Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rocketman

Gramofon do 300 zł

Post autor: rocketman »

O przepraszam, oczywiście chodziło o 7700 :) Dziękuję za szybką odpowiedź.
KtosBezNicku

Gramofon do 300 zł

Post autor: KtosBezNicku »

Hej,
ile potrzeba wyłożyć by mieć przyzwoitej jakości gramofon z wbudowanym przedwzmacniaczem(mój wzmacniacz nie posiada wyjścia gramofonowego)? Posiadam używanego lampowego chińczyka Yagina MC-100B i myślę o jakimś przyzwoitym gramofonie do niego. Nie mówię że musi być jakiś mega ekstra tylko przyzwoity zapewniający dobrą jakość dźwięku dla kogoś kto planuje kilka razy w miesiącu posłuchać czegoś na winylu.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Gramofon do 300 zł

Post autor: vinylpiotrek »

Podaż dobrych używanych gramofonów z wbudowanym pre jest bliska zeru.
Albo kupic pre osobno, albo ..samemu wbudować.
Albo wymienić Yaquina na lampową integrę z własnym, lampowym PRE.
Obrazek
KtosBezNicku

Re: Gramofon do 300 zł

rozumiem że współczesne gramofony z wbudowanym "korektorem"(tak właśnie nazywają preamp czy to co innego?) które używki można kupić do 300zł są sporo gorsze od starych konstrukcji?
Widzę że nawet są nowe za 200zł: http://allegro.pl/gramofon-hi-fi-akai-a ... 35458.html już nie wspomnę o dziwacznych koromysłach gramofon+mp3+mp3 z kart SD +Bóg wie co jeszcze za 200zł nowe.

Właśnie widzę że przedwzmacniacze gramofonowe są droższe niż same gramofony...
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Post autor: Kocewicz »

Nie no, współczesnej tanizny raczej nie bierzemy pod uwagę.
Spróbuj opisać dokładniej co rozumiesz poprzez przyzwoitą jakość gramofonu, czy Japonia lat 70-80 cię zadowoli, czy raczej potrzeba coś solidniejszego?
Are you Shure?
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Gramofon do 300 zł

Myślę, ze w tym budżecie, raczej trzeba się nastawić, na średniej klalsy spzęt japoński lub niemiecki z lat 70-80, bo na coś z wyższej półki trudno liczyć w tej cenie (chyba ze się jest majsterjkowiczem, albo trafi na suuupr okazję)
jeszcze kwestia wyboru strategi dotyczącej przedwzmacniacza.
Niestety podaż godnych uwagi uywanych przedwzmacniaczy (jako osobne urządzenie) jest słaba.
W każdym razie, zmieścić się z zakupem i gramofonu i przedwzmacniacza, w tej cenie będzie dość ciężko.
Obrazek
KtosBezNicku

Chodzi mi o sprzęt dla kogoś kto okazyjnie słucha muzyki z płyt winylowych(2-3 razy w miesiącu), coś co zwyczajnie nie będzie niszczyło płyt(bo taką opinię słyszałem o wkładkach MF)i w miarę poprawnie odtwarzało dźwięk. Nie potrzebuje bajerów,światełek czy różnych regulacji z których zwykły użytkownik i tak nie będzie korzystał. Jedynie chciałbym preamp bo gramofonu+przedwzmacniacza w tej cenie nie mam szansy zbytnio znaleźć.
Awatar użytkownika
radekcza

Gramofon do 300 zł

Post autor: radekcza »

KtosBezNicku, nie za bardzo rozumiem, dla mnie preamp i przedwzmacniacz to jedno i to samo ;), kwestia czy gramofon z wbudowanym, czy osobny preamp.

Jeśli to jest twardy budżet to bym radził jakiś gramofon z podstawową wkładką do 200 zł, do tego igła (zamiennik jakiś od wamata) i pream vivanco. Na poczatek powinieneś w takim zestawie zmieścić się w okolicach 300 zł, ale szału nie będzie i raczej bym to robił tymczasowo z myślą o kupnie jakiejś lepszej wkładki i preampa.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Gramofon do 300 zł

KtosBezNicku pisze:coś co zwyczajnie nie będzie niszczyło płyt(bo taką opinię słyszałem o wkładkach MF)
Bzdura, potencjalnie większym zagrożeniem będę e dżuwienka za 300 zł z prymitywnymi wkładkami piezo.
Jeśli masz Bernarda i skromny budżet, to dokup przedwzmacniacz (preamp) i nowa igłę, a najwyżej w dalszej kolejnosci pomyśl o wymianie wkładki na lepsza, bądź całego gramofonu.
Obrazek
KtosBezNicku

Nie spodziewałem się że w tej cenie znajdę jakiś preamp, czy warty coś ten Vivanco - bo rozumiem że o nim pisaliście? http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 61485.html
Na razie mogę wydać 120-150zł(chyba że dokładając parę zł ma być spory przeskok w jakości to może ciut więcej) na preamp a później dopiero dokupić przyzwoity gramofon(Bernarda i tak właśnie uruchamiałem do kanciapy-właśnie z wkładką i paskiem od Wamat`a-dziś się jej spodziewam ). Więc na razie może służyć jako podstawowy. Mam nadzieję że znajdę przejściówkę DIN-2xCinch bo nie chciałbym rozwalać kabla-później do starej unitry PW70111 będzie jak znalazł,
kielek

Gramofon do 300 zł

Post autor: kielek »

To jest wątek o gramofonach a nie o przedwzmacniaczach.
Sporo jest o tym vivanco na forum wypowiedzi(wystarczy poszukać).Możesz go brać na początek.
gram

Gramofon do 300 zł

Post autor: gram »

Dobry wieczór,
także szukam pierwszego gramofonu za niewielkie pieniądze. Na liście, podanej przez niejakiego Wojtka, jest jeszcze kilka aktywnych ofert, tj.:
Teac P-717
http://allegro.pl/gramofon-teac-p-717-z ... 16775.html
CEC 8003
http://allegro.pl/gramofon-cec-8003-dir ... 95646.html
Tensai TD-750QZ
http://allegro.pl/gramofon-tensai-td-75 ... 89623.html

Jednak nie ma zbyt wielu informacji na temat tych modeli, więc trudno mi je porównać.
Płyty, które posiadam zostały odziedziczone po babci i nie chciałabym by stała się im krzywda, to warunek, który muszę pogodzić z ceną. Jeśli gatunek pomoże, jest tam blues, jazz, pocztówki muzyczne :) ale liczę, by odtworzyć też coś w typie Nilsa Frahma, delikatnego i bogatego w detale.
Jeśli znajdą Państwo chwilę czasu proszę o poradę, czy faktycznie jeden w wyżej wymienionych będzie odpowiedni.
Życzę miłego dnia,
Monika
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Post autor: Wojtek »

Fajna selekcja. Postawiłbym pierw Teac, a za nim CECa i Tensai.
Ciekawe jaka wkładka wisi na CEC, bo po zdjęciach mogę się jedynie domyślać.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
gram

Gramofon do 300 zł

Post autor: gram »

Dziękuję za odpowiedź.
Informacji dotyczącej wkładki do CEC jeszcze nie otrzymałam. Co do Teac czy powinnam wymienić igłę? Nie widzę symbolu, właściciel też się nie orientuje, wie tylko, że odtwarza płyty i że nie wygląda na zdartą, ale czy jest odpowiednia? To też przydatna wiedza na przyszłość.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Post autor: Wojtek »

Na Teacu wisi wkładka AT-95E z nieoryginalną igłą (brakuje logo AT na zielonej oprawce igły). Dość popularna wkładka i dobra na początek.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ