Gramofon do 1500 zł
-
Re: Gramofon do 1500 zł
Mam zamiar wybrac sie i osobiscie sie przyjrzec, na co zwracac szczegolna uwage?
Ale wracajac do kwesti ceny, na pewno dane modele maja jakies widelki wartosci i mozna ocenic czy kwota jest zawyzona czy nie. Zakladajac, ze ich stan jest bardzo dobry, to czy ich ceny sa adekwatne?
Ktory z nich cieszy sie lesza opinia?
Ale wracajac do kwesti ceny, na pewno dane modele maja jakies widelki wartosci i mozna ocenic czy kwota jest zawyzona czy nie. Zakladajac, ze ich stan jest bardzo dobry, to czy ich ceny sa adekwatne?
Ktory z nich cieszy sie lesza opinia?
- esdarek
- Gramofon: bambino
Gramofon do 1500 zł
Nie znam się na cenach. Moim zdaniem przedmiot jest tyle wart ile ktoś chce za niego zapłacić. Widełki cenowe - pewnie jakieś istnieją ,ale dotyczą one tylko sprzętów w przeciętnym, jak na swój wiek, stanie.
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Gramofon do 1500 zł
Moim zdaniem Dual 701 z tą wkładką jest wart zachodu. Oczywiście dobrze sprawdzić i upewnić się przy odbiorze czy gramofon jest w pełni sprawny i kto wykonywał ten upgerade. Jak nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział w jakim jest stanie
. Jak masz możliwość to sprawdź
.

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- chudy_b
Gramofon do 1500 zł
Igła Stylus Japan, czyli tani wamatowy zamiennik.Pawelec pisze:z tą wkładką
-
Ta igła jest naprawdę słaba? Rozumiem, że nie jest problemem w przyszłości ją wymienić na coś lepszego?
A co sądzicie o tym Thorensie?
A co sądzicie o tym Thorensie?
- chudy_b
Gramofon do 1500 zł
Kupując używany gramofon musisz założyć że igła będzie do wymiany. Nie wiem jak jest w przypadku tej konkretnej wkładki, ale przeważnie koszt oryginalnej igły to 2/3 ceny kompletu wkładka+igła.KeramZy pisze:Ta igła jest naprawdę słaba?
Igły Stylus Japan to najtańsze dostępne u nas zamienniki. Ja osobiście nie strawiłbym takiej igły w swoim gramofonie, no bo to jednak jeden z najbardziej wpływających na dzwięk elementów gramofonu. Pawelec zwrócił uwagę na fajną wkładkę. Ja zwracam uwagę, że to prawdopodobnie ma niewielkie znaczenie, bo i tak trzeba będzie kupić nową igłę za niewiele mniej niż kompletna wkładka.
Czy wybrać Duala lub Thorensa? To niewątpliwie sa porządne gramofony. Jednak nie dla początkującego. Do poprawnej pracy wymagają naprawdę porządnego serwisu.
-
To w tym momencie jestem rozbity. Z jednej strony, nówki to pewniaki, ale oferują mierną jakość, a używane to ryzyko. Sprzedający opisują, że niby wszystko sprawne, ale niestety na świecie nie jest tak pieknie, że słowo sprzedającego zawsze jest prawdą.
Możecie polecić mi jakiś model albo jakąś ofertę?
Możecie polecić mi jakiś model albo jakąś ofertę?
- chudy_b
Gramofon do 1500 zł
To napisz nam, czy jesteś techniczne dwie lewe ręce, czy też może ze smarem i śrubokrętem, a może z lutownicą i miernikiem nie masz większych problemów. Jesli to pierwsze, to szukaj gramofonu po porządnym serwisie. Jesli to drugie, spokojnie możesz brać Thorensa, czy Duala licząc się z tym, że trzeba będzie go rozkręcić, przesmarować, coś poprawić. Ja na przykład kupuję niemal wyłącznie sprzety uszkodzone. Nie dlatego, że są tańsze, ale dlatego, że lubię takiego grata rozebrać i doprowadzić do porządku.
-
Gramofon do 1500 zł
Niestety, wolałbym uniknąć większego grzebania w gramofonie, dlatego poszukam czegoś w naprawdę dobrym stanie, chociaż nie wiem jak się za to zabrać, na Allegro i na OLX trudno mi znaleźć cokolwiek wartego uwagi.
Wracając do tematu tego Duala - jaką igłę wartoby było do niego dokupić i z jakimi kosztami to by się wiązało? Zakładam, że dałbym radę dokonać zabiegu wymiany samemu.
znalazłem jeszcze takie coś, z opisu wynika że gruntownie odnowione
http://allegro.pl/technics-sl-q2-i5677471972.html
Wracając do tematu tego Duala - jaką igłę wartoby było do niego dokupić i z jakimi kosztami to by się wiązało? Zakładam, że dałbym radę dokonać zabiegu wymiany samemu.
znalazłem jeszcze takie coś, z opisu wynika że gruntownie odnowione
- chudy_b
Gramofon do 1500 zł
No to w takim razie uderzaj do esdarka. Zapłacisz więcej niż za szroty z Allegro, ale kupisz gramofon gotowy do pracy przez wiele lat.
W temacie wkładek nie pomogę. Szukaj/pytaj w odpowiednich działach forum.
Tak na szybko na eba-y igły do tej wkładki kosztują od 16 do 75 Euro. Ale nie wyciągaj wniosków na tej podstawie. Po prostu wrzuciłem zapytanie na ebay. Bez weryfikacji.
Zawsze można rozważyć zmianę wkładki. Na AudioTechnicę albo Ortofona. Możliwości jest dużo.
W temacie wkładek nie pomogę. Szukaj/pytaj w odpowiednich działach forum.
Tak na szybko na eba-y igły do tej wkładki kosztują od 16 do 75 Euro. Ale nie wyciągaj wniosków na tej podstawie. Po prostu wrzuciłem zapytanie na ebay. Bez weryfikacji.
Zawsze można rozważyć zmianę wkładki. Na AudioTechnicę albo Ortofona. Możliwości jest dużo.
- chudy_b
Gramofon do 1500 zł
To gramofon z gruntu odmienny od Thorensów, czy Duali. Inaczej wygląda, inaczej działa.KeramZy pisze:znalazłem jeszcze takie coś, z opisu wynika że gruntownie odnowione
Przede wszystkim powiedz jakiego gramofonu szukasz? manual, pół-automat, automat? Jesli ważny jest dla Ciebie wygląd, to co Ci się bardziej podoba, lata 70 czyli Dual 701, czy lata 80 czyli Technics?
-
Gramofon do 1500 zł
Wygląd jest dla mnie praktycznie obojętny, ale preferowałbym automat/półautomat. Ważne jest dla mnie przede wszystkim, żeby oferował jak najlepszą jakość dzwięku i wykonania (oczywiście jak na taką cenę)
- ojcie_c
- Gramofon: Technics SL-1200GR
Gramofon do 1500 zł
KeramZy, tego SL-Q2 z Nomosa odpuść, ten model jest wart 900pln max, w zależności od kondycji. Ja swój egzemplarz SL-Q3 po gruntownym remoncie sprzedałem za taką cenę.
Chyba, że chcesz przepłacić jakieś 300pln.
Z Technicsów 1500pln mozna dać za Sl-17x0mk2, SL-16x0mk2 albo SL-12x0mk2 (ten ostatni "nie po DJu", manual). Paradoks polega na tym, że pięć lat temu automaty i półautomaty Technicsa z najwyższej półki "chodziły" za połowę tej kwoty...
Chyba, że chcesz przepłacić jakieś 300pln.
Z Technicsów 1500pln mozna dać za Sl-17x0mk2, SL-16x0mk2 albo SL-12x0mk2 (ten ostatni "nie po DJu", manual). Paradoks polega na tym, że pięć lat temu automaty i półautomaty Technicsa z najwyższej półki "chodziły" za połowę tej kwoty...
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Gramofon do 1500 zł
KeramZy, napisz PW do kolegi MISSE (a najlepiej zadzwoń), może jeszcze ma Thorensa:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=59&t=7337
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=59&t=7337
-
Gramofon do 1500 zł
Napisalem i wydaje mi sie, ze to dobry wybor. Tylko jak jest z jakoscia tamtej wkladki?