Gramofon do 500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Re: Gramofon do 500 zł

Post autor: Obywatel »

elklepo pisze:Bardzo Ci dziękuję @Obywatel !
Nie czekałem aż mi go ktoś sprzątnie sprzed nosa, zamówiłem go. Teraz czas poszukać przedwzmacniacza! :)

Jeszcze raz, bardzo dziękuję za pomoc :)
Żaden problem :)

Z opisu wynika, że sprzedawca jest rozgarnięty, ale na wszelki wypadek przypomnij mu o zdjęciu talerza i przeciwwagi do wysyłki. W związku z tym, że nie ma pokrywy, to zdjąłbym też headshell z wkładką.

A swoją drogą to trzeba niezłej inżynierii, żeby skutecznie zabezpieczyć do transportu gramofon bez pokrywy.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
elklepo

Post autor: elklepo »

Hah, idealnie wyczułeś to ze sprzedawca jest rozgarnięty! Cytuję maila od niego (bez wspomnienia czegokolwiek o dostawie z mojej strony):
Na czas przesyłki – dla bezpieczeństwa - z gramofonu zostanie zdjęty talerz, oraz odkręcone z ramienia ciężarek i kompletny headshell, koniecznym więc będzie zamontowanie w/w i regulacja ramienia. Mam nadzieję, że nie sprawi problemu wykonanie powyższych czynności i gramofon będzie cieszył ucho dźwiękiem.
WQ_86

Post autor: WQ_86 »

Witam serdecznie,
jak w temacie poszukuje gramofonu godnego uwagi najlepiej aby był mało awaryjny a jak już to żeby nie było problemu z częściami do niego typu wkładki igły paski itp.
Znalazłem kilka propozycji ale ja to jestem zielony i czytając te wszystkie wypowiedzi ludzi to już sam nie wiem czy paskowy czy bezpośredni, auto czy manualny, jednym słowem pełen mętlik ;/ Proszę o pomoc
http://allegro.pl/gramofon-dual-606-i65 ... ml#thumb/5
http://allegro.pl/gramofon-thorens-td-1 ... 56513.html
https://www.olx.pl/oferta/telefunken-hs ... 52f9f1b1c3
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Najlepiej żaden z nich :)
WQ_86 pisze: Znalazłem kilka propozycji ale ja to jestem zielony i czytając te wszystkie wypowiedzi ludzi to już sam nie wiem czy paskowy czy bezpośredni, auto czy manualny, jednym słowem pełen mętlik ;/
Poczytaj trochę o tym co te pojęcia oznaczają to powinno się rozjaśnić :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
WQ_86

Co pojęcia oznaczają to już wiem, tylko chodzi mi o eksploatacje.
Zastanawiałem się na paskowym ze względu na koszty napraw, a czy automat czy manual to chyba bez różnicy myślę że sobie poradzę położyć igłę na płycie :D

Może jakieś propozycje ??
Awatar użytkownika
Sogol
Gramofon: Kenwood KD 990

Post autor: Sogol »

Z mojego skromnego doswiadczenia podpowiem żebyś przemyślał półautomat , fajnie jak toto się wyłączy samo ,anie piłuje w kółko jak przysniesz
Ogar to ma klawe życie... :doh:
WQ_86

Słuszna uwaga, dzieki :)
Awatar użytkownika
Sogol

Może lepiej skupić się na stanie tech.,niż zakładać naprawę.To stare sprzęty z dobrych materiałów ,jeśli są w dobrym stanie to wymagają przeglądu,smarowania, czasem wymiany elektrolitów,a nie napraw.Polecam odbiór osobisty,nie ma to jak spojrzeć w oczy :mrgreen:
kielek

Post autor: kielek »

Sogol pisze:Z mojego skromnego doswiadczenia podpowiem żebyś przemyślał półautomat , fajnie jak toto się wyłączy samo ,anie piłuje w kółko jak przysniesz
Dla mnie jako zwolennika manuali taki argument tak samo może się odnosić na przykład do palenia papierosów,tylko że w tym drugim przypadku mogą być tragiczniejsze skutki...Wielu rzeczy musimy nieraz pilnować i nie wszędzie musi w tym nam pomagać technika.
Pełen manual ma to do siebie,że awaryjność jest sprowadzona do minimum poprzez brak jakiejkolwiek automatyki,w gramofonach powiedzmy z nieco lepszej półki można bez problemu dokonać upgrade w postaci wymiany ramiona na lepsze/inne,można nieraz (jak pozwala na to wymiar/budowa plinty) zastosować więcej niż jedno ramię,jest mniej elementów które by mogły mieć wpływ na degradację dźwięku itp.
Jak ktoś przysypia przy muzyce to trzeba słuchać głośno albo takiej muzy przy której nie sposób zasnąć ;) Od biedy można nieraz kupić specjalne bloczki(coś w stylu krańcówki) które podnoszą ramię na końcu płyty.Także to wbrew pozorom nie jest takie proste i każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy.
Awatar użytkownika
Sogol

Wyraziłem swoją opinię i tyle, ja przysypiam ,czasem robię coś innego,nie siedzę przykuty do kanapy wyszukując czy basista akurat puścił bąka i czy słychać to na lewo czy trochę w prawo....Dla mnie proste drugi będzie w pół automacie.Jeśli kolega wyżej uzna to za wadę ok,jeśli nie...jego wybór.
Co do techniki i jej wyrzekania..cóż jazda bez świateł,klimy,radia,czajnik w domu,tara zamiast pralki,ciepła woda bllleee...bez jaj...
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Zawsze możesz sobie ustawić budzik. :D
kielek

Post autor: kielek »

Sogol pisze:Wyraziłem swoją opinię i tyle, ja przysypiam ,czasem robię coś innego,nie siedzę przykuty do kanapy wyszukując czy basista akurat puścił bąka i czy słychać to na lewo czy trochę w prawo....Dla mnie proste drugi będzie w pół automacie.Jeśli kolega wyżej uzna to za wadę ok,jeśli nie...jego wybór.
Co do techniki i jej wyrzekania..cóż jazda bez świateł,klimy,radia,czajnik w domu,tara zamiast pralki,ciepła woda bllleee...bez jaj...
Radziłbym przeczytać pierwsze i ostatnie zdanie jakie napisałem. Nigdzie też nie napisałem że siedzę przykuty na kanapie i nasłuchuję wiatrów basisty...
Każdy na forum ma prawo mieć własne zdanie,bo taka jest często istota i sens wszelkich for.Nikogo też nie zachęcam do zakupu manuali ani też nikogo nie odżegnuję od automatów czy pół automatów,każdy wybiera co mu pasuje.
Na koniec dodam,że wiele jednak udanych konstrukcji uważanych za kultowe a także wiele konstrukcji czysto audiofilskich jest gramofonami manualnymi i dobrze by było jak kolega udzielając porad wziął to pod uwagę,bo nie każdy kto słucha muzyki przysypia a jest też różnica w wyrażaniu opinii a udzielaniem rad.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Fajne gramofony, ale nie w kategorii do 500 zł. Można dać 200 - 250 zł. Za stan gabinetowy powiedzmy 300 zł.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
WQ_86

To chyba nie potrafie szukac na allegro, albo aktualnie przestuj z dobrymi ofertami.
ODPOWIEDZ