Gramofon do 400 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Reymont

Re: Gramofon do 400 zł

Post autor: Reymont »

Ja bym stawiał na Sony, ale w tym stanie technicznym bym nie zaryzykował. Tam też chyba jest ten magnetyczny system na talerzu i jeśli to on jest przyczyną usterki to może się ona okazać nienaprawialna. Ponoć ktoś, gdzieś, kiedyś to naprawił ;) Tak czy inaczej duże ryzyko.

Technics to nie tylko brak pokrywy, ale i fatalny stan wizualny. Sprzęt mocno zapuszczony.
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

Unitra Adam - wykluczyłbym z powodu nieobliczalnego i awaryjnego napędu.
Saba PSP 350 - dobry gramofon, najlepszy w zestawieniu
Philips AF-729 - problem z dopasowaniem innych wkładek niż Philips serii GP, podobno pasuje AT95. Największy minus gramofonu.
Technics SL-D3 - gramofon OK, napęd bezpośredni, ramie S, tylko... tam pokrywa jest połamana. Ja bym darował sobie.
AKAI AP-D30C - fajny gramofon, fajna wkładka, fajna cena (nie wierzyłbym tylko w zapewnienia, że igła w super stanie) i tak samo nie wiem co tam robi headshell SONY.
Technics SL-B3 - gramofon OK, sprzęt ściągany z Dojczlandów, często z wystawek... dwa razy miałem z tym sprzedawcą niemiłe niespodzianki. W tym jeden sprzęt padł po miesiącu, odratowałem. ;) Drugi popsuł się podczas odsłuchu... :)
Pozostałe dwa gramofonu: SONY i Technics darowałbym sobie zważywszy na: brak pokrywy w jednym a w drugim zawieszający automat.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

tollo pisze: a w drugim zawieszający automat.
Co wiesz na temat zawieszającego się automatu w Technicsach?
Awatar użytkownika
Roju
Gramofon: Technics SL-1600

Post autor: Roju »

No i Saba kupiona. W sumie to byłem na nią zdecydowany od samego początku tak na 90%. Potrzebowałem tylko jakiegoś potwierdzenia swojego wyboru. Mam nadzieję, że się nie zawiodę i gramofon będzie się dobrze sprawował. Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
tollo

Gramofon do 400 zł

Post autor: tollo »

chudy_b pisze:Co wiesz na temat zawieszającego się automatu w Technicsach?
Tutaj miałem na myśli przycisk Start/Stop w Sony. Z technicsem nie pomogę. :(
Awatar użytkownika
Waluch

Gramofon do 400 zł

Post autor: Waluch »

Zwróć uwagę,że Saba ma wyjście DIN, niezbędna będzie przejściówka, a docelowo przerobienie wyjścia na 2x RCA
Awatar użytkownika
Roju
Gramofon: Technics SL-1600

Post autor: Roju »

Oczywiście mam świadomość tego, że jest tam końcówka DIN. Pytanie tylko czy przejściówka nie pogorszy jakości sygnału? Bo jeżeli nie ma różnicy to chyba przeróbka DIN-a na RCA nie ma sensu i wystarczy stosować na stałe samą przejściówkę? Mam jeszcze pytanie odnośnie wkładki w tej Sabie. Wiem że to Audio Technica ale może ktoś umie rozszyfrować jaki to konkretnie model?
zbyszek1982

Gramofon do 400 zł

Post autor: zbyszek1982 »

Przy tak słabym prądzie jak ten wychodzący z wkładki, każde dodatkowe połączenie pogarsza jakość dzwięku.
kielek

Gramofon do 400 zł

Post autor: kielek »

Roju pisze:Mam jeszcze pytanie odnośnie wkładki w tej Sabie. Wiem że to Audio Technica ale może ktoś umie rozszyfrować jaki to konkretnie model?

Wychodzi,że to AT 2213EH
Awatar użytkownika
Waluch

Post autor: Waluch »

Roju pisze:Oczywiście mam świadomość tego, że jest tam końcówka DIN. Pytanie tylko czy przejściówka nie pogorszy jakości sygnału? Bo jeżeli nie ma różnicy to chyba przeróbka DIN-a na RCA nie ma sensu i wystarczy stosować na stałe samą przejściówkę? Mam jeszcze pytanie odnośnie wkładki w tej Sabie. Wiem że to Audio Technica ale może ktoś umie rozszyfrować jaki to konkretnie model?
Tak jak już zbyszek1982 napisał, różnica będzie i to słyszalna. Dlatego napisałem ,że docelowo należałoby zrobić albo gniazda RCA albo wyprowadzić przewody czincz, używając kabla o niskiej pojemności.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 400 zł

Post autor: Wojtek »

Teraz to już w sumie po ptakach, ale ITT 8015 też jest spoko sprzętem ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
riddl3m

Post autor: riddl3m »

vinylpiotrek pisze:http://allegro.pl/lenco-b55-gramofon-kl ... 80716.html
Oferta warta uwagi
Chyba się skuszę. Nada się na pierwszy gramofon? Czy jest coś, co powinienem wiedzieć zanim go kupię? ;)
Awatar użytkownika
petzl

Post autor: petzl »

W Lenco zwroc uwage na ramie. W 90% do wymiany sa tzw. v-block na ktorych zawieszone jest ramie. Prosta sprawa, koszt czesci ok £20 na angielskim Ebay. Tutaj masz link:
http://www.ebay.co.uk/itm/Goldring-Lenc ... 233903eb62

Ponadto tylna czesc ramienia, ta na ktorej wisi przeciwwaga czesto ma luzy wzgledem dluzszej czesci. Tutaj juz jest nieco trudnie ale jest fajny tutorial na lencoheaven.net.
Spadochroniarze to ludzie którzy schodzą z drzew na które nie wchodzili
Awatar użytkownika
riddl3m

Gramofon do 400 zł

Post autor: riddl3m »

Czy sprawny, zadbany Sony PS-X35 z nową wkładką i igłą oraz wysyłką gratis za 330zł to dobra opcja?
kielek

Gramofon do 400 zł

Post autor: kielek »

A jaka wkładka?
ODPOWIEDZ