Dobra, to teraz oficjalnie:
Witam Forumowiczów, to mój drugi post.
Sprawa jest następująca: Szukam gramofonu aby rozbudować mój obecny zestaw.
Budżet jak w wątku, ok 3000 zł za gramofon, jeśli to możliwe z wkładką a idealnie z przedwzmacniaczem jeszcze.
Obecny zestaw:
źródła: NAS QNAP TS-451 i dużo muzyki HiRes, Streamer Cambridge Audio CXN do Spotify i radia internetowego połączony XLR Telerium
Wzmacniacz: Cambridge Audio CXA80
Kable: Telerium Q Black II
Kolumny: Dali Rubicon 8
+ pożyczony gramofon Dual 481A z przedwzmacniaczem polskiej firmy LAR LPS-1, przedtem był Denon DP-300F z wymienioną wkładką na trochę lepszą.
Słucham na LP głównie Depeche Mode, Dead Can Dance, Jazzu w stylu Miles Davies, Coltrane i mam trochę płyt z klasyką dobrze wytłoczonych.
Co chciałbym osiągnąć dźwiękowo: HiFi dość dobre już mam z połączenia NASa ze wzmacniaczem. Teraz, słuchając winyli, głównie starych mam radość z tego, że może to nie brzmi idealnie ale jest inny odbiór, mniej syntetyczny ale pełniejszy. Nie jestem maniakiem perfekcji ani niestety nie mam idealnego słuchu więc nie będę stale ulepszał zestawu, chciałbym raz go kupić, ustawić i cieszyć się słuchaniem. Raczej automat niż nie, choć nie mam żadnego doświadczenia z manualnymi gramofonami. Czarny lub drewno jeśli chodzi o estetykę.
Teraz pytanie, jak ktoś dobrnął:
1. Czy pchać się we współczesne gramofony nawet tak proste jak ten Denon za 1100 zł ale zapewnić sobie dobrą wkładkę i przedwzmacniacz?
2. Lub jak kupić aby się nie naciąć używany gramofon i jaki? Spędziłem ostatni tydzień po kilka godzin dziennie na poście "Polecane gramofony" i Allegro, Ebay.co.uk oraz OLX. Jestem skołowany i wiem, że każdy nawet najgorszy sprzęt będzie oznaczony napisem: Vintage, HiFi, unikat i okazja mimo, że część tego sprzętu to raczej klasa średnia lub szrot w czasach produkcji i teraz.
Moje typy
1 to ten Denon bo z dobrą wkładką (2M Silver) bo się sprawdził, ktoś sprzedaje na Allegro włoski Goldnote Valore Compact z dobrą wkładką MC i przedwzmacniaczem Project Phono Box SE w budżecie.
2. z używek to może SANSUI SR-222? ale co dalej dobrać do niego i głupie pytanie: jak się obsługuje manual
poradźcie proszę
PS: Myszor propsy za mural Banksy jako profilowe.