np. to:
https://allegro.pl/technics-sl-q2-gramo ... 55090.html
a nie jakiś chińczyk.
a nie jakiś chińczyk.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
-
Ten model też mi wpadł w oko, ale jak mówiłem jakoś nie jestem pozytywnie nastawiony do używanych jak na dzień dzisiejszy. Wiem, że Reloop'y to chińczyki, jak pewnie z 90% podzespołów RTV/AGD obecnie na rynkuObywatel pisze: ↑30 lip 2018, 11:20Kolego, znacznie lepszym przystankiem na drodze ku SL-1200 będzie np. to:
a nie jakiś chińczyk.

Ostatnio zmieniony 30 lip 2018, 13:07 przez Mr.G, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"Do używanych jak dzień" ?
Tak czy siak - masz problem. Od nas rekomendacji nie dostaniesz
Tak czy siak - masz problem. Od nas rekomendacji nie dostaniesz

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
A przeczytałeś w ogóle ten temat, do którego link wrzucił Kriss?
Jak widzisz sam dołączyłem do forum 9 miesięcy temu, przeczytałem go wtedy i dziś dziękuję za to, że ktoś go wskazał. Tylko, że trzeba go przeczytać i otworzyć się na wiedzę, a nie przyjść z gotową tezą i na siłę szukać jej potwierdzenia.
Jak widzisz sam dołączyłem do forum 9 miesięcy temu, przeczytałem go wtedy i dziś dziękuję za to, że ktoś go wskazał. Tylko, że trzeba go przeczytać i otworzyć się na wiedzę, a nie przyjść z gotową tezą i na siłę szukać jej potwierdzenia.
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- Myszor
- Gramofon: PD-300
A do tych plastików nowych to jesteś pozytywnie nastawiony ?
Odrób lekcje:
1000 zeta - 23% VAT - wkładka - 40% marży sklepu - 20% marży dystrybutora - 30% marży Reloopa - koszty transportu z Chin - 10% marży chińczyka = butelka łiskacza
Tyle to warte jest. Butelkę dżony łolkera.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Ale wiesz, w ten sposób to każdy można wyliczyć...
1600 pln za "technicsa" - marża handlarza - koszty wystawienia - butelka wd40 na "profesjonalny serwis" - butelka "Plack'a" na odnowę plastiku - narzut "za vintage markę i klasyczną niezawodność= niespodzianka w folii i bąbelkach otrzymana pocztą, zaś w pakiecie pytanie na forum "gdzie mogę znaleźć serwis"...
Co nie zmienia faktu że kiedyś sprzęt był lepszej jakości, precyzyjniej wykonany i miał lepsze możliwości. Dlatego mimo wszystko, warto wziąć używkę, nawet przy założeniu zlecenia serwisu po zakupie.
1600 pln za "technicsa" - marża handlarza - koszty wystawienia - butelka wd40 na "profesjonalny serwis" - butelka "Plack'a" na odnowę plastiku - narzut "za vintage markę i klasyczną niezawodność= niespodzianka w folii i bąbelkach otrzymana pocztą, zaś w pakiecie pytanie na forum "gdzie mogę znaleźć serwis"...
Co nie zmienia faktu że kiedyś sprzęt był lepszej jakości, precyzyjniej wykonany i miał lepsze możliwości. Dlatego mimo wszystko, warto wziąć używkę, nawet przy założeniu zlecenia serwisu po zakupie.
-
Tak, przeczytałem zanim stworzyłem ten temat. Dla jednego coś wniesie dla drugiego mniej. Co w tym dziwnego, że mam jakieś swoje wytyczne w tym kierunku? Mogę się mylić, a co za tym idzie może równie dobrze tak być, że pomysł nowego sprzętu zostanie mi wybity z głowy. Zakładam, że każdy na początku robił rozpoznanie (przynajmniej na tym forum) w temacie gramofonów i miał określony budżet. Jestem otwarty na wiedzę, jakbym nie był to zapewne miałbym zdanie innych gdzieś i kupił sobie 'jakiś tam' gramofon.tuczi77 pisze: ↑30 lip 2018, 14:08A przeczytałeś w ogóle ten temat, do którego link wrzucił Kriss?
-
Właśnie tego się najbardziej obawiam przy zakupie używek. Nie chcę się pchać w dodatkowe koszta. Jak bym miał się zastanowić nad takową to dobrą opcją byłby zakup na terenie miasta no góra województwa