Pomoc w wyborze nowego gramofonu

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Pomoc w wyborze nowego gramofonu

Post autor: JacK »

Tak VTA się przydaje, dlatego też mój entuzjazm do produkcji Regi mocno się ostatnio ostudził. Generalnie można zauważyć że Rega bardzo mocno utrudniła ( ogranicza ) w swoich wyrobach możliwość zastosowania komponentów od innych producentów. Patrząc z kolei na PJ to z tym akurat nie ma problemu. Może też masz racje że zbyt pochopnie odrzuciłem Clearaudio, poczytam o nim, jak byś miał jakiegoś dobrego linka to daj znać bo nic nie wiem np. o ramieniach stosowanych w Concept.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Dołączę do miłosników wersji tradycyjnych i zaproponuję:
http://www.amazon.com/Music-Hall-MMF-7- ... B000KOHTZA
Ramię PJ c9 ale napęd i konstrukcja moim zdaniem zdecydowanie lepsza. Cena - myślę, że do znalezienia w okolicy 5Kz.
Wygląda też chyba ciekawiej niż Clearaudio Concept ;)
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Pawelec pisze:Wygląda też chyba ciekawiej niż Clearaudio Concept ;)
Ma też 2 skrajne recenzje :)

Music Halla bym sobie darował, bo to tak czy siak jest produkcja PJ.

Na stół bym dorzucił VPI Traveler.

Ogółem bym się zastanawiał pomiędzy Regą, Clearaudio i VPI, a jeśli regulacja VTA bez kombinacji jest musem to tylko te 2 ostatnie.
Jedna liga.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Ramiona PJ to raczej szał nie jest.

Jeszcze pytanie jak to dokładnie jest z tym VTA Regi, jeśli z innymi wkładkami może być "za wysokie"to nie problem, gorzej jeśli jest za niskie.
Obrazek
Awatar użytkownika
JacK

vinylpiotrek pisze:Ramiona PJ to raczej szał nie jest.
Dlaczego ? Zastanawia mnie ta opinia. Bo jak poczytać trochę zagranicznych opinii to jakoś nikt specjalnie nienarzeka np. na karbonowe ramię 9cc posiadające komplet regulacji. Tylko u nas w kraju panuje taka opinia że PJ to coś gorszego od np. Regi. Może bierze się to z tego że sprzedaż tanich podstawowych PJ w naszym kraju to podstawa, a tam faktycznie widać duże oszczędności i kompromisy, a tak wyrobiona opinia rozciągnięta na całą ich produkcje jest po prostu niesprawiedliwa.
vinylpiotrek pisze:
Jeszcze pytanie jak to dokładnie jest z tym VTA Regi, jeśli z innymi wkładkami może być "za wysokie"to nie problem, gorzej jeśli jest za niskie.
Wkładki Regi są stosunkowo niskie, chcąc stosować inne wyższe wkładki trzeba podstawę ramienia podnieść. Do tego służą specjalne podkładki w cenie bagatela 150 zł/szt.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

JacK pisze:specjalne podkładki

Właśnie to mnie odrzuca od tego rozwiązania.

Z drugiej strony w instrukcji do Clearaudio informują, że ustawieniem antyskatingu i vta to najlepiej żeby się serwis zajął. Widać producenci wychodzą z założenia, że ich produkt jest idealny i nie ma potrzeby w nim nic nigdy zmieniać.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

JacK pisze:Wkładki Regi są stosunkowo niskie, chcąc stosować inne wyższe wkładki trzeba podstawę ramienia podnieść. Do tego służą specjalne podkładki w cenie bagatela 150 zł/szt.
Można też zamówić u ślusarza, czyli kwestia rachunku finansowego.
Jeśłi już koniecznie chcesz nowy (czego nie rozumiem, nie umiem znaleźć uzasadnienia, ale niby nie muszę)
To mimo wszytko konstrukcyjnie ramiona Regi jakoś bardziej budzą zaufanie niż PJ nawet te droższe. A co do tańszych PJ to nie tyle uszczędności czy kompromisy, co błędy konstrukcyjne, a to jednak troszkę co innego.
zbyszek1982 pisze:Z drugiej strony w instrukcji do Clearaudio informują, że ustawieniem antyskatingu i vta to najlepiej żeby się serwis zajął.
Skok na kase .
Obrazek
blackholesun

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:05 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JacK

Dzięki blackholesun za cenną opinię użytkownika Regi. Mam pytanie czy i jakąś wkładkę Regi wieszałeś na ich ramieniu. Mocno się nad tym zastanawiam czy aby nie kupić RP6 z Exact. Miałbym firmowe kompletne połączenie, bo dla mnie też bardzo ważne jest "fit & forget" w codziennym użytkowaniu. Na eksperymenty mam jeszcze inne dwa gramofony, a muzyka niech sobie gra :)
blackholesun

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:04 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JacK

Po dzisiejszej wizycie u szefa firmy vinylgoldmine i "pomacaniu" oraz przedewszystkim posłuchaniu Kuzmy Stabi muszę raz jeszcze przemyśleć zakup Regi RP6 czy też innych wcześniej polecanych. Wprawdzie z założonych pięciu tysięcy zrobi się prawie osiem jednak chciałbym aby ten nowy gramofon był ze mną długie lata i cieszył bezawaryjną pracą i dobrym dźwiękiem więc może to jest ten właściwy kierunek.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Kuzma Stabi S wydaje się być bardzo fajnym sprzętem. W razie czego mógłbyś sobie dołożyć drugie ramię, jak choćby RB-300 od Regi ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Kuzma na solidnej kamiennej podstawie ........ ;) ....... całkiem nieźle (złoty, albo czarny mat), no i to drugie ramię w przyszłości :clap:
http://www.soundscapehifi.com/bkshow2004b.htm
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Pilot

Post autor: Pilot »

Blackholesun, jak będziesz w pobliżu Grabowka to możesz wpaść do mnie, osobiście zobaczysz Fontesa, posłuchasz. Przy okazji zobaczysz w akcji Okki Nokki, jej plusy i minusy. Jakby co to nr tel mogę Ci podać na PW
blackholesun

Pilot bardzo chetnie. Ja juz Cie zapraszałem do siebie, ale chyba Ci to umknęło w ferworze wybierania kolumn ;-)
ODPOWIEDZ