Gramofon do 700 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Faziut

Re: Gramofon do 700 zł

Post autor: Faziut »

Witam wszystkich.
W związku z tym , że jest tu taki temat to się podepnę. Muszę zmienić gramofon co dokupić do zestawu Marantz PM 57 + głośniki Elac (120/140) + Dali ikon 1, kable Monster XP. Gramofon pasek, manual , może być drewno , może być vintage, klasyk. Szukam czegoś na poziomie +- 700 PLN najlepiej pod wkładkę Rega bias (bo mam nową) kurcze zbyt wiele zmiennych.Mam Telefunken TS 850 za 700 PLN. sprzęt w doskonałym stanie ale napęd DD trochę mnie odstrasza.
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 700 zł

Post autor: esdarek »

Cześć
Thorens TD280?
Faziut

Gramofon do 700 zł

oj nie Thorens 180 i 280 odpada, firma zacna ale te modele , mówiąc delikatnie , mało mnie przekonują.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 700 zł

Post autor: Wojtek »

Faziut pisze:ale napęd DD trochę mnie odstrasza.
Czemu?
Faziut pisze:oj nie Thorens 180 i 280 odpada, firma zacna ale te modele , mówiąc delikatnie , mało mnie przekonują.
Całkiem słusznie.

Czemu manual? Mocno ograniczy to wybór. Niech będzie chociaż półautomat :)

Technics SL-1500 (też DD, ale manualny)
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 90941.html
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Faziut

Gramofon do 700 zł

Z napędem DD nie miałem do czynienie , a tzw. znawcy piszą , że ma to sens tylko w wypasionych konstrukcjach. Ten Telefunken TS 850 jest półautomatem i podoba mi się głównie ze względu na kształt i łożyskowanie ramienia ma gruby talerz co jest fajną sprawą. O Technicsie nie myślałem ale do wczoraj myślałem tylko o napędzie paskowym :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 700 zł

Faziut pisze:Z napędem DD nie miałem do czynienie
Przecież Twój Telefunken ma właśnie napęd bezpośredni... :)
Faziut pisze:a tzw. znawcy piszą , że ma to sens tylko w wypasionych konstrukcjach.
Przesadą jest patrzenie tylko na ekstremum. Kiepskich gramofonów DD nie polecamy.
Wsparcie finansowe forum
Faziut

Gramofon do 700 zł

ten Telefunken nie jest mój dopiero przystawiam się do tej maszyny. Pytam o napęd bezpośredni a tak naprawdę o to,które firmy produkowały dobre układy, a które robiły fajans? Biorąc pod uwagę ,że szukam sprzętu używanego, przed zakupem będą porządne oględziny i odsłuch.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 700 zł

Faziut pisze: Pytam o napęd bezpośredni a tak naprawdę o to,które firmy produkowały dobre układy, a które robiły fajans?
Trzeba patrzeć bardziej na modele niż na marki, ale robienie takich list nie ma specjalnie sensu. Lepiej rozmawiać o tym co można aktualnie dostać :)

To w końcu jak, musi być manual czy może być chociaż półautomat? Osobiście nie wiem czego się obawiasz w kontekście automatyki ramienia, ale rozumiem że można mieć takie preferencje.
Wsparcie finansowe forum
Faziut

Gramofon do 700 zł

Pierwsza myśl to pełen manual z napędem paskowym , z tą ideą wybrałem się do komisu, okazało się, że sam mocno okroiłem pole poszukiwań i teraz w zasadzie odwalam zmienną automat nie automat i pasek czy DD
Faziut

Gramofon do 700 zł

zatem ,szukam porządnego gramofonu z dobrze łożyskowanym ramieniem w kształcie S. Z talerzem 1-1,5 kg i opcją pitch control, mile widziana regulacja wysokości igły(ale to nie ten przedział cenowy). Kolor czarny może być na twardym zawieszeniu ( bo gramofon jest wmurowany w ścianę) to tyle a i wszystko to za 700 PlN ;)
kielek

Gramofon do 700 zł

Post autor: kielek »

Faziut pisze:Pierwsza myśl to pełen manual
I bardzo dobra myśl ;)
Faziut pisze:mile widziana regulacja wysokości igły(ale to nie ten przedział cenowy)
Bardziej regulacja wysokości ramienia niż samej igły tzw.VTA ,ale faktem jest że to już nieco większy koszt.
Faziut

Gramofon do 700 zł

Tak tak miałem na myśli system VTA (ładnie się nazywa) , ale zapomniałem o ważnej zmiennej , sprzęt musi być z Warszawy bo oględzin i odsłuchu nie odpuszczę.
LemoonScream

Gramofon do 700 zł

Post autor: LemoonScream »

Jak zapewne dobrze wiecie na allegro można znaleźć masę "super okazji". Dzięki temu całkiem niedawno wkopałem się w zakup kompletnie nietrafionego "gramofonu". I w taki sposób zmarnowałem nieco pieniędzy. A teraz pora na świeży start z winylami. Mogę wydać maksymalnie 700 zł, ani grosza więcej. Potrzebuje przyzwoitego gramofonu. Chce po prostu w domowych warunkach posłuchać komfortowo płyt, które kurzą się w tym momencie w mojej szafie. Znalazłem na allegro taki oto gramofon:

http://allegro.pl/gramofon-lauson-cl136 ... 11354.html

Gramofon w takiej formie (brak konieczności dokupywania wzmacniacza) jak najbardziej mi odpowiada. Ale teraz kwestia jakości samego sprzętu.
Ale Wy macie tu więcej do powiedzenia i znacie się o wiele lepiej. Czy wskazany przeze mnie gramofon to przyzwoity sprzęt? A może zaproponujecie mi coś innego? Z góry dziękuje za odpowiedzi. ;)
Ostatnio zmieniony 03 sty 2015, 11:16 przez LemoonScream, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 700 zł

Post autor: esdarek »

link nie dziala
LemoonScream

Gramofon do 700 zł

Post autor: LemoonScream »

Już poprawiony :)
ODPOWIEDZ