serio?MISSE pisze: Pasjonaci raczej nie handlują gramofonami
Gramofon do 700 zł
- esdarek
- Gramofon: bambino
Re: Pioneer pl-12d lub inny ciekawy manual na początek
-
Gramofon do 700 zł
http://allegro.pl/pioneer-pl-12d-shure- ... 47583.html warto go wziąć za 350zł? Czy lepiej polować na coś ciekawszego?
- Sindsoron
- Kontakt:
Re: Gramofon do 700 zł
Za 350zł? Jeszcze kiedyś bym stwierdził że 100zł za dużo, ale patrząc na dzisiejsze ceny sprzętu, 350zł to praktycznie okazja. Jest w dość dobrym stanie wizualnym, z opis wychodzi że technicznie też jest dobrze zachowany, wkładka na start (a nawet na dłużej) jest w sam raz, więc zostanie tylko kupić do niej jakąś nową igłę (albo polować na after market, albo kupić zamiennik od wamatu, alebo wydać trochę więcej i kupić porządnej jakości zamiennik).bartiss pisze:http://allegro.pl/pioneer-pl-12d-shure- ... 47583.html warto go wziąć za 350zł? Czy lepiej polować na coś ciekawszego?
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
-
Gramofon do 700 zł
Dobra mam na oku tego pioneera, thorensa 165 (ortofon m10) i lenco 75 (SHURE M 95G). Czy między nimi jest duża różnica w jakości dźwięku?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 700 zł
Między wkładkami czy gramofonami?bartiss pisze:Czy między nimi jest duża różnica w jakości dźwięku?

Jeśli mają to być początki to moim zdaniem nie ma co zbyt mocno kombinować, więc weź tego Pionka z Shure M95, tym bardziej jeśli sprzedawca jest skłonny spuścić z ceny.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofon do 700 zł
A gdyby wkładkę ominąć i pod uwagę brać tylko gramofon to thorens td165 nie jest lepszy od pioneera i lenco?:P Chciałbym mieć fajną bazę na przyszłość bo lubię dłubać przy swoim audio, rzeczy typu plinta czy wymiana okablowania bądź może w dalekiej przyszłości ramienia wchodzi w grę, a widzę, że thorensa czy lenco sporo ludzi modyfikuje i opisów tych modyfikacji można sporo znaleźć w internecie:)
-
Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum i planuję zakup pierwszego sprzętu.
Szukam sprzętu, na którym będę mógł odsłuchać sobie winyle - zarówno starsze(lata 80' , 70' ...) jak i najnowsze. Żaden DJing itp. Najlepiej manual lub półautomat. Planuję najpierw wybrać gramofon, cena do 700zł i potrzebuję Waszej pomocy
Oto kilka propozycji, które rzuciły mi się w oko:
http://allegro.pl/audiofilski-gramofon- ... 39839.html - chyba najbardziej przykuł moją uwagę.
http://allegro.pl/thorens-td115-mkii-i4525229404.html
http://allegro.pl/gramofon-dual-cs-750- ... 97898.html - do licytacji jeszcze trochę czasu, więc pewnie wzrośnie, ale bardziej mnie interesuje to, czy warto się takim interesować
Także, co możecie mi doradzić, czy któryś jest wart uwagi i pieniędzy jakie za nie chcą, a może macie pod ręką link do czegoś innego, lepszego lub porównywalnego, ale tańszego.
Wielkie dzięki za każdą pomoc
Jestem nowym użytkownikiem forum i planuję zakup pierwszego sprzętu.
Szukam sprzętu, na którym będę mógł odsłuchać sobie winyle - zarówno starsze(lata 80' , 70' ...) jak i najnowsze. Żaden DJing itp. Najlepiej manual lub półautomat. Planuję najpierw wybrać gramofon, cena do 700zł i potrzebuję Waszej pomocy

Oto kilka propozycji, które rzuciły mi się w oko:
http://allegro.pl/audiofilski-gramofon- ... 39839.html - chyba najbardziej przykuł moją uwagę.
http://allegro.pl/thorens-td115-mkii-i4525229404.html
http://allegro.pl/gramofon-dual-cs-750- ... 97898.html - do licytacji jeszcze trochę czasu, więc pewnie wzrośnie, ale bardziej mnie interesuje to, czy warto się takim interesować

Także, co możecie mi doradzić, czy któryś jest wart uwagi i pieniędzy jakie za nie chcą, a może macie pod ręką link do czegoś innego, lepszego lub porównywalnego, ale tańszego.
Wielkie dzięki za każdą pomoc
- esdarek
Gramofon do 700 zł
Thorens jest bardzo fajny i szczerze polecam. Dual 750 bardzo dobrze wykonany model, polecam myślę jednak,że cena pójdzie znacznie w górę. Dual 504...no to akurat jest moja aukcja wiec co mam powiedzieć. Jest -jak wszystkie ,które wyszły z mojego warsztatu-porządnie wyremontowany. Jest b. dobrze utrzymany. Ma pokrywę w dość smutnym stanie. Mam fotki jak był rozebrany na części, myty, smarowany ustawiany. Robię taką dokumentacje za każdym razem,żeby mnie nie mylono z tymi co używają tylko PLAKA.
Ktoś szukał gdzie chwalę swoje sprzęty- TO JEST WŁAŚNIE TO MIEJSCE! Pierwszy raz i to nie dyskredytując konkurencji ,co mi też ktoś zarzucał
Ktoś szukał gdzie chwalę swoje sprzęty- TO JEST WŁAŚNIE TO MIEJSCE! Pierwszy raz i to nie dyskredytując konkurencji ,co mi też ktoś zarzucał

-
Nooo... ten Dual CS 504 bardzo mi się podoba.
Myślę, że się jakoś dogadamy... a mi pozostanie tylko kwestia znalezienia wzmacniacz i jakieś fajne kolumienki
Myślę, że się jakoś dogadamy... a mi pozostanie tylko kwestia znalezienia wzmacniacz i jakieś fajne kolumienki

- esdarek
Gramofon do 700 zł
Spoko. Proponuje się jednak pośpieszyć bo jest kilkunastu obserwujacych a aukcja kończy się za chwilę
- esdarek
Gramofon do 700 zł
Ok kupiłeś
Masz rabat 50 zł jak każdy z forum. Podaj mi na priv nr konta to Ci przeleję.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 700 zł
bartiss:
Jeśli masz duszę majsterkowicza i nie boisz się wyzwań to możesz brać Thorensa.
Jeśli masz duszę majsterkowicza i nie boisz się wyzwań to możesz brać Thorensa.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofon do 700 zł
Z tego co wyczytałem to dla duszy majsterkowicza najlepsze będzie lenco, napęd idlerowy, ciężki talerz (gramofon przypominający budową garrarda czy thorensa td125), wymiana ramienia oraz plinty i podobno mega sprzęt wychodzi. Dziwne, że o takich rzeczach nikt na tym forum nie wspomina zaś na audiostereo od razu dowiedziałem tego:?
- esdarek
Gramofon do 700 zł
Jak ktoś chce sobie zrobić gramofon (pochwalam) lub kupić napęd i resztę wymienić to myślę,że pisze o tym w innym dziale niż zakup gramofonu do 700 zl. Wtedy możemy sobie o takich sprawach podyskutować.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 700 zł
Zgadzam się z esdarek. Dyskusja teraz trochę zmieniła tor względem tego co było na początku.

Skoro ma to być sprzęt od którego chcesz "rozpocząć przygodę z winylami", tak jak to na początku pisałeś, to ja z dość oczywistych powodów nie będę Ciebie namawiał do rzucania się od razu na bardzo głęboką wodę, skoro nawet podstawy masz dopiero przed sobą.
Nie nastawiaj się, że kupisz teraz gramofon, który będzie Tobie służył już "po wsze czasy" i już nigdy nie zmienisz go na inny
Zresztą, nawet nie ma gwarancji że winyl się Tobie na tyle spodoba. A przynajmniej ja tego nie mogę zagwarantować
Skoro wiesz lepiej...bartiss pisze:Z tego co wyczytałem to dla duszy majsterkowicza najlepsze będzie lenco

Dziwi Cię, że różni ludzie mają różne opinie?bartiss pisze:Dziwne, że o takich rzeczach nikt na tym forum nie wspomina zaś na audiostereo od razu dowiedziałem tego:?
Skoro ma to być sprzęt od którego chcesz "rozpocząć przygodę z winylami", tak jak to na początku pisałeś, to ja z dość oczywistych powodów nie będę Ciebie namawiał do rzucania się od razu na bardzo głęboką wodę, skoro nawet podstawy masz dopiero przed sobą.
Nie nastawiaj się, że kupisz teraz gramofon, który będzie Tobie służył już "po wsze czasy" i już nigdy nie zmienisz go na inny

Zresztą, nawet nie ma gwarancji że winyl się Tobie na tyle spodoba. A przynajmniej ja tego nie mogę zagwarantować

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum