Gramofon do 400 zł
-
Re: Gramofon do 400 zł
Dzięki wielkie za pomoc, niestety ktoś mi sprzątną tego hitachi-ego
, wybór padł na scotta.

- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Gramofon do 400 zł
Faktycznie parę minut po zamieszczeniu wiadomości Hitachi zniknął 
Myślę, że będziesz zadowolony z tego Scott'a, wisi na nim wkładka Audio Technica AT 3400, do której pasują igły ATN 95. Zatem możesz mieć wkładkę z firmowym eliptykiem, ale o tym już w stosownym dziale.

Myślę, że będziesz zadowolony z tego Scott'a, wisi na nim wkładka Audio Technica AT 3400, do której pasują igły ATN 95. Zatem możesz mieć wkładkę z firmowym eliptykiem, ale o tym już w stosownym dziale.
-
który wybrać
Witam
Na wstępie zaznaczę, że dopiero zaczynam swoją przygodę z gramofonami i jestem w tym temacie kompletnie zielona. Mam okazję kupić jeden z gramofonów zaufanej osoby, sprzęt jest w dobrym stanie, nasmarowany...
Mam do wyboru:
UNITRA G8010 (praktycznie nieużywany, w stanie idealnym) 350zł
SANYO tp 30 400zł
YAMAHA p350 300zł
Grundig DUAL 1219 550zł (nowa oryginalna igła, wymienione kable)
Chciałabym zapytać Was o opinię czy są to dobre urządzenia i warte ceny? który z nich najlepszy? Czy w tej cenie mogłabym dostać coś lepszego?
Chciałabym się zamknąć w 400zł ale ten Dual jakoś mnie oczarował...
Od razu mówię, że dopiero kompletuję sprzęt i orientuję w temacie, wzmacniacza i kolumn też dopiero szukam.
Na wstępie zaznaczę, że dopiero zaczynam swoją przygodę z gramofonami i jestem w tym temacie kompletnie zielona. Mam okazję kupić jeden z gramofonów zaufanej osoby, sprzęt jest w dobrym stanie, nasmarowany...
Mam do wyboru:
UNITRA G8010 (praktycznie nieużywany, w stanie idealnym) 350zł
SANYO tp 30 400zł
YAMAHA p350 300zł
Grundig DUAL 1219 550zł (nowa oryginalna igła, wymienione kable)
Chciałabym zapytać Was o opinię czy są to dobre urządzenia i warte ceny? który z nich najlepszy? Czy w tej cenie mogłabym dostać coś lepszego?
Chciałabym się zamknąć w 400zł ale ten Dual jakoś mnie oczarował...
Od razu mówię, że dopiero kompletuję sprzęt i orientuję w temacie, wzmacniacza i kolumn też dopiero szukam.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
który wybrać
Powiem tak: wysokie ceny daje ta Twoja zaufana osoba 
Za Duala 1219 tym bardziej nie ma co przepłacać. Na alle jest sensowna oferta za 300 złotych.
Z tego co wymieniłaś, Dual i Sanyo wyróżniają się najbardziej, choć z praktyki wiem że do 400 złotych da się ustrzelić coś jeszcze fajniejszego (pojęcie względne, wiem).

Za Duala 1219 tym bardziej nie ma co przepłacać. Na alle jest sensowna oferta za 300 złotych.
Z tego co wymieniłaś, Dual i Sanyo wyróżniają się najbardziej, choć z praktyki wiem że do 400 złotych da się ustrzelić coś jeszcze fajniejszego (pojęcie względne, wiem).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie chciałabym musieć dokładać za dużo do tego gramofonu po zakupie. Po zakupie na allegro musialabym zrobić "przegląd", pewnie wymienić igle, możliwe, ze coś jeszcze się znajdzie. Sama nic nie zrobie, będę go musiała zanieść pewnie do serwisu, bo kompletnie się na tym nie znam. To nie jest tak, ze zaoszczędzę 100zl na samym sprzęcie a potem stracę 200 na doprowadzenie go do dobrego stanu?
-
Gramofon do 400 zł
Nie wszystko na Allegro to śmieci. Tam też można trafić na zadbany sprzęt po renowacji i przegladzie
Poza tym wymiana igły jest zazwyczaj banalnie prosta i tak czy siak musisz opanować takie podstawy jak kalibracja wkładki czy wyważenie ramienia(tylko z nazwy brzmi groźnie:-) )by korzystać z czaru winylowych płyt.Gramofon to nie urządzenie typu plug&play i wymaga czegoś więcej od swojego właściciela,ale za to potrafi się później odwdzięczyć.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 400 zł
Dowiedz się z jakimi wkładkami Twój znajomy oferuje te sprzęty.
Z Dualem czy Unitrą akurat może być zabawa, ale z Sanyo czy Yamahą jest niższe prawdopodobieństwo, że coś trzeba będzie koniecznie robić na starcie.
Wymiana igły czy paska napędowego to nie są takie skomplikowane rzeczy. Drogie też nie, jeśli dostępne są zamienniki
Sprzedawca Dual 1219 z alle za 300 złotych daje 3 miesiące gwarancji, więc można założyć, że nie sprzedaje bubla.
Ewentualnie zainteresuj się aukcjami esdarek. To forumowicz który solidnie remontuje sprzęty, przy okazji dokładnie opisując co zostało zrobione przy danym egzemplarzu. Jest też warszawski sklep Nomos, choć ma on zwyczajowo wyższe ceny za towar.
Z Dualem czy Unitrą akurat może być zabawa, ale z Sanyo czy Yamahą jest niższe prawdopodobieństwo, że coś trzeba będzie koniecznie robić na starcie.
Wymiana igły czy paska napędowego to nie są takie skomplikowane rzeczy. Drogie też nie, jeśli dostępne są zamienniki

Sprzedawca Dual 1219 z alle za 300 złotych daje 3 miesiące gwarancji, więc można założyć, że nie sprzedaje bubla.
Ewentualnie zainteresuj się aukcjami esdarek. To forumowicz który solidnie remontuje sprzęty, przy okazji dokładnie opisując co zostało zrobione przy danym egzemplarzu. Jest też warszawski sklep Nomos, choć ma on zwyczajowo wyższe ceny za towar.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofon do 400 zł
Dual 1219-jeden z najlepszych DUAL-i.Gra rewelacyjnie..ale koniecznie w dobrym stanie tzn.egzemplarz uszanowany i musi cicho pracować łożysko główne/kulkowe/ i silnik.Gra nie gorzej niz LENCO L75.
-
Dzięki wielkie za odpowiedź. Poprosiłam osoby wystawiającej tego duala (prowadzi sklep i ma spory wybór) o pomoc w skompletowaniu sprzętu. Polecił mi 2 gramofony.
http://allegro.pl/gramofon-sony-ps-313f ... 13773.html
http://www.fotosik.pl/aukcje2/aukcjaPro ... 2d2.html#e 399zl
Co myślicie o nich? Słyszałam, że napęd bezpośredni jest głośny i paskowy jest lepszy. Rzeczywiście tak jest?
http://allegro.pl/gramofon-sony-ps-313f ... 13773.html
http://www.fotosik.pl/aukcje2/aukcjaPro ... 2d2.html#e 399zl
Co myślicie o nich? Słyszałam, że napęd bezpośredni jest głośny i paskowy jest lepszy. Rzeczywiście tak jest?
-
Gramofon do 400 zł
Moim skromnym zdaniem lepszy tu wydaje sie Sony. Bezposredni naped to brak klopotow z paskami ktore trzeba wymieniac i tak naprawde nie wiadomo jak dlugo wytrzymuja. Byl okres kiedy sluchalem plyt raz w roku. Moj owczesny gramofon JVC L-A31 z DD odpalal bez skargi. Z paskowcem byloby to niemozliwe.
Drugi duzy plus to headshell. Umozliwia montaz bardzo szerokiego wachlarza wkladek.
Szumia kiepsko wykonane napedy DD. Ten Sony do takich nie nalezy.
Drugi duzy plus to headshell. Umozliwia montaz bardzo szerokiego wachlarza wkladek.
Szumia kiepsko wykonane napedy DD. Ten Sony do takich nie nalezy.
- esdarek
- Gramofon: bambino
Gramofon do 400 zł
Sony 313 godny polecenia gramofon. Nieźle wykonany,trwały. fajny w obsłudze. Tu widać, że niezłym stanie. Co ciekawe-ma nóżki!!! Tam były pneumatyki i nie dożywały długo. Ja bym poprosił o zdjęcie nóżek. Jak będą założone inne ale tez z jakąś amortyzacją to spoko.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 400 zł
Ten sprzedawca ma też drugą sztukę Sony PS-313, tyle że z najtańszą wkładką (stąd pewnie ta różnica w cenie):
http://allegro.pl/gramofon-sony-ps-313f ... 44893.html
Z drugiej strony, ta oryginalna wkładka Sony na droższym egzemplarzu też nie powala. Może lepiej byłoby kupić ten tańszy egzemplarz (o ile jest równie sprawny) i zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na zakup nowej wkładki typu AT-95E ?
Nie chciałbym jakoś specjalnie mieszać planów, ale te 7 dych to trochę dużo jeśli różnica leży tylko w zamontowanych wkładkach.
Można to też wykorzystać jako pole do negocjacji
Patrząc na pozostałe oferty tego sprzedawcy to powątpiewam w jego solidność czy też serwis sprzętowy.
Oferuje Teac TS-280 jako "w pełni sprawny", a już na zdjęciach widać, że brakuje mu ciężarka antiskatingu (ważna rzecz).
Również pojawia się w ofercie Blaupunkt P-110, "w pełni sprawny", ale bez paska napędowego oraz koszyka z wkładką. Jaki to problem dla ogarniętego znawcy dokupić te części i zaoferować kompletny egzemplarz z wyższą ceną?
http://allegro.pl/gramofon-sony-ps-313f ... 44893.html
Z drugiej strony, ta oryginalna wkładka Sony na droższym egzemplarzu też nie powala. Może lepiej byłoby kupić ten tańszy egzemplarz (o ile jest równie sprawny) i zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na zakup nowej wkładki typu AT-95E ?

Nie chciałbym jakoś specjalnie mieszać planów, ale te 7 dych to trochę dużo jeśli różnica leży tylko w zamontowanych wkładkach.
Można to też wykorzystać jako pole do negocjacji

Patrząc na pozostałe oferty tego sprzedawcy to powątpiewam w jego solidność czy też serwis sprzętowy.
Oferuje Teac TS-280 jako "w pełni sprawny", a już na zdjęciach widać, że brakuje mu ciężarka antiskatingu (ważna rzecz).
Również pojawia się w ofercie Blaupunkt P-110, "w pełni sprawny", ale bez paska napędowego oraz koszyka z wkładką. Jaki to problem dla ogarniętego znawcy dokupić te części i zaoferować kompletny egzemplarz z wyższą ceną?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- esdarek
Gramofon do 400 zł
zrobię Ci rabat dla forumowiczów 50 zł, zdemontuję wkładkę bo na pewno będziesz chciał sobie kupić inną (znowu 50 zł w dół) i masz za 400 zł b. fajny gramofon:
http://allegro.pl/gramofon-cec-mitsubis ... 56502.html
audycja znowu zawierała lokowanie produktu
http://allegro.pl/gramofon-cec-mitsubis ... 56502.html
audycja znowu zawierała lokowanie produktu

- esdarek
Gramofon do 400 zł
hmm teraz zauważyłem ze ten tańszy nie ma nóżek. Można je dorobić ale to nie jest łatwe. W tym modelu stanowią one jedyną amortyzację i sprężyna musi być tak dobrana żeby nie była ani ściśnięta ani w pełni rozciągnięta jak gramofon na niej stoi.