To troszkę głupio, że polecasz komuś jakiś gramofon, ale w sumie nie wiesz dlaczegokaczy pisze:Mówiąc szczerze - liczyłem raczej na to, że Ty mi powiesz

Mała dygresja: kiedyś na forum była taka sytuacja, że komuś podobał się design Duali w stylu serii 5xx, ale nie wiedział ile tego sprzętu jest. eenneell mu podał listę aukcji z gramofonami o podobnym wyglądzie, ale w żaden sposób nie były to jakieś polecane modele. Zainteresowany zrozumiał to inaczej. Niestety, nie zdążyłem zareagować, kupił jakiegoś mniej udanego Duala tego typu. Ostatecznie pisał że nie widzi w nim nic złego i że jest zadowolony, no ale moim zdaniem mimo wszystko mógł lepiej wydać swoje pieniądze

Dual 415 to najniższy model z najnowszej serii, w której skład wchodzą Dual 455 i 435. 455 i 435 nieznacznie od siebie się różnią i są dość udanymi paskowcami (aczkolwiek wg mnie żadna rewelacja, szczególnie w odniesieniu do starszych Duali), ale model 415 to już inne zwierzę. Niby wygląda podobnie, ale jednak jest to mniej solidna, tańsza konstrukcja.
415'tki zazwyczaj można dostać za mniej niż 200 złotych, także płacenie za niego więcej jak 300 to tym bardziej jest lekkie nieporozumienie