Gramofon do 1500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Panaes

Gramofon do 1500 zł

Post autor: Panaes »

Cześć. Przyszła pora i na mnie - pora zakupu nowego gramofonu. Do tej pory poza jakimiś zabytkami miałem Numarka TT-1610. W zasadzie byłem zadowolony (tylko odsłuch), ale przeszkadzało mi stukanie silnika obracającego talerz (delikatne, ale jednak słyszalne) oraz fakt, że przenosił strasznie wszystkie stuknięcia z otoczenia (nawet chodzić nie można było, bo zbierał dudnienie). To zapewne zasługa plastikowej obudowy. W każdym razie dostałem lekki zastrzyk gotówkowy i chętnie nabył bym coś lepszego od wspomnianego Numarka. Moim wymarzonym sprzętem oczywiście byłby Technics 1210, ale stosunek ceny do jakości lekko mnie przeraża. No i coś kiepski wybór, przynajmniej na Allegro. Dlatego też odpuszczam ten temat na "kiedyś" i skupiam się na teraz. Na czym mi zależy:

- żeby był nowy
- stabilność obrotów talerza
- wytrzymałość
- brak dudnien/brumów etc.

Co sądzicie o gramofonie Reloop RP-7000? Co z nowych, obecnie produkowanych sprzętów moglibyście mi polecić? Chętnie też posłucham o wkładkach/igłach. Zależy mi na jak najwierniejszym dźwięku. Z góry dziękuję za pomoc i zamieniam się w słuch. ;] Aha, nie musi być koniecznie do 1500 zł, chociaż wolał bym się zmieścić.
"It is happening, again..."
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Re: Gramofon do 1500 zł

Post autor: esdarek »

Panaes pisze: - żeby był nowy
- stabilność obrotów talerza
- wytrzymałość
- brak dudnien/brumów etc.
jeśli usuniesz jeden parametr (jakikolwiek, to zależy od Ciebie) to coś się da zrobić do założonej kwoty 1500 zł
Awatar użytkownika
ojcie_c
Gramofon: Technics SL-1200GR

Gramofon do 1500 zł

Post autor: ojcie_c »

Panaes pisze:Moim wymarzonym sprzętem oczywiście byłby Technics 1210, ale stosunek ceny do jakości lekko mnie przeraża.
DJ Service sprzedaje odrestaurowane SL-1210mk2 za cenę w okolicach 2000zł. Ten sprzęt (jeśli nie jest zajechany) jest tyle wart.

To czołg T-34 wśród gramofonów. Na Twoim miejscu szukałbym dalej, jeśli Ci się podoba. Użtywałem, polecam. Sprzedałem, bo zachciało mi się mieć egzemplarz z autopowrotem ramienia.
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
Awatar użytkownika
chudy_b

Gramofon do 1500 zł

Post autor: chudy_b »

esdarek pisze:jeśli usuniesz jeden parametr
No tak. Nie można mieć wszystkiego :D

Co do Technicsa 1210 to akurat ten model jest sztywno zawieszony bo musi znosić łapy DJa. Szukaj raczej 1610 MK2. Ten juz ma wewnętrzną amortyzację talerza i ramienia.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 1500 zł

Potrzebujesz gramofonu do pracy czy do słuchania bo się pogubiłem?
Awatar użytkownika
Panaes

Gramofon do 1500 zł

esdarek, zależy mi na tym, żeby gramofon był trwały, nie przenosił drgań/brumów itd oraz nie gubił obrotów. To są trzy najważniejsze dla mnie kwestie, nie podlegające negocjacji. ;] Chcę na nim słuchać muzyki oraz móc ją archiwizować (tutaj chyba kluczowy będzie system i igła). Może zawieśmy na chwilę kwestię ceny (oczywiście w granicach rozsądku i portfela przeciętnego Kowalskiego). Co byście polecili? Oglądałem sporo porównań tego Reloopa RP-7000 do Technicsa 1200 MK2 i w zasadzie wszyscy są zgodni, że Reloop nie ustępuje, a w pewnych kwestiach przewyższa swojego starszego brata. No i wygląd - praktycznie kopia klasyka, co akurat bardzo mi odpowiada. Zależy mi na tym, żeby był nowy. Gwarancja. Poza tym nie lubię po kimś. ;] Mógłbym się ugiąć w tej kwestii, ale pozostańmy na razie przy nowych.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Gramofon do 1500 zł

Post autor: darkman »

Kopia klasyka, no właśnie kopia.
No. 'Kopia mistrza'. coś jak Mozart i Salieri:
https://www.youtube.com/watch?v=-ciFTP_KRy4
Awatar użytkownika
Panaes

Gramofon do 1500 zł

Okej, ale rozmawiajmy o konkretach. Jeśli uważasz, że Reloop RP-7000 jest gorszy, to napisz proszę dlaczego. Coś więcej niż dlatego, że nie jest Technicsem.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 1500 zł

Dlaczego szukasz więc gramofonów dla DJ'a ,a nie takich do słuchania muzyki. Przecież jak chcesz jechać do sklepu po zakupy to nie musisz kupować tira.
Awatar użytkownika
Panaes

Gramofon do 1500 zł

Dlatego radzę się mądrzejszych. :] Jaki zatem gramofon z tych do słuchania i archiwizacji (nowy) mógł byś mi zarekomendować? Myślałem o paskowych, bo chyba mniejszy problem z przenoszeniem drgań ze sprzętu na talerz, ale obawiam się o stabilność obrotów.
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Gramofon do 1500 zł

Post autor: klin »

Jeśli chodzi archiwizację to raczej nie ma różnicy co kupisz bo i tak pewnie będziesz musiał podpiąć się z pre-ampa do karty dźwiękowej zewnętrznej bądź wbudowanej w komputerze.
No chyba, że kupisz jeden z tych nowych plastikowych pseudo-gramofonów z wyjściem usb ale tutaj nikt Cie raczej nie pchnie w tym kierunku...
Ostatnio zmieniony 27 lis 2015, 14:02 przez klin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 1500 zł

Przecież ich jest tysiące(tych trwałych, nie nowych za 1500 i trwałych). Trudno mi polecić coś konkretnego. Poza tym jestem człowiekiem ,który zajmuje się renowacją gramofonów i jako taki z góry mogę być podejrzewany o stronniczość. Koledzy polecą Ci coś dobrego, a ja chciałem Ci tylko dać cynk, że trwałe są nie tylko sprzęty dla DJ'a, a w przypadku nowych jak Reloop czy inny Numark trudno mówić o jakiejkolwiek trwałości czy jakości-to są gramofony do pracy i jak się na nie wyleje piwo to nie ma być szkoda. Nie ma nowego gramofonu do 1500zł aby spełniał te parametry. No po prostu nie istnieja jakbyśmy nie zaklinali rzeczywistości. Rozumiem, że używanych sie brzydzisz?
Awatar użytkownika
Panaes

Gramofon do 1500 zł

Zależy mi na nowym, ale chętnie poczytam o używanych. Nie jest to sytuacja typu "albo tak albo wcale". Jestem otwarty. To co mi przeszkadza w starych, to ich wygląd. Nawet Duale, które tak często są tutaj polecane nie za bardzo mi się podobają. Oczywiście to kwestia czysto estetyczna, jednakże wracając do porównania samochodowego: nie kupisz brzydkiego auta, tylko dlatego, że ma lepsze osiągi. Wolę słabszy, ale żeby odpowiadał mi w każdym aspekcie w stopniu co najmniej satysfakcjonującym. Mam nadzieję, że nie rozmydlam tematu, bo staram się bardzo doprecyzować o co mi chodzi. ;]
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 1500 zł

Porównanie z samochodami jest świetne-mając określony budżet możesz kupić nowy szit na kołach lub wygodne i bezpieczne auto używane. Szit na kołach za 3 lata będzie wart 1/5 tego co zapłaciłeś, a to używane straci na wartości kilkanaście procent.
Oczywiście ża (ja) kupię auto brzydkie, ale dobre, sprawne, wygodne, trwałe, bezpieczne niż piękne na alufelgach 20" i z perłowym lakierem ale z biednym silnikiem 4 cylindrowym i 100toma zaspanymi koniami pod maską żeby się nogą odpychać na starcie. Ja nim będę jeżdził a nie oglądał:) Od oglądania mam np. kobiete ;)
Awatar użytkownika
Panaes

Gramofon do 1500 zł

Jak mówiłem: nie będę się upierał za wszelką cenę. Poleć jakieś dobre auto. Najlepiej kilka. :]
Ostatnio zmieniony 27 lis 2015, 14:28 przez Panaes, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ