Gramofon programowalny?

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
eenneell

Gramofon programowalny do 300zł?

Post autor: eenneell »

200zł cena dobra.
Ale w ciągu 10 dni może się zmienić :(
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Gramofon programowalny.

Post autor: Robert007Lenert »

Tutaj masz piękny zestaw. Programowanie za pomogą głosu i do tego jaka frajda gdy się patrzy jak utwory są wybierane.

http://us.123rf.com/400wm/400/400/nick_ ... amofon.jpg
cezi

Re: Gramofon programowalny.

Post autor: cezi »

makosa5 pisze: Czy warto poczekac na cos sensownego albo moze macie namiery na cos wartego uwagi?. A jak juz sie trafia taki sharp to srednio w jakiej cenie?
Realna cena kompletnego szufladowego Sharpa to ok. 300 - 450 PLN. Zdarzaja się magicy co wystawiają za 1000, ale to zdecydowanie przesada.
Taki np RP-107 poszedł za 510 PLN,ale mało co wiadomo na temat jego stanu:

http://allegro.pl/gramofon-sharp-rp107- ... 82788.html

Co ciekawe, te gramofony są raczej droższe na ebay'u niż na allegro, ale na allegro trafiają sie relatywnie rzadko - srednio 1 na kwartał. Wiem bo sledzę takie aukcje.

Cezi

P.S. Pisząc "kompletny" nie oznacza to gramofonu w pełni sprawnego. Ja sam kupując swojego trafiłem na lekką minę, mimo że w opisie był cycuś-glancuś. Ale ponieważ o części jest trudno, pisząc kompletny mam na mysli - dający się relatywnie niewielkim kosztem naprawić/wyregulować. Trzeba pamietac, że taki sprzęt ma około 30 lat, a więc, żeby dobrze grał, trzeba o niego zadbać - nota bene jak o każdy inny gramofon
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon programowalny.

Post autor: Wojtek »

makosa5:
Z jednej strony rozumiem kolegów, którzy chcą przekonać Ciebie do bardziej tradycyjnego gramofonu, ale z drugiej strony nie rozumiem tego uporu (i czasami nawet jadu), skoro widać, że jesteś na taki, a nie inny patent już nastawiony.

Jeśli naprawdę chcesz programowalny gramofon tangencjalny Technicsa to nie zastanawiaj się i spróbuj wylicytować tego SL-L3 za te 300 złotych. Może się uda.
Licytacje mają to do siebie, że często ciężko jest je przewidzieć :)
makosa5 pisze:czyli ile za ingle
To zależy od zamontowanej igły. Może być różny model. Jednak jeśli założymy, że jest tam standardowa wkładka Technicsa to najtańszy zamiennik kosztuje jakieś 50zł.
EDIT: doczytałem w opisie, że w tym konkretnym egzemplarzu jest wkładka Ortofon OMP 10. Ona do najtańszych nie należy, więc oryginalne igły trochę kosztują, ale są również dostępne tanie zamienniki.
makosa5 pisze:oraz przedwzmacniacz?
Najtańszy sensowny od Vivanco kosztuje około 70 złotych.
makosa5 pisze:Oraz czy ktos w warszawie badz w bialymstoku zajaol by sie ewentualna wymiana igly.
Nie pytaj o takie rzezcy, chyba że nie masz władania w rękach. Wymiana igły to prosta rzecz.
makosa5 pisze:i nie znalazlem zadnego programowalnego gramofonu, sa bardzo rzadkie z tego wychodzi i szukalem nie tylko technicsow ale tez i innych marek.
Wiesz, to nie było jakieś strasznie popularne rozwiązanie. To programowanie należy uznać za wodotrysk, a nie coś koniecznego.
makosa5 pisze:Czy warto poczekac na cos sensownego albo moze macie namiery na cos wartego uwagi?
Nie licz na cuda :)
makosa5 pisze:A jak juz sie trafia taki sharp to srednio w jakiej cenie?
Skoro nie ma obecnie takiego na horyzoncie i nie wiadomo kiedy się kolejny egzemplarz pojawi, to co Tobie da taka wiedza? :)
Widziałem te gramofony za 100-200 złotych jak i za 500 czy 1000 złotych, różnie bywa, tak samo jak ze stanem zachowania.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Gramofon programowalny.

Post autor: chudy_b »

To jeden ze słabszych gramofonów linearnych Technicsa, ale spełnia wszystkie Twoje wymagania. No może płyt nie odwraca. Za te pieniądze to chyba warto. Igłę wymienisz sam, to jedna śrubka. Zero regulacji.
makosa5

Gramofon programowalny?

Post autor: makosa5 »

Apropo sharpa http://allegro.pl/gramofon-sharp-vz-350 ... 04058.html
Czekam na wiadomosc od sprzedawcy technicsa.
Awatar użytkownika
tollo

Gramofon programowalny?

Post autor: tollo »

Co do tego Sharpa... pomijając fakt, że wygląda jakby ktoś go wyjął holenderskiemu psu z gardła, to, że jest oblany chyba kawą, poobdzierany, połamany chyba (spód pokrywy od otwierania, prawa strona - tak raczej nie powinno być) itd. to jest to kombajn. W takim stanie (pamiętając, że tam jest morze elektroniki) to 200zł bym nie przekraczał... ale niezbadane są końcowe ceny allegro i może pójść za chorą cenę. Ja bym go sobie darował bo nawet nie wiadomo czy wszystkie opcje działają a jak działają to ile czasu to wytrzyma.
makosa5

Gramofon programowalny?

Wczoraj z nim gadalem to chial 100 zl dzisiaj juz 150 ale za taki stan wiecej nie dam i chyba nie jest programowalny w odruznieniu do vz3000
cezi

Re: Gramofon programowalny?

Ja myslałem o zupełnie innym Sharpie - szufladowym. Tego który jest w linku powyżej na allegro osobiście nie tknąłbym kijem - z przyczyn estestycznych - o jakości i funkcjonalności sie nie wypowiadam bo nie miałem z takimi Sharpami styczności.

Cezi
makosa5

Gramofon programowalny?

Ten sharp ktory zapodalem i tak nie spelnia moich wymagan bo nie jest programowalny z tego co widzialem. Sprzedawca nadal mi na e-maila nie odpowidzial. Ktos tu na forum zjamuje sie sciaganiem gramofonow z niemiec albo z ebay'a bo nie wiem czy mam sie tam rozgladac poniewaz niemieckiego nie umiem.
cezi

Grzech lenistwa i zaniedbania na tym forum sie pleni:

Tu masz dwa linki:

http://www.ebay.co.uk/itm/Rare-Sharp-RP ... 1267809238
http://www.ebay.de/itm/SHARP-RP-107-Bot ... 1163941939

Ceny są co prawda chore, ale widzę, że kolega niecierpliwy i poczekać sie nie chce.
Ja nie zajmuje się ściąganiem sprzętów z zagranicy. Nie wiem czy ktoś na forum to robi.

Cezi

@makosa - poprzez zaniedbanie mam na mysli niechlujstwo z jakim piszesz posty. Zwróć uwagę, jak bardzo roi się w nich od błedów i "zjedzonych" liter.

C.
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

cezi pisze: Zwróć uwagę, jak bardzo roi się w nich od błedów i "zjedzonych" liter.
a dr Miodek zjadł ogonek ;)
Awatar użytkownika
chudy_b

cezi pisze: Ja nie zajmuje się ściąganiem sprzętów z zagranicy. Nie wiem czy ktoś na forum to robi.
A co to za problem założyć konto na ebay-u. Sprzedawcy z obydwu linków zgadzają się na wysyłkę "worldwide".

Inna sprawa, że ceny tych sprzętów faktycznie zabijają. Dodatkowo, jeśli coś z nimi jest nie tak, a to skomplikowane urządzenia, to życzę powodzenia w naprawie.
cezi

Gramofon programowalny?

@chudy - konto na ebay'u mam od 1999 roku. Miałem na myśli, że nie zajmuję się ściąganiem dla kogoś sprzętów z zagranicy. Bo taka była sugestia uzytkownika @makosa5
Awatar użytkownika
chudy_b

Gramofon programowalny?

@cezi - OK
ODPOWIEDZ