Gramofon do 500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Gramofon do 500 zł

Post autor: Wojtek »

kielek pisze: jest mniej elementów które by mogły mieć wpływ na degradację dźwięku
Mnie zawsze dziwiła ta teoria, jakoby mechanizmy automatyki ramienia degradowały dźwięk.
U niektórych jest to koronny argument za manualami, a ja się zastanawiam kiedy ta degradacja miałaby następować przy dobrym automacie :D
Podczas pracy automatu, kiedy igła wisi w powietrzu? ;)

Oczywiście automat automatowi nierówny i są w naturze prymitywne patenty które "pracują" mechanicznie nawet w trakcie odtwarzania płyty, ale takie sprzęty z zasady nie trafiają do grona polecanych, bo mają też często-gęsto inne przywary :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Wojtek pisze: Oczywiście automat automatowi nierówny
No właśnie. Podam przykład, choć niechętnie, bo to udowodni Twoja niechęć do Unitry :D Ramię w Technicsie 1610MK2 po ustawieniu we właściwym miejscu przez automatykę jest od niej całkowicie odprzęgane i zamienia się w ramię z 1210MK2. Ramię Daniela przez cały czas wozi ze sobą tonę żelastwa pod obudową tylko po to, by mogło działać (nie zawsze skutecznie) strasznie przekombinowane wykrywanie końca płyty.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Technics SL-Q30 - dobry gramofon, ale jak za tą cenę trochę za bardzo przykurzony. Trzeba będzie doliczyć trochę PLN na przegląd.

Pioneer PL-512X - w pełni manualny paskowiec. Bardzo podstawowy model. Cena co najmniej o 100 zł za wysoka. Plusem jest ramię "S" dające szerszy wybór wkładki.

Pioneer PL-3000 - w przeciwieństwie do tego, co pisze sprzedawca ten gramofon ma napęd bezpośredni i jest dość dobrą konstrukcją. Niestety jest trochę poobijany, brak mu pokrywy i ma bardzo podstawową wkładkę.

Technics SL-QD33 - świetny gramofon w adekwatnej cenie. Chyba najlepszy deal z tej listy.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
WQ_86

Post autor: WQ_86 »

Szkoda tylko, że to ani nie paskowiec ani nie manual, ile mozna dostać taki w tej cenia.
A jak z wkladkami i iglami do tego modelu, nie bedzie problemu ??
Awatar użytkownika
Obywatel

WQ_86 pisze: Szkoda tylko, że to ani nie paskowiec ani nie manual
:?:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
WQ_86

Może to bląd ale wydaje mi się, ze im mniej elementów tym mniejsze ryzyko awarii.
Co myślisz ??
Awatar użytkownika
Obywatel

Napęd paskowy nie jest ani mniej, ani bardziej awaryjny niż bezpośredni. W przypadku Technicsa bardziej polecane są napędy bezpośrednie.

A jeśli chodzi o automatykę ramienia, to w Technicsie też w ogóle nie ma się czym przejmować - chodzi bezawaryjnie i bezobsługowo długie lata. Jak dla mnie automatyka to tylko i wyłącznie zaleta. Zresztą wszystkie automatyczne Technicsy można też obsługiwać w pełni manualnie.

Brałbym SL-QD33 bez mrugnięcia okiem.
WQ_86

A jak z wkładkami i igłami można coś pokombinować w przyszłości czy tu raczej jest to ograniczone ??

Czy może lepiej tego pioneera z możliwością szerszej rozbudowy przez owe ramie o którym wspomniałeś ??
Awatar użytkownika
Obywatel

WQ_86 pisze: A jak z wkładkami i igłami można coś pokombinować w przyszłości czy tu raczej jest to ograniczone ??
Przy T4P jest to trochę ograniczone, aczkolwiek z kupieniem dobrej igły / wkładki nie ma raczej problemu.
WQ_86 pisze: Czy może lepiej tego pioneera z możliwością szerszej rozbudowy przez owe ramie o którym wspomniałeś ??
Pioneer PL-512X? Jeśli sprzedawca zejdzie 100 zł z ceny, to można brać.

Jednak SL-QD33 to dużo lepszy gramofon.
kielek

Post autor: kielek »

Wojtek pisze:
kielek pisze: jest mniej elementów które by mogły mieć wpływ na degradację dźwięku
Mnie zawsze dziwiła ta teoria, jakoby mechanizmy automatyki ramienia degradowały dźwięk.
U niektórych jest to koronny argument za manualami, a ja się zastanawiam kiedy ta degradacja miałaby następować przy dobrym automacie :D
Podczas pracy automatu, kiedy igła wisi w powietrzu? ;)

Oczywiście automat automatowi nierówny i są w naturze prymitywne patenty które "pracują" mechanicznie nawet w trakcie odtwarzania płyty, ale takie sprzęty z zasady nie trafiają do grona polecanych, bo mają też często-gęsto inne przywary :)
Nie generalizuję,ale przykład podany przez chudego idealnie pasuje do tego co miałem na myśli ;)
I jeszcze raz powtórzę,że jestem zwolennikiem manuali,więc biorę je w obronę z samej zasady :) ,choć cały czas podkreślam że nie każdy manual zasługuje na polecenie i to samo dotyczy automatu,ale nie można dyskredytować dobrego gramofonu manualnego tylko dlatego,że ramię nie podnosi się na końcu płyty,bo wiele z nich ma inne zalety które wymieniłem.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

chudy_b pisze: Podam przykład, choć niechętnie, bo to udowodni Twoja niechęć do Unitry :D
Wiadomo :morda:
kielek pisze: ale nie można dyskredytować dobrego gramofonu manualnego tylko dlatego,że ramię nie podnosi się na końcu płyty,bo wiele z nich ma inne zalety które wymieniłem.
Tego chyba nikt tutaj nie dysputuje. Tak mi się wydaje przynajmniej :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

WQ_86 pisze:Szkoda tylko, że to ani nie paskowiec ani nie manual, za ile można dostać taki w tej cenie.
A jak z wkładkami i igłami do tego modelu, nie będzie problemu ??
Jeśli chcesz paskowy i manual, to pytaj o takie. Jest sporo całkiem dobrych modeli.
Na informacje nie znoszące sprzeciwu patrz raczej z marginesem bezpieczeństwa i doczytaj jeszcze w innych wątkach "złotówkowych".
kielek

Post autor: kielek »

Wojtek pisze: Tego chyba nikt tutaj nie dysputuje. Tak mi się wydaje przynajmniej
No chyba jednak tak,skoro wywiązała się od tego cała dyskusja ;)
ODPOWIEDZ