Zakup Gramofonu. Czy warto?
-
Re: Gramofon do 1000 zł
To ja już nie wiem..
Niby wybór szeroki, ale nie ma czego wybrać. Nie chce się przenosić do innego wątku więc zapytam inaczej. Do 1500 coś będzie? a może nawet przeciwnie, coś tańszego będzie lepsze od Altusa P-100?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Zakup Gramofonu. Czy warto?
CrisQ, wybacz, ale rozdzielanie dyskusji co do tego samego problemu na dwa wątki prowadzone równocześnie jest generalnie kiepskim pomysłem.
Stąd też przerzuciłem wszystko z "Gramofon do 1000" z powrotem tutaj. I tego się trzymajmy.
To tylko twoje niezdecydowanie na tym etapie
Ani nowego Thorensa ani używanego Technicsa tobie raczej nikt nie odradza tutaj poza tym że chłopaki dzielą się uwagami swoimi, więc w czym problem?
O Altusie lepiej zapomnijmy już.
Stąd też przerzuciłem wszystko z "Gramofon do 1000" z powrotem tutaj. I tego się trzymajmy.
Przecież rozmawiamy konkretnie o tym co wskazałeś, więc dlaczego twierdzisz że nie ma czego wybrać?
To tylko twoje niezdecydowanie na tym etapie

Ani nowego Thorensa ani używanego Technicsa tobie raczej nikt nie odradza tutaj poza tym że chłopaki dzielą się uwagami swoimi, więc w czym problem?
Na przyszłość nie próbuj takich rzeczy wciskać do tematów z odgórnie założonym limitem budżetowym, bo samo "bo mi się nie chce" to zbyt słaby argument by wprowadzać dezorganizację.
Wszystko co warte więcej niż 200 złotych - jeśli to tobie w czymś pomoże.
O Altusie lepiej zapomnijmy już.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Przepraszam, chciałem uniknąć waśnie takiego zamieszania... a napisałem w wątku za 1000 zł bo któryś kolega mi to zaproponował w temacie.
Tak czy inaczej dziękuję za pomoc w organizacji.
Chodzi o to, że polecanych modeli nie ma w sprzedaży. Niby był Technics, poniżej tysiąca, a na ta chwilę ktoś sobie życzy za niego 2 klocki... Z racji, że wciąż aktualny jest temat gramofonów używanych wolałbym jednak zamknąć się w budżecie tych 1200-1300 zł +/-.
Nowy Thorens TD 170 EV, cena 1699 zł, ale kurczę na prawdę jak by ktoś machnął różdżką. Patrzę na te używane, na tego Thorensa i tu plastik, tu plastik, a w używkach porządne konstrukcje.. Dlatego mam taki mętlik w głowie. Dla jednych kwota jaką chcę wydać jest wręcz śmieszna, a dla mnie to ważny wydatek i decyzja bo do wszystkiego staram się podejść bardzo dokładnie..
Już sam się pogubiłem.. a o Altusie zapomnieć nie mogę bo nadal stoi na szafce jako jedyne urządzenie do odtwarzania moich płyt.
Fotka z odsłuchu:

Zatem próbuję podsumować na własną rękę.
Mam szukać Technicsa SL-1900 lub SL-Q3 używek, tak? Nic innego nie jest godne polecenia?
Z nowych Thorens TD170EV, czy coś więcej?
jak się ma wbudowany przedwzmacniacz w gramofonie do tego, że mój amplituner ma przedwzmacniacz phono?
Tak czy inaczej dziękuję za pomoc w organizacji.

Chodzi o to, że polecanych modeli nie ma w sprzedaży. Niby był Technics, poniżej tysiąca, a na ta chwilę ktoś sobie życzy za niego 2 klocki... Z racji, że wciąż aktualny jest temat gramofonów używanych wolałbym jednak zamknąć się w budżecie tych 1200-1300 zł +/-.
Nowy Thorens TD 170 EV, cena 1699 zł, ale kurczę na prawdę jak by ktoś machnął różdżką. Patrzę na te używane, na tego Thorensa i tu plastik, tu plastik, a w używkach porządne konstrukcje.. Dlatego mam taki mętlik w głowie. Dla jednych kwota jaką chcę wydać jest wręcz śmieszna, a dla mnie to ważny wydatek i decyzja bo do wszystkiego staram się podejść bardzo dokładnie..

Już sam się pogubiłem.. a o Altusie zapomnieć nie mogę bo nadal stoi na szafce jako jedyne urządzenie do odtwarzania moich płyt.
Fotka z odsłuchu:

Zatem próbuję podsumować na własną rękę.
Mam szukać Technicsa SL-1900 lub SL-Q3 używek, tak? Nic innego nie jest godne polecenia?
Z nowych Thorens TD170EV, czy coś więcej?
jak się ma wbudowany przedwzmacniacz w gramofonie do tego, że mój amplituner ma przedwzmacniacz phono?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
O, widzę po zdjęciu że masz u siebie już AT-91. Czyli dokładnie wiesz jak by grał taki Denon np. 

Pewnie przeoczyłeś taki dość przydatny temat: viewtopic.php?f=46&t=9997
Ja nic więcej do 2k nie polecę z nówek

Tak że albo używasz jednego albo drugiego, nigdy obydwu na raz

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
SL-1900 nie miałem. Q3 miałem. Ogólnie przyjęta hierarchia Technicsów DD z segmentu "consumer" to:
SL-12x0 - 18x0 mkII lub nowszy
SL-5xx0
SL Q303/33/3/2
SL-1900 i SL-2000 nie cieszą się wybitną renomą - są znacznie bardziej budżetowe od wszystkich powyższych. W sumie to nawet bym się zastanawiał czy stoją wyżej od SL-3xx0.
Brałbym.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Obywatel
A czy Pioneer DJ PLX-1000 już można zaliczyć do gramofonów jako tako godnych polecenia?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
-
Panowie, ostatnie pytanie orientacyjne.
Thorens TD-170-1 kosztuje 1599 zł.
Thorens TD-190-2 kosztuje 1899 zł.
Czy warto dopłacić do TD-190-2? Widzę, że jest zauważalnie cięższy ( 4,6 kg vs 6,5 kg), więc zakładam, że wykonany jest z lepszych materiałów.
Thorens TD-170-1 kosztuje 1599 zł.
Thorens TD-190-2 kosztuje 1899 zł.
Czy warto dopłacić do TD-190-2? Widzę, że jest zauważalnie cięższy ( 4,6 kg vs 6,5 kg), więc zakładam, że wykonany jest z lepszych materiałów.
- Obywatel
Dołożyłbym do TD-190 / CS-455.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Po mojemu nie bo to nadal Hanpin, a więc występują te same problemy z kontrolą jakości co u AT-LP120 itd.
Lepiej dopłacić do TD-190.
Wydawało mi się że kiedyś kosztował ponad 2k stąd nawet nie sprawdzałem cen

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki. Można zamknąć wątek. Będę polował na fajną używkę albo TD-190 bo fajna cena w tym sklepie. Jak nic nie znajdę, umówię się na odsłuch, wezmę ulubione płyty, zobaczymy.
Dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość do mojej osoby.
Dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość do mojej osoby.

- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Też mi argument

Obecny przekrój notowań aukcyjnych zdaje się tych różnic nie potwierdzać. Tak czy siak rynek oszalał.
A cóż to za tajemnicza hierarchia? I przez kogo przyjęta? Mądrze brzmi, ale nic z tego nie wynika.
Pewnie warto. Poinformuj o wynikach tego procesu.
No ale nie odpowiedziałeś na moje zasadnicze pytanie. Pozostaje ono zatem w mocy

Oczywiście Twój ranking ma pewne znamiona oryginalności poglądu i może być interesujący dla wielu czytelników, warto jednak podkreślić, że jest Twój.
Osobiście miałbym poważne wątpliwości gdybym stanął w obliczu konieczności kierowania się nim w tej postaci, a zwłaszcza przy tego rodzaju nijakiej argumentacji.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2019, 22:36 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Panowie, a Audio-technica AT-LP5? Znalazłem super przecenę o tysiaka za 1600 zł.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
BTW, ten TD190-2 był opisywany na forum (chyba przeze mnie akurat swego czasu), coś pamiętam, że wypadał w miarę przyzwoicie w kategorii "nowy", jeśli nie ma innej opcji.
No well, tutaj ów system finansowania (raty itp) jest zdaje się wiodący przy nowych i chyba nie ma wielkiego sensu namawiać Ciebie na używkę. Pewnie kiedyś zmienisz zdanie, ale jest szansa, że nie nastąpi to szybko, choć u Hipcia jak sam napisał poszło to piorunem
No well, tutaj ów system finansowania (raty itp) jest zdaje się wiodący przy nowych i chyba nie ma wielkiego sensu namawiać Ciebie na używkę. Pewnie kiedyś zmienisz zdanie, ale jest szansa, że nie nastąpi to szybko, choć u Hipcia jak sam napisał poszło to piorunem

- Obywatel
Handlarze wykorzystują powszechną nieświadomość /albo sami są tego nieświadomi/ że modele SL-1900 i SL-2000 nie należą do typoszeregu SL-1200 - 1800.
Żaden ze mnie autorytet, żeby udzielać autorytatywnych odpowiedziNo ale nie odpowiedziałeś na moje zasadnicze pytanie. Pozostaje ono zatem w mocy