Gramofon do 800 zł
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Gramofon do 800 zł
O dżizas, jak to od słowa do słowa może czasami dojść do niepotrzebnych, przykrych wymian zdań 

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Gramofon do 800 zł
Dobra.Pytanie.
TECHNICS SL-20?
Nie mogę nigdzie znalesc wymiarów?Czy dokupie do niego łatwo czesci?czy moge go podpiac bezposrednio do kina domowego?czy musi byc przedwzmacniacz?
Pomoze ktos?
TECHNICS SL-20?
Nie mogę nigdzie znalesc wymiarów?Czy dokupie do niego łatwo czesci?czy moge go podpiac bezposrednio do kina domowego?czy musi byc przedwzmacniacz?
Pomoze ktos?
- tollo
Gramofon do 800 zł
Otóż Technics SL-20 ma taką samą pokrywę jak Technics SL-23 a ten ma wymiary:seba pisze:TECHNICS SL-20?
Nie mogę nigdzie znalesc wymiarów
Dokupić części tak, ale z uszkodoznych gramofonów, sprzedawanych na części. Potrzebujesz przedwzmacniacz.Dimensions: 135 x 428 x 348mm
-
- tollo
-
Re: Gramofon do 800 zł
Mówicie tam co chcecie ale popieram @esdarek.
Dlaczego ?
Po prostu mądrze człowiek mówi. Bynajmniej nie straszy. Bardziej doświadczonych użytkowników forum może drażnić, mnie natomiast... NIE.
Jestem totalnym amatorem i nie wyobrażam sobie kupna gramofonu z nieznanego źródła i liczenia na to że będzie OK. Co więcej, może i będzie grał... ale jak ja - AMATOR mam ocenić czy dobrze gra ? Czy gra tak jak powinien i wszystko z nim OK ? Ktoś mi na to odpowie ?
Ja amator... powiem... że gra więc jest OK. A prawda może być zupełnie inna....
Kupię gramofon a i tak zapewne wyślę go na serwis i wydam dodatkowo kasę, bo się po prostu nie znam. Mądrze facet mówi i nie ma go co tu ganić za to.
Przykład : Kupiłem niedawno amplituner ( miał być w super stanie - z wyglądu był ). Grał... nie powiem, że nie. Wszystko niby było OK. Dałem go jednak do znajomego fachowca by go sprawdził. Jakie było może zdziwienie jak wrócił... totalnie inny sprzęt. Dopiero wtedy odkryłem jak ten ampli powinien grać.
Co było by gdybym tego nie zrobił ? No niby nic... żył bym sobie tylko w nieświadomości i podniecał się jak to fajnie gra
( przy okazji wyszedł przez znajomymi na durnia ).
Tak więc Panowie.... bez przesady.
Dlaczego ?
Po prostu mądrze człowiek mówi. Bynajmniej nie straszy. Bardziej doświadczonych użytkowników forum może drażnić, mnie natomiast... NIE.
Jestem totalnym amatorem i nie wyobrażam sobie kupna gramofonu z nieznanego źródła i liczenia na to że będzie OK. Co więcej, może i będzie grał... ale jak ja - AMATOR mam ocenić czy dobrze gra ? Czy gra tak jak powinien i wszystko z nim OK ? Ktoś mi na to odpowie ?
Ja amator... powiem... że gra więc jest OK. A prawda może być zupełnie inna....
Kupię gramofon a i tak zapewne wyślę go na serwis i wydam dodatkowo kasę, bo się po prostu nie znam. Mądrze facet mówi i nie ma go co tu ganić za to.
Przykład : Kupiłem niedawno amplituner ( miał być w super stanie - z wyglądu był ). Grał... nie powiem, że nie. Wszystko niby było OK. Dałem go jednak do znajomego fachowca by go sprawdził. Jakie było może zdziwienie jak wrócił... totalnie inny sprzęt. Dopiero wtedy odkryłem jak ten ampli powinien grać.
Co było by gdybym tego nie zrobił ? No niby nic... żył bym sobie tylko w nieświadomości i podniecał się jak to fajnie gra

Tak więc Panowie.... bez przesady.
- chudy_b
Gramofon do 800 zł
Dziwna ta dyskusja. Już pisałem że nie wiele z niej rozumiem.esdarek pisze:Czy komuś się tu nie pomyliło STRASZENIE z INFORMOWANIEM?
Nie trzeba sprzedawać gramofonów, żeby wiedzieć że te w gruncie rzeczy proste urządzenia, sprawiają ogromne problemy wielu osobom. Niemal codziennie pojawiają się tutaj tematy w rodzaju: Jestem totalnym laikiem, nic nie wiem i nie chcę wiedzieć, kupuję prezent dla równie durnego małżonka, poradźcie.
Równie często trafiają tu osoby, które myślą o kupnie nowego "gramofonu" za dwie stówki. Zgodnie odradzamy takie wywalanie kasy w błoto.
Przyznacie, że to większość. Obserwujemy to na forum, obserwuje to esdarek mający bezpośredni kontakt z nabywcami gramofonów. No musicie zgodzić się, że jedyną radą dla klienta myślącego o kupnie SAMSUNG RETRO czy inne RETRO NEW, ALL IN ONE MP3 RETRO jest skierowanie jego kasy na używany gramofon po pewnym serwisie. Przecież taki człowiek kompletnie nic nie wie o technologi, w którą chce wejść. Często udaje się odwieść taką osobę od wywalenia kasy w błoto, ale jedyną sensowną radą jest skierowanie tej osoby do zaufanego sprzedawcy używanych gramofonów.
tollo napisał, ze każdy głupi przesmaruje gramofon. esdarek stwierdził że do tego przeważnie potrzeba pięciu rodzajów smarów. Hmmm. Nie napisał jakich rodzajów. Pewnie dlatego że do różnych gramofonów potrzebne są różne smary. Mam w domu różne smary. Od oleju do dwusuwów, do oliwy z oliwek. Wystarczy? Raczej nie.
Polecanie gramofonów linearnych jest cokolwiek ryzykowne. To bardzo delikatne i skomplikowane urządzenia. I nie ważne czy mówimy o SL-5, czy o SL 10/15. Ja mimo sporych zdolności manualnych na SL 15 poległem. Pewnie niedługo zmierzy się z nim esdarektollo pisze:W tych wymiarach tylko gramofony linearn
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Fakt zrobiłem miks Twojego wpisu z czyimś, kto pisał że ma już jakiś zestaw/wieżę.seba pisze:Po pierwsze nie wiem kto Ci takich informacji udziliłBacek pisze:Po trzecie stawianie gramofonu bezpośrednio na innych sprzętach nie jest najlepszym pomysłem..
Żadnego sprzętu nie mam i nie będę miał na innych sprzętach!EOT.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 800 zł
Żeby nie było że siedzę cicho, zgadzam się z tym co napisał m.in. tollo i Pawelec. Nie straszmy ludzi przed używanym sprzętem. Jak zaczniemy straszyć to grono sprzedawców z których ofert można wybierać faktycznie mocno się skurczy. Z tej perspektywy dość krótka droga prowadzi do sytuacji, kiedy zaczną padać rady typu "dozbieraj do nowego/serwisowanego".
Właśnie ze względu na wieloletnie doświadczenie z forum, obcowanie z ludźmi i ich problemami, nadal nie widzę dobrego powodu by demonizować ten proceder.
Również nie widzę dobrego powodu by automatycznie zakładać, że każdy pytający laik to totalna sierota.
Mój zestaw kluczy nasadowych liczy 10 sztuk i używam ich do różnych rzeczy. Co nam to mówi? W sumie nic, ale przynajmniej wiemy, że jakichś kluczy używam
Jak ktoś powie jaki ma problem i zapyta jakiego klucza użyć, to ja mu powiem, o ile wiem.
Jakbym zaczął od "mój zestaw kluczy nasadowych liczy 10 sztuk..." albo bym milczał (mimo że znam odpowiedź), raczej za wiele bym nie pomógł.
Rewelacje na temat tego dlaczego esdarek woli nie wypowiadać się w wątkach technicznych wolę przemilczeć
Nadal będę polecał jego usługi i oferty sprzedażowe. Nie widzę powodu by tego nie robić.
To czy chce się udzielać na forum i w jakiej formie to już jego sprawa, jak każdego użytkownika.
seba:
Te 39cm to dość mocne ograniczenie więc albo świadomie kupujesz szajs albo bierzesz to co radzimy albo robisz przemeblowanie. Tu nie ma za bardzo nad czym się rozwodzić.
Właśnie ze względu na wieloletnie doświadczenie z forum, obcowanie z ludźmi i ich problemami, nadal nie widzę dobrego powodu by demonizować ten proceder.
Nie jedyną. Zawsze pozostawiam zainteresowanemu opcję zakupu używki na własne ryzyko bądź od uznanego serwisu.chudy_b pisze:No musicie zgodzić się, że jedyną radą dla klienta myślącego o kupnie SAMSUNG RETRO czy inne RETRO NEW, ALL IN ONE MP3 RETRO jest skierowanie jego kasy na używany gramofon po pewnym serwisie.
Ale może się dowiedzieć, jeszcze przed zakupem, co nie?chudy_b pisze:Przecież taki człowiek kompletnie nic nie wie o technologi, w którą chce wejść.
Również nie widzę dobrego powodu by automatycznie zakładać, że każdy pytający laik to totalna sierota.
Litości, bądźmy poważni. Jak omawiamy problem wymagający konkretnego smaru to rozmawiamy o konkretnym smarze, a nie "użyj czegokolwiek".chudy_b pisze:tollo napisał, ze każdy głupi przesmaruje gramofon. esdarek stwierdził że do tego przeważnie potrzeba pięciu rodzajów smarów. Hmmm. Nie napisał jakich rodzajów. Pewnie dlatego że do różnych gramofonów potrzebne są różne smary. Mam w domu różne smary. Od oleju do dwusuwów, do oliwy z oliwek. Wystarczy? Raczej nie.
Mój zestaw kluczy nasadowych liczy 10 sztuk i używam ich do różnych rzeczy. Co nam to mówi? W sumie nic, ale przynajmniej wiemy, że jakichś kluczy używam

Jak ktoś powie jaki ma problem i zapyta jakiego klucza użyć, to ja mu powiem, o ile wiem.
Jakbym zaczął od "mój zestaw kluczy nasadowych liczy 10 sztuk..." albo bym milczał (mimo że znam odpowiedź), raczej za wiele bym nie pomógł.
Rewelacje na temat tego dlaczego esdarek woli nie wypowiadać się w wątkach technicznych wolę przemilczeć

Nadal będę polecał jego usługi i oferty sprzedażowe. Nie widzę powodu by tego nie robić.
To czy chce się udzielać na forum i w jakiej formie to już jego sprawa, jak każdego użytkownika.
seba:
Te 39cm to dość mocne ograniczenie więc albo świadomie kupujesz szajs albo bierzesz to co radzimy albo robisz przemeblowanie. Tu nie ma za bardzo nad czym się rozwodzić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Dual CS500 Dual 704
Fajnie tylko czy też weżniesz na siebie ewentualnie niezadowolenie jego klientów,ja na pewno już nigdy z jego oferty nie skorzystam i o ileWojtek pisze
otrzymam pomoc na forum postaram się konserwować i usuwać usterki w swoim sprzęcie sam!
Pozdrawiam Artur
- esdarek
- Gramofon: bambino
- esdarek
- Gramofon: bambino
-
- Gramofon: Dual CS500 Dual 704
Gramofon do 800 zł
Nie ściągniesz mnie do swojego poziomu !
Miłych snów
Miłych snów

- chudy_b
-
co myslicie o tym szukam czegos w dobrym stanie a ten wyglada spoko
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 34581.html
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 34581.html