Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
garcin

Re: Dobry, używany gramofon do 300zł

Post autor: garcin »

Witam wszystkich forumowiczów!
Chciałbym zakupić pierwszy gramofon i dlatego zacząłem poszukiwania od studiowania tego forum. Chciałbym poznać wasze zdanie na temat http://allegro.pl/akai-ap-b21-piekny-w- ... 83086.html. Szukam modelu, który będzie miał beltdrive, mocowanie igły na dwię śrubki, a przy tym pięknie się prezentował i właśnie ten Akai mnie urzekł. Co o nim sądzicie i czy cena jest adekwatna do jego wartości.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Ten Akai jest made in Japan ale wkładkę ma Unitry. ;) Przy ewentualnej wymianie będzie to gramofon za wyraźnie więcej niż 300 zł. Choć oczywiście na Unitrze też można płyt słuchać. :)
Awatar użytkownika
Fafikdog

Dobry, używany gramofon do 300zł

Post autor: Fafikdog »

Proszę o opinie na temat tego gramofonu - Yamaha P05.
Dzięki wielkie.
Moje DIY
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Music Angel Meng X8 upgrade by LampizatOr (Fikus)
Indiana Line Tesi 561
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

garcin pisze:Co o nim sądzicie i czy cena jest adekwatna do jego wartości.
Akai AP-B21 jest spoko, ale też bez rewelacji. Zdarzają się u nas lepsze Akai w podobnej cenie.
Cena ogółem OK, ale zamontowana wkładka wręcz zaniża wartość całego sprzętu :D
krolix pisze:Przy ewentualnej wymianie będzie to gramofon za wyraźnie więcej niż 300 zł.
Przesada.

Fafikdog:
Yamaha P-05? Nic specjalnego, raczej tani gramofon, ale dobry.
Coś nie pasuje w tym Garrardzie z wcześniej?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Fafikdog

Coś nie pasuje w tym Garrardzie z wcześniej?
Nie udało się kupić...
Poluję teraz na tego.
I zastanawiam się nad tym DUALem i nad tym MARLUXem
Moje DIY
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Indiana Line Tesi 561
Awatar użytkownika
calme

Post autor: calme »

Odnośnie
http://allegro.pl/akai-ap-d30-gramofon- ... 40743.html
może nie wniosę do dyskusji zbyt wiele, ale zdjęcia odpicowane niesamowicie. Sam kabel zasilający i kable sygnałowe wyglądają jak nie z tego świata. Generalnie ładnie przygotowana aukcja tylko warto mieć na uwadze fakt korekty ekspozycji.
Generalnie gramofon ok, bez problemu będzie można w przyszłości zmodernizować o nową wkładkę tudzież igłę. System półautomatyczny również nie powinien sprawić kłopotów- łatwiejsza regulacja/konserwacja.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaskier

Post autor: Jaskier »

calme pisze:Sam kabel zasilający i kable sygnałowe wyglądają jak nie z tego świata.
Zależy, z jakiego świata się pochodzi. Ja w tych kablach nie widzę nic nadzwyczajnego. W zasadzie, to są aż do bólu zwyczajne. :)
Awatar użytkownika
calme

:)

mówię/myślę tutaj o wyeksponowaniu kabli i podrasowaniu zdjęć. Kable, ława na których stoi gramek, podłoga wyglądają jak komputerowo renderowane. To miałem na myśli pisząc 'nie z tego świata'

Pozdr. ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jak dla mnie te kable też są tradycyjne/zwyczajne, więc nie wiem co jest "nie z tego świata" w nich :) No chyba że nadal chodzi o ekspozycję i inne triki fotograficzne.

Mnie zastanawia wkładka na tym Akai... Jakaś AT, wydaje się być oryginalna, ale co to jest?
Body przypomina serię AT-3600, ale jeśli chodzi o igłę to nie mam pojęcia, szczególnie z tym ochraniaczem igły z logo firmy.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
calme

calme pisze:mówię/myślę tutaj o wyeksponowaniu kabli i podrasowaniu zdjęć. Kable, ława na których stoi gramek, podłoga wyglądają jak komputerowo renderowane. To miałem na myśli pisząc 'nie z tego świata'
bump

już nie pacyfikujcie mnie huh, siedzę w robocie i staram sie jak mogę wyrazić swoja opinię na temat tych fotek ;p
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Spoko, odpisywaliśmy w tym samym czasie :)
Wsparcie finansowe forum
garcin

Post autor: garcin »

Hej,
wcześniej też interesowałem się tym AKAI AP-D30 http://allegro.pl/akai-ap-d30-gramofon- ... 40743.html, lecz po sprawdzeniu historii allegro darowałem go sobie bo już raz został sprzedany dla osoby bez komentarza o nicku h...1 a teraz wygrał ją ktoś z nickiem h...2, ale komentarze już są. Chyba sprzedawca twierdzi, że jego gramofon jest wiele wart.

Link do poprzedniej aukcji: http://allegro.pl/akai-ap-d30-swietny-g ... tabsAnchor

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fafikdog

Na szczęście zakupiłem AKAI AP-D40 z nową igłą Diament Audio Technica ATN 3711. :dance:
Moje DIY
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Indiana Line Tesi 561
TTD

Post autor: TTD »

Witam,

Chciałabym zakupić swój pierwszy gramofon. Za bardzo się nie znam, więc przeglądając oferty na allegro ciężko jest mi stwierdzić, który gramofon jest wart swojej ceny, a który to zwykły bubel. Więc proszę o pomoc :) i linki do ofert. Dużo osób zwraca uwagę na dodatkowe materiały eksploatacyjne takie jak igły, wkładki itp., co jaki czas mniej więcej trzeba dokonywać takiej wymiany?
Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Micke

Post autor: Micke »

Co prawda nie mam tyle doświadczenia co większość stałych bywalców ale napewno godne polecenia będą te egzemplarze:

http://allegro.pl/gram-fisher-mt-6330-j ... 54770.html

http://allegro.pl/philips-685-electroni ... 48191.html - Fajny półautomat

http://allegro.pl/technics-sl-b300-i2024876766.html - tu jest wkładka T4P która nie jest zbyt popularna, i ewentualna wymiana jest mocno utrudniona ze względu na wyższe ceny wkładek oraz ich trudnodostępność

Wkładkę i igłę podobno najlepiej wymienić zaraz po kupnie bo nigdy nie wiadomo jaki przebieg ma obecna na gramiaku. Co ile trzeba wymieniać? Zależy kto ile słucha... Ale nie jest to jakoś szczególnie często...
ODPOWIEDZ