Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dobry, używany gramofon do 300zł

Post autor: Wojtek »

kaczy pisze:Mówiąc szczerze - liczyłem raczej na to, że Ty mi powiesz ;)
To troszkę głupio, że polecasz komuś jakiś gramofon, ale w sumie nie wiesz dlaczego :) Lepiej tak nie robić.

Mała dygresja: kiedyś na forum była taka sytuacja, że komuś podobał się design Duali w stylu serii 5xx, ale nie wiedział ile tego sprzętu jest. eenneell mu podał listę aukcji z gramofonami o podobnym wyglądzie, ale w żaden sposób nie były to jakieś polecane modele. Zainteresowany zrozumiał to inaczej. Niestety, nie zdążyłem zareagować, kupił jakiegoś mniej udanego Duala tego typu. Ostatecznie pisał że nie widzi w nim nic złego i że jest zadowolony, no ale moim zdaniem mimo wszystko mógł lepiej wydać swoje pieniądze :) Koniec dygresji.

Dual 415 to najniższy model z najnowszej serii, w której skład wchodzą Dual 455 i 435. 455 i 435 nieznacznie od siebie się różnią i są dość udanymi paskowcami (aczkolwiek wg mnie żadna rewelacja, szczególnie w odniesieniu do starszych Duali), ale model 415 to już inne zwierzę. Niby wygląda podobnie, ale jednak jest to mniej solidna, tańsza konstrukcja.

415'tki zazwyczaj można dostać za mniej niż 200 złotych, także płacenie za niego więcej jak 300 to tym bardziej jest lekkie nieporozumienie :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kaczy

Re: Dobry, używany gramofon do 300zł

Post autor: kaczy »

Wojtek pisze:To troszkę głupio, że polecasz komuś jakiś gramofon, ale w sumie nie wiesz dlaczego :) Lepiej tak nie robić.
Polecałem głównie ze względu na sprzedającego (jako, że sam od niego coś kupowałem), oraz ze względu na markę (DUAL). Sądziłem, że dodanie w poście zapisu...
kaczy pisze:Natomiast w kwestii tego czy te gramofony (lub inne z tych które wymieniłeś) są warte zainteresowania, to już napiszą Ci inni użytkownicy forum (Ci bardziej obeznani w temacie).
... jest dość jednoznaczne, że wymaga to jeszcze konsultacji z kimś kto bardziej siedzi w temacie sprzętu i udziela się na tym forum. Rozumiem natomiast opisana przez Ciebie sytuację i nie chciałbym aby ktoś kupił sobie gramofon sugerując się przy tym tylko i wyłącznie moim odczuciem estetycznym (tak to nazwę).
Wojtek pisze:Dual 415 to najniższy model a najnowszej serii, w której skład wchodzą Dual 455 i 435. 455 i 435 nieznacznie od siebie się różnią i są dość udanymi paskowcami (aczkolwiek wg mnie żadna rewelacja, szczególnie w odniesieniu do starszych Duali), ale model 415 to już inne zwierzę. Niby wygląda podobnie, ale jednak jest to mniej solidna, tańsza konstrukcja. 415'tki zazwyczaj można dostać za mniej niż 200 złotych, także płacenie za niego więcej jak 300 to tym bardziej jest lekkie nieporozumienie :)
O taką właśnie wypowiedź z Twojej strony chodziło mi od początku :)
DENON DP-300F (Silver)
eenneell

Post autor: eenneell »

No tak!
Trzeba rozróżniać;
Rekomendację, polecanie, radę, czy po prostu wymienienie nr aukcji... sugestię :oops:
Pomiędzy "rekomendacja" itd, a kupnem -jest (czy powinien być) zdrowy rozsądek pytającego/kupującego :!:
W końcu wszystko może okazać się niewypałem :!:
Nawet najlepsze rekomendacje (itd) o najczystszych intencjach ;)
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, 09:56 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
mathes

Post autor: mathes »

To ja może tylko dodam, że kupiłem tego 1236 :P
Awatar użytkownika
Rabi

Post autor: Rabi »

Witam

Co sądzicie o tym gramofonie: http://allegro.pl/elac-810-gramofon-ze- ... 42422.html

Nie jest to wygórowana cena za ten kombajn? Czy ktoś się orientuje z dostępnością igieł do niego? Generalnie nie mam żadnej wiedzy o tym modelu (np. czy wkładka jest ok, czy jest wymienna itd.)

Przyznam szczerze, że cena jest dla mnie ważną sprawą i chciałem od razu przeskoczyć problem kupowania wzmacniacza, ale nie wiem czy warto wchodzić w ten model.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie jest to zły sprzęt. Konsola Schneider i gramofon Elac.
300 złotych to nie jest wygórowana cena za ten zestaw.

Gramofon Elac 810 to dość znany model.
Ma napęd kółkowy i funkcję zmieniarki (ale znając życie, sprzedawca nie ma długiego trzpienia by można było z tej funkcji skorzystać).
Wkładka z jaką sprzedaje się ten sprzęt jest oryginalnym modelem montowanym na tym gramofonie.
Możliwe, że igła nie była w nim nigdy wymieniana, a sama wkładka nie jest zbyt wiele warta, więc warto by było już na starcie całą wkładkę wymienić.

Jedno co trzeba wziąć pod uwagę jest to, że jako typowo niemiecki sprzęt, ma on wszystkie wejścia i wyjścia (w tym głośnikowe) w standardzie DIN, co może być nieco kłopotliwe.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Rabi

Post autor: Rabi »

Dzięki za odpowiedź!

Mam jeszcze dwie prośby, ponieważ jestem mało obeznany w temacie: moglibyście polecić jaką wkładkę w rozsądnych pieniądzach najlepiej kupić do tego modelu? Oraz jeżeli jednak zaryzykuję i zostawiłbym oryginalną to jakie zamienne igły powinny pasować (wpisywałem takie jakie są podane w opisie aukcji, czyli oryginalne ale nie znalazłem)?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Rabi pisze:Mam jeszcze dwie prośby, ponieważ jestem mało obeznany w temacie: moglibyście polecić jaką wkładkę w rozsądnych pieniądzach najlepiej kupić do tego modelu?
Jak ja lubię jak ktoś pisze o "rozsądnych pieniądzach", a nie konkretnych kwotach :)
Do 100 złotych masz AT-95E.
Rabi pisze:Oraz jeżeli jednak zaryzykuję i zostawiłbym oryginalną to jakie zamienne igły powinny pasować (wpisywałem takie jakie są podane w opisie aukcji, czyli oryginalne ale nie znalazłem)?
Np. taka igła będzie pasować: http://czesciagd.north.pl/karta/igla-do ... 89101.html
Albo taka (wyższy model): http://czesciagd.north.pl/karta/igla-do ... 89102.html
O ile sklep North ma je jeszcze na składzie :)

Przypuszczam też, że ta igła od Wamata też będzie pasowała (mimo że to igła do innej serii wkładek Elac): http://wamataudio.pl/igla-elac-d-344-17.html
Wsparcie finansowe forum
Asfalton

Post autor: Asfalton »

Witam

Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o tym gramofonie: http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 48435.html
Co prawda cena lekko przekracza granicę 300zł, jednak nie jest to spora kwota. A jeżeli nie ten model to jakie aktualnie polecacie ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Technics SL-B3 to jak najbardziej godny polecenia sprzęt. W tym egzemplarzu to tylko wkładka jest jakaś taka niewiadoma ;)
Wsparcie finansowe forum
Steru

Post autor: Steru »

Witam,
Zarejestrowałem się na forum specjalnie, aby napisać w tym wątku - szukam gramofonu do 300 złotych, oczywiście - i mam kilka pytań.

Wolałbym przed zakupem obejrzeć i posłuchać sprzętu, mieszkam w Jeleniej Górze, a na allegro są dwie osoby z które sprzedają gramofony - aktualnie dostępne są:

http://allegro.pl/listing.php/showcat?i ... ce=message

Czy któryś z nich jest warty uwagi? Fisher wygląda moim zdaniem dość ciekawie.
Dodatkowo:
1.Usłyszałem opinię, że nie warto kupować starych gramofonów, bo trudno znaleźć do nich igły - lepiej kupić jakiegoś np. Reloopa. Rzeczywiście tak jest?
2. Miałem Fonicę GS 464 (zepsuła się, niestety), do której kupiłem nową wkładkę (numark groovetool) - mogę ją włożyć do każdego gramofonu, który ma takie mocowanie?

Dziękuję uprzejmie z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam
S.
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

Steru pisze:1.Usłyszałem opinię, że nie warto kupować starych gramofonów, bo trudno znaleźć do nich igły - lepiej kupić jakiegoś np. Reloopa. Rzeczywiście tak jest?
Używane gramofony są dużo tańsze od nowych, a zazwyczaj są lepsze. Igły praktycznie zawsze można kupić do starych wkładek, jak nie oryginalne, to zamienniki.
Steru pisze:2. Miałem Fonicę GS 464 (zepsuła się, niestety), do której kupiłem nową wkładkę (numark groovetool) - mogę ją włożyć do każdego gramofonu, który ma takie mocowanie?
Tak, ale nie jest to jakaś dobra wkładka, tak że lepiej jednak było by jechać na jakiejś oryginalnie zamontowanej w gramofonie, albo kupić coś innego (np. AT-95)

Z gramofonów podanych przez Ciebie najlepiej wypada fisher i blaupunkt. To już raczej kwestia estetyki, ale ja bym brał fishera (chociaż ma porysowaną pokrywę :3).
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Steru

Post autor: Steru »

Dzięki za szybką odpowiedź :)

Chciałem kupić fishera, bo lepiej wyglądał, ale gość sprzedawał bez wkładki, i wczoraj za 150 kupiłem blaupunkta, gra ładnie, tylko mam jeszcze jedno pytanie:

Ma on wkładkę ATN-71 - czy kupując jakąś lepszą, byłaby bardzo duża zmiana dźwięku? Raczej "hm, ładnie" czy "WOW!!"? - Mi się podoba dźwięk, nie mam zastrzeżeń, ale nie wiem jak dobrze może brzmieć gramofon, może mogłoby być dużo lepiej?

Pozdrawiam
S.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Steru pisze:Ma on wkładkę ATN-71 - czy kupując jakąś lepszą, byłaby bardzo duża zmiana dźwięku? Raczej "hm, ładnie" czy "WOW!!"? - Mi się podoba dźwięk, nie mam zastrzeżeń, ale nie wiem jak dobrze może brzmieć gramofon, może mogłoby być dużo lepiej?
To już zależy od Twojego ucha i od tego na ile lepszą/droższą wkładkę byś sobie sprawił. Możesz spróbować z AT-95 chociażby.
Albo wymień sobie igłę na eliptyczną :) AT-71 jest starsza, ale stoi gdzieś pomiędzy AT-91/AT-3600, a AT-95 jeśli chodzi o klasę.

Ogółem o wkładkach piszemy w innym dziale :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Dadum
Gramofon: Uher PS 950

Post autor: Dadum »

Witam i o drogę pytam

Jest mi bardzo miło wstąpić w szeregi tego forum, które śledziłem już od dobrych paru miesięcy. Żeby nie przedłużać powiem tylko, że ziarnko do ziarnka uzbierałem budżet około 1000 zł, który mam zamiar przeznaczyć na zakup gramofonu, wzmacniacza i kolumn. Przeczytałem większość postów odnośnie gramiaka do 300 zł i cóż, nie będę inny i jako laik uprzejmie poproszę o pomoc. Niestety na allegro panuje jakaś okrutna posucha, bo większość z "godnych" wymienionych gramofonów nie jest obecnie dostępna, a jedyny jaki wpadł mi na szybko w oko to Nordmende rp-1350 (nie wiem co o nim sądzić)

http://allegro.pl/rarytasik-unikatowy-g ... 02876.html

Reszty nie ma, pustawo, albo Technicsy SL BD3 i mocowanie T4P. Tak więc chyba nie mam wyjścia i muszę poczekać, aż coś nagle na allegro wskoczy, chyba że Państwo rzeczoznawcy mogliby mi coś w tytule gramofonu do 300 zł doradzić. Bez dziwactw, direct drive, ze standardowym mocowaniem wkładki. Najpierw maszyna do krążków, potem (chyba) jestem skazany na kupno wzmacniacza, bo wątpię, żebym wygrzebał coś z pewnego rodzinnego miejsca i żeby dźwiękowo było odpowiednie do bluesa, rocka i temu podobnych krążków z lat 70, a na końcu myślę dorwać Pioneer HPM 60.

Pozdrawiam ciepło i jak tylko znajdę jakieś ciekawe produkty, od razu o nich napiszę. Hej.
Uher PS 950, Scott 330RL, AKAI AA-1150, Yamaha NS-200M.
ODPOWIEDZ