Witam wszystkich forumowiczów,
jako jeszcze laik w dziedzinie gramofonów, proszę o radę. Sprawa wygląda tak: w zasadzie byłem o krok od kupna gramofonu MEDION MD82272 (
http://allegro.pl/gramofon-medion-zgryw ... 44506.html), lecz szukając opinii na jego temat szczęśliwie natknąłem się na to forum i zacząłem czytać ... I tak czytając Wasze wypowiedzi bardzo zraziłem się do gramofonu z wkładką piezoelektryczną/krystaliczną.
Lecz przeglądając oferty bardzo rzadko podany jest rodzaj wkładki ... dlatego prosiłbym o pomoc w wyborze czegoś w okolicach 200 zł, sprzęt może być używany, ewentualne drobne naprawy czy wymiany wkładki też są akceptowalne, jeśli tylko poinstruujecie jak to zrobić

.
Jeszcze kwestia przedwzmacniacza. Ogólnie gramofon ma być podpięty do wzmacniacza lampowego DIY. Mierzyłem go i działa on poprawnie dla sygnału wejściowego od około 40mV. I nie wiem czy w takim wypadku przedwzmacniacz jest potrzebny, czy nie? Jeśli jest to czy są może gotowe schematy przedwzmacniaczy do złożenia, czy nie opłaca się tego robić?