Jako, że mam pewną wiedzę o Soniaczach to powiem Ci, że ten LX4 brzmi bardzo sensownie natomiast LX1 odpuść (niewymienna wkładka mocno ogranicza możliwości). Dodatkowe info: viewtopic.php?f=64&t=11344
LX4 to półautomat stabilizowany kwarcem z gniazdem uniwersalnym na wkładki (tylko przy zmianie musiałbyś dokupić headshell na proste ramie). To tańsza linia Soniaczy, ale w sam raz LX4 i LX5 to fajne maszynki a cena wydaje się przyzwoita. Reszta to kwestia konkretnego egzemplarza …
Jako, że mam pewną wiedzę o Soniaczach to powiem Ci, że ten LX4 brzmi bardzo sensownie natomiast LX1 odpuść (niewymienna wkładka mocno ogranicza możliwości). Dodatkowe info: viewtopic.php?f=64&t=11344
LX4 to półautomat stabilizowany kwarcem z gniazdem uniwersalnym na wkładki (tylko przy zmianie musiałbyś dokupić headshell na proste ramie). To tańsza linia Soniaczy, ale w sam raz LX4 i LX5 to fajne maszynki a cena wydaje się przyzwoita. Reszta to kwestia konkretnego egzemplarza …
Wielkie dzięki za podpowiedź. Na pewno pochylę się nad tym LX 4.
A taki technics jak niżej? Zdawkowy opis, ale na zdjęciach wygląda bardzo przyzwoicie.
Witam, czy byłby ktoś uprzejmy i powiedział mi czy warto rozważyć ten sprzęt https://www.olx.pl/oferta/gramofon-dual ... 5162c8cbd1. Miałby to być mój pierwszy "prawdziwy" gramofon. Wiem, że nie ma go na liście polecanych a do tej pory szukałem właśnie sprzętu z listy do kwoty 500 zł.
Marantz mr215, Sony ps22 + AT95E, sony cdp xe570, Kef iq3.
Bez przesady. Na liście nie ma wielu dobrych Duali. A są na niej słabsze gramofony niż ten 522 Jak komuś nie przeszkadza ULM (pewnie dlatego nie znalazł się na liście) to okazuje się, że to całkiem dobry gramofon czy inaczej, bardzo dobry paskowiec w tej cenie.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
Mam pytanie do znających temat. Czy ten sprzęt jest w porządku w tej cenie (czyli budżecie studenta ) i będzie dobrym wyborem jak na pierwszy "prawdziwy" gramofon ?
Plus pytanie bonusowe - jaka igła pasuje do tej wkładki? Bo jakoś nie mogę się doszukać w internecie, a zapewne po otrzymaniu sprzętu trzeba ją zmienić
Czy doświadczeni użytkownicy mogliby doradzić sprzęt, obecnie posiadam "wieżę" SITHUM, ale nie chciałbym na niej katować płyt. Szukam czegoś w granicy 200-250 zł. Wytypowałem następujące modele:
Wiesz co w tym przedziale cenowym to duża loteria...chyba że masz możliwość podjechać i sprawdzić. Jak wszystko działa to płyt nie zniszczy:) ( o ile igła dobre i wszystko ustawione)
Jeżeli masz możliwość to radził bym Direct drive ale to już moje preferencje. Ogólnie te co wskazales (o ile sprawne) powinny być ok.
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro