Gramofon do 1500 zł
-
Re: Gramofon do 1500 zł
Widzę że prośba o wyrozumiałość jednak była zbyteczna. Na pytanie dlaczego taki gramofon bo szukam czegoś nowego i prostego, a dlaczego pre amp bo sie mieścił w budżecie. Moje pytanie co do gramofonu ProJect w tym modelu to słaby sprzęt?
- esdarek
- Gramofon: bambino
Gramofon do 1500 zł
Jak to Ci Wojtek pięknie wyklarował-kupisz w tej kwocie bardzo przyzwoity sprzęt . Używany. Mam intymne pytanie: czemu musi być nowy? Nie obrażaj się na pytanie ani na mnie. Zadałbym je też kupującemu samochód lub smartfona, laptopa itp. Ja bym zrobił wiele aby nie musieć kupować tych urządzeń jako nowe i zwykle mi się udaje. Niech inni płacą za "nowość" i wyśrubowane parametry. Ja kupię za pół roku 50% taniej. Zupełnie natomiast nie rozumiem pomysłu kupowania nowego gramofonu, zwłaszcza jeśli dysponujemy takim budżetem. W tym przypadku nie dość ,że oszczędzamy to kupujemy urządzenie lepszej klasy. Znacznie lepszej. Stąd moja ciekawość co Tobą powoduje.
-
Wiesz co ja tez mam podobne zdanie, ale zakupy czegos używanego jak sie nie znasz to dosc ciężka sprawa. Ocena czy urzadzenie jest dobre czy nie przy nie wiedzy jest sprawą kosmiczn. Poza tym nie znalazlem urzywek ProJecta i moze dlatego.
- esdarek
Gramofon do 1500 zł
Jak widzę wiesz, że używane gramofony to ryzyko. Jednak frapuje mnie,ze w dalszej części postu zgadzasz się z ryzykiem i jednocześnie sprzętem niskiej klasy. To tak jakby poprosić o grypę i zapalenie płuc w pakiecie 

-
Oki dzięki w sumie chyba za nic ale ktoś cos napisał to juz sukces. Dowiedzialem sie jedynie ze mozna dostac dwie choroby w pakiecie i ze najistotniejsze to dlaczego akurat taki model. Niech ktos napisze cos rzeczowego, dobre nie dobre, zle polaczenie tego gramofonu z tym pre ampem.
- esdarek
Gramofon do 1500 zł
Wojtek Ci wszystko napisał. Gramofon byle jaki. Preamp do przeżycia. Za te pieniądze można mieć o klasę lepszy sprzęt. Masz jakiś odgórny nakaz zakupu ProJecta, którego nie możesz złamać?
-
Nie za bardzo przepadam za budowa typowego ksztaltu. ProJect zostal wybrany jako sprzęt polecany przez audio strony z testami. Co do innych marek jestem otwarty na propozycje
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Gramofon do 1500 zł
sabu,
nowy, do 1500 zł z nietypowym kształtem... Chyba zostaniesz na święta bez gramofonu, albo z ProJect'em. Oba rozwiązania słabe
Testy z gazetek i stron audio - kto podsypie, ten ma recenzję i to w kwiecistym bełkocie.
Co roku o tej porze trafia tutaj sporo osób, które najpierw próbuje się odwieść od zakupu tych nowych śmieci. Z jednymi się udaje, innych się zostawia zwyczajnie. Tu nie ma braku wyrozumiałości, ale nikt nie będzie Ci tłumaczył na siłę. Stąd tego typu odpowiedzi. Widzę, że Darkowi jeszcze się chce drążyć temat
Jeśli Ci jednak kształt nie zburzy feng shui pokoju, to pod rozwagę można jeszcze wziąć Regę RP1. Żaden to cud techniki, ale trochę lepiej zrobiony niż ProJect 1.3, którego jedyną zaletą jest biodegradowalność bo niemal w całości zrobiony jest z płyty wiórowej. Talerz też.
nowy, do 1500 zł z nietypowym kształtem... Chyba zostaniesz na święta bez gramofonu, albo z ProJect'em. Oba rozwiązania słabe

Testy z gazetek i stron audio - kto podsypie, ten ma recenzję i to w kwiecistym bełkocie.
Co roku o tej porze trafia tutaj sporo osób, które najpierw próbuje się odwieść od zakupu tych nowych śmieci. Z jednymi się udaje, innych się zostawia zwyczajnie. Tu nie ma braku wyrozumiałości, ale nikt nie będzie Ci tłumaczył na siłę. Stąd tego typu odpowiedzi. Widzę, że Darkowi jeszcze się chce drążyć temat

Jeśli Ci jednak kształt nie zburzy feng shui pokoju, to pod rozwagę można jeszcze wziąć Regę RP1. Żaden to cud techniki, ale trochę lepiej zrobiony niż ProJect 1.3, którego jedyną zaletą jest biodegradowalność bo niemal w całości zrobiony jest z płyty wiórowej. Talerz też.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 1500 zł
Jeśli Thorens TD-170 ma "akceptowalny kształt" to można go polecić, jako nówkę
Jeszcze mieści się w budżecie.
Preampów z logiem Pro-ject również nie rozważaj.

Preampów z logiem Pro-ject również nie rozważaj.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
A jednak bede mial gramofon na święta. Dziekuje koledze od Regi w kolorze srebrnym jest zajefajna. Teraz kolejne pytanie a jaki pre amp do tego sprzeciku polecacie ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
-
Gramofon do 1500 zł
Witam,
ostatnio na allegro wisi oferta gramofonu Sansui SR 222MkIV:
http://allegro.pl/gramofon-sansui-sr-22 ... 60080.html
Nie ukrywam, że mi się on podoba a to przede wszystkim za sprawą plinty w czarnym lakierze fortepianowym. Założona jest nowa - jak podaje sprzedawca - wkładka Ortofon 2M red, to też jest plusem. Ogólnie czy ten gramofon jest wart tej ceny? Obecnie posiadam Technicsa SL-Q2 podpiętego pod Sansui AU D11 II i kolumny JBL L36. Czy ten sansui będzie krokiem naprzód?
Czy po zakończeniu płyty ten sansui wyłączy się/podniesie ramię i wyłączy się?
pozdrawiam
ostatnio na allegro wisi oferta gramofonu Sansui SR 222MkIV:
http://allegro.pl/gramofon-sansui-sr-22 ... 60080.html
Nie ukrywam, że mi się on podoba a to przede wszystkim za sprawą plinty w czarnym lakierze fortepianowym. Założona jest nowa - jak podaje sprzedawca - wkładka Ortofon 2M red, to też jest plusem. Ogólnie czy ten gramofon jest wart tej ceny? Obecnie posiadam Technicsa SL-Q2 podpiętego pod Sansui AU D11 II i kolumny JBL L36. Czy ten sansui będzie krokiem naprzód?
Czy po zakończeniu płyty ten sansui wyłączy się/podniesie ramię i wyłączy się?
pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 1500 zł
Moim zdaniem tak, jest wart tej ceny, w takim stanie zachowania i z prawie (albo całkiem) nową wkładką samą w sobie wartą ponad 300 złotych.
Coś innego. Może pozytywnie zaskoczyć.
Ten Sansui to taka porządna protoplasta dzisiejszych minimalistycznych "gramofonów audiofilskich", tj. popularne Pro-Jecty czy Rega, z tym wyjątkiem że przynajmniej ma pokrywę i jest solidnie wykonany (a przy tym ówcześnie miał bardzo przystępną cenę).
Bardziej krokiem w bokandrzej12 pisze:Czy ten sansui będzie krokiem naprzód?

Nie. Jest to gramofon manualny. Nie ma nawet przełącznika prędkości obrotowej (trzeba ręcznie zmienić przełożenie paska).andrzej12 pisze:Czy po zakończeniu płyty ten sansui wyłączy się/podniesie ramię i wyłączy się?
Ten Sansui to taka porządna protoplasta dzisiejszych minimalistycznych "gramofonów audiofilskich", tj. popularne Pro-Jecty czy Rega, z tym wyjątkiem że przynajmniej ma pokrywę i jest solidnie wykonany (a przy tym ówcześnie miał bardzo przystępną cenę).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zaciekawiła mnie ta historia, więc trochę poszukałem.Wojtek pisze:Ten Sansui to taka porządna protoplasta dzisiejszych minimalistycznych "gramofonów audiofilskich", tj. popularne Pro-Jecty czy Rega, z tym wyjątkiem że przynajmniej ma pokrywę i jest solidnie wykonany (a przy tym ówcześnie miał bardzo przystępną cenę).
Rega została założona w 1973 r., w tym roku wyszedł gramofon Rega Planet, dwa lata później pierwszy Planar.
Rega Planar 3 weszła na rynek w 1977 r. Sansui 222 w wersji mkII w 1979 r. - nie znalazłem nigdzie info o mkI, ale nie sądzę by była to duża rozbieżność. Ciężko więc nazwać ten model Sansui "protoplastą" minimalizmu.
222 była modelem bardzo budżetowym, niższej klasy nawet niż Planar 2. W latach 80-tych połowę tańsza od Planara 3, którego ostatnio widziałem na allegro w tej samej cenie, a do tego z Goldringiem 1042, gdzie samo body Goldringa jest więcej warte od 2M Red

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Gramofon do 1500 zł
Czy Technics SL-1600 MK2 / SL-1610 MK2 jest w ogóle do dostania? Bo przeglądam wszystkie możliwe źródła i zero dostępności
Na OLX znalazłem tylko takiego rumpla:
http://olx.pl/oferta/technics-sl1600mk2 ... 4bfe5cc974
ale tutaj zdaje się plinta jest do wypiaskowania i malowania czyli cena nieco wygórowana.
Na ile realna jest perspektywa nabycia tego gramofonu w niekosmicznej cenie typu 2 tys. bucksów na ebay'u?

Na OLX znalazłem tylko takiego rumpla:
http://olx.pl/oferta/technics-sl1600mk2 ... 4bfe5cc974
ale tutaj zdaje się plinta jest do wypiaskowania i malowania czyli cena nieco wygórowana.
Na ile realna jest perspektywa nabycia tego gramofonu w niekosmicznej cenie typu 2 tys. bucksów na ebay'u?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII