Winters pisze:Duale z napędem kółkowym polecane przez Wojtka to w ogóle odpuść, bo te gramofony potrzebują porządnego czyszczenia, smarowania i regulacji żeby pokazały, co potrafią.
Dlatego dodałem adnotację, że to bardziej dla fanów idlerów

Sam chciałeś kiedyś 1229 to w sumie masz okazję.
Winters pisze:Ten 701 ma bardzo dobrą wkładkę, tylko licz się z wydatkiem ~100 dolarów na igłę.
Czemu ciągle powtarzasz takie głupoty? SAS to nie wszystko.
kreator pisze:reloop tańszy a wszystko to samo.
No nie, nie jest tak.
krolix pisze:Bajdełej, ten Technics z aukcji ma założoną matę dla didżejów (do słuchania w domu służy ta mata gumowa), nacisk też ustawiony konkretnie... Dodać uszkodzoną pokrywę = nie wiem czy uwierzyłbym sprzedającemu, że ten gramiak przez te wszystkie lata był trzymany w szafie.

Otóż to. Niestety mniejszość kupuje te Technicsy pod kątem odsłuchu. Większość też nie ma pokrywy (bo po co DeJotowi pokrywa?).
Ewentualnie jeśli ten właściciel nie jest DJ to jakiś jeszcze poprzedni właściciel może nim był
Telefunken S600 jest w porządku, ale zostawiłbym go awaryjnie, skoro mamy do rozważenia 3 fajniejsze Duale.
W sytuacji kiedy mamy do wyboru Dual 701 za 1300 zł (drogo) bądź 721 za 950 zł (wiem, uchwyt szpeci) to pod kątem stosunku cena/jakość moim zdaniem, przy tej samej wkładce, lepiej byłoby uderzyć na model 721 (ewentualnie negocjując cenę w dół

).
Dziwię się, że nikt tu nie odniósł się do wspomnianego przeze mnie Dual 750, a to przecież też sprzęt z wysokiej półki.
Brakuje mu jednej nogi i ma nieoryginalną filcową matę, ale to są rzeczy które łatwo można zastąpić.
Nie ma regulacji VTA w ramieniu, ale można zdobyć headshell, który to umożliwia.
Ale umówmy się że ta akurat oferta Dual 750 jest mniej korzystna niż Dual 721.
I teraz jeszcze niby zostaje nam tylko Technics SL-1210 mk2. Odniosłem się do niego już wcześniej, ale niech będzie że rozważając całość konstrukcji jest to coś jeszcze bardziej wyrafinowanego od wspomnianych Duali (ale nie o wiele).
Jedna wada, wg mnie, to to że jest to gramofon manualny. Nie wiem Pilot czy Tobie to odpowiada, bo jeśli tak to można brać.
Jednak zwróciłbym jeszcze raz uwagę na ofertę z SL-1700 mk2. Opis jakiś słaby, telefonicznie wyszło na jaw, że nie działa winda... ale z drugiej strony kosztuje mniej niż tysiąc złotych, a jest to wszak jedna z domowych odmian SL-1200 mk2, bo jest to półautomat.
Moim zdaniem jest to najlepsza oferta z tych wszystkich.
Jeśli intuicja mnie nie myli to problem z windą jest bardzo prosty do rozwiązania (o czym też już wspominałem).
W Thorensa się nie ładuj.
Denon kreatora to też bardzo dobra opcja. Przynajmniej masz tu jakąś pewność czy też gwarancję sprawnego egzemplarza
Słuchanie gramofonów na YT i szukanie w sieci opinii potwierdzających bądź zaprzeczających temu co piszemy pozostawię bez komentarza.
PS:
W między czasie facet od klamki obniżył cenę o 200 złotych
http://allegro.pl/gramofon-dual-721-i3094103412.html