Gramofon do 1500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Re: Gramofon do 1500 zł

Post autor: Dante »

KeramZy pisze:Napisalem i wydaje mi sie, ze to dobry wybor. Tylko jak jest z jakoscia tamtej wkladki?
Inne brzmienie niż Shure. Od MISSE masz nową oryginalną igłę (jak rozumiem Shibatę), do Shure'a wypadałoby poszukać czegoś lepszego choć ten zamiennik jakoś też zagra i płyt nie zje. Ale nie będzie to 100 % tego, co da wkładka daje.
Co do Ortofona z Thorensa z OLX... OM 30 to już fajna igła, ale jaki jest jej przebieg? Spore ryzyko, a koszt Om 30 to 996 zł...
KeramZy

Post autor: KeramZy »

Czy te gramofony tj. Dual 701 (którego bym mógł sprawdzić osobiście, bo jest w tym samym województwie), Thorens 318 i Thorens 146 są na tym samym poziomie jakościowym? Biorąc pod uwagę, że kazdy z nich jest sporo poniżej mojego budżetu, a pewnie jeszcze można tę cenę utargować, stać by mnie było na nową wkładkę/igłę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 1500 zł

Post autor: Wojtek »

KeramZy pisze:są na tym samym poziomie jakościowym?
Nie do końca.
KeramZy pisze:a pewnie jeszcze można tę cenę utargowa
Może być ciężko.

Thorensy odpuść. Bierz Duala ;)
KeramZy pisze:stać by mnie było na nową wkładkę/igłę
Ew. będziesz zbierał przez miesiąc albo trzy :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
KeramZy

Niestety Dual jest już zaklepany.

Co sądzicie o tym gramofonie?

http://olx.pl/oferta/gramofon-thorens-t ... 4o11f.html

Sam zauważyłem, że cena jest wysoka, ale abstrahując od tego - jaka wkładka (w granicach 600 zł) do niego byłaby dobra? Wiele słyszałem o Ortofonie Red, czy on byłby odpowiedni?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 1500 zł

Widocznie oferta była zbyt dobra :)

Powtarzam, odpuść sobie wszelkie nieserwisowane Thorensy jako Twój pierwszy gramofon :)
Z podobnych względów nie wiem czy warto się Tobie "uczyć" na względnie drogich wkładkach.
KeramZy pisze:Wiele słyszałem o Ortofonie Red, czy on byłby odpowiedni?
Nie zgaduj, proszę Cię. Ludzie bezwiednie wywalają pieniądze na 2M Red.

Jednego nie rozumiem. Czyżby budżet nagle urósł do 1900 złotych? Tak kalkuluję przy rozważanym Thorku za 1300 i pytaniu o wkładkę do 6 stów.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 1500 zł

Post autor: esdarek »

KeramZy powrócę do samochodowych analogii-kupujesz auto i wszyscy dobrze Ci życzący ludzie próbują Ci wyjaśnić ,że jego kolor ma nieco mniejsze znaczenie niż stan techniczny i ilość rdzy. Ty jednak ciągle to olewasz i pytasz jakie największe alufelgi da się zamontować w tym aucie i generalnie jakie alufelgi są najlepsze...

Swoja droga lubię Ortofona ,ale co ludzie widzą(albo słyszą) w tych 2M Red?
KeramZy

Gramofon do 1500 zł

Ja cały czas zakładam, że ludzie na OLX nie podają ceny ostatecznej, a nagięcie budżetu o 200 złotych nie byłoby takie złe, jeśli niosłoby za sobą dobry efekt. Z kolei o Thorensach nie słyszałem powodu dlaczego miałby je odpuścić. Myślałem, że chodziło o tamte oferty, ale widocznie się myliłem. Znalezienie dobrego gramiaka nie jest tak proste jak mi się wydawalo :/

Esdarek, niestety cierpie na przypadłość ludzi nowych w temacie, którzy myślą, że się znają, bo poczytali trochę forum, a jest inaczej. Tym razem nie udało mi się opamiętać.
Awatar użytkownika
Maciej.PL
Gramofon: Denon DP47F

Nowy gramofon do 1500zł

Post autor: Maciej.PL »

Witam.
Takie pytanie do obeznanych w temacie, co sądzicie o gramofonie Sony PS X60, są dwa na allegro jeden za 5tyś. drugi za 1,5tyś i tu pytam o ten tańszy z Berlina. Będe miał sposobność jechać na zachód i "przy okazji" mogę na niego luknąć. Zdjęć nie ma dużo, ale nie wygląda na wymęczony, i gość daje gwarancję. Co myślicie warto czy lepiej coś innego, jak tak to co? Pre mam MM/MC.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 1500 zł

Wg mnie nie jest to gramofon ani za 5k ani za 1500 złotych. Bliżej tysiąca za OK stan.

Jak chcesz od nas jakieś inne typy to powiedz czego szukasz, oprócz słów "gramofonu do 1500" :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 1500 zł

SPrzedawcy oferującemu ten gramofon za 5000 pewnie się ręka "omskła" jak wypisywał aukcję. Może by trza do niego napisać (masz linka?) bo się człowiek niepotrzebnie ośmiesza i nie sprzeda ,a może mu kasa potrzebna.
Awatar użytkownika
chudy_b

Gramofon do 1500 zł

Post autor: chudy_b »

esdarek pisze:SPrzedawcy oferującemu ten gramofon za 5000 pewnie się ręka "omskła" jak wypisywał aukcję
To Nomos sobie taką cenę wymyślił. Coś im się musiało pomerdać.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 1500 zł

Ups...mam nadzieję,że to pomuyłka.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 1500 zł

To Nomos, więc osobiście nie jestem jakoś mocno zdziwiony tym faktem :)
Wsparcie finansowe forum
ahaja
Gramofon do 1500 zł

Post autor: ahaja »

Półtora granda to cena jak najbardziej OK za taki klocek. Znacznie wyższa to już pytanie ... co ktoś pali ... ;-) i dopisek by ... ograniczył.
Awatar użytkownika
Maciej.PL
Gramofon: Denon DP47F

Gramofon do 1500 zł

Post autor: Maciej.PL »

Dzięki za wszystkie Wasze wpisy, moimi "typami" są Dual 601/701/721. Ten Sony tak z ciekawości i chyba sentymentu do "starszego" sprzętu, jednak moja żona powiedziała NIE, za mało jej się tam świeci - sroka jedna no! :D Ona też ma tu swoje zdanie i musi być stroboskop :shock: z innych wymagań hmm... aby nie plastic fantastic, jak pisałem mam system dzielony, pre MM/MC tu nie jestem ograniczony.
Nomos ma mocno zaporowe ceny, chyba z tego powodu że są to gramofony po przeglądach serwisowych i stąd takie windowanie cen.
W temacie do 1500zł to górna granica, za 800-1000zł jak będzie też nie będę zły ;)
ODPOWIEDZ