Gramofon do 300 zł
- esdarek
- Gramofon: bambino
Gramofon do 300 zł
Na pytania teologiczne Ci nie odpowiem. Chociaż... nie wszystko da się wytłumaczyć logicznie i nie wszystko jest tym, czym nam się wydaje.
Widzę, że w swej porywczości i zaciętości byłeś uprzejmy nie zauważyć, że ja nie piszę o jakichś tam małych kartonowych kolumnach tylko o konkretnych zestawach danego producenta z danej serii, produkowanej w danym okresie. Jak odsłuchasz te sprzęty, co bardzo polecam, będziemy mogli podyskutować. Teraz to dyskusja ze ślepym o kolorach.
Widzę, że w swej porywczości i zaciętości byłeś uprzejmy nie zauważyć, że ja nie piszę o jakichś tam małych kartonowych kolumnach tylko o konkretnych zestawach danego producenta z danej serii, produkowanej w danym okresie. Jak odsłuchasz te sprzęty, co bardzo polecam, będziemy mogli podyskutować. Teraz to dyskusja ze ślepym o kolorach.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 300 zł
Skończmy już z tymi miniwieżami, proszę (przynajmniej w tym temacie).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- esdarek
- bosy
Re: Gramofon do 300 zł
Zostaw proszę insynuacje dla siebie. Wszystkim dziękuję za pomoc odnośnie gramofonów, w pozostałych wątkach spróbuję rozeznać się na forum lub privie.bluegi pisze:Nie, myślę że pytanie o Porsche nie było do Ciebie, tylko nie wiadomo do kogo, a Bosy sam do końca nie wie o co pyta + przede wszystkim nie czyta tego, co się do niego pisze. Dodatkowo Wojtek upomniał nas, żeby trzymać się tematu gramofonów, a Ty, świeży użytkownik, celowo jedziesz z offtopem i prowokujesz. Przestań ;)
-
Witam
Jak coś źle napiszę to proszę o wyrozumiałość - świeżak na forum
Jakie Macie opinie na temat gramofonów firmy Auna? Jakbym podał konkretny model to zapewne wywołałbym atak śmiechu dlatego się powstrzymam.
Dodatkowo wyczytałem iż należy się wystrzegać gramofonów z wbudowanym przedwzmacniaczem oraz z wbudowanymi głośnikami - czy to prawda i naprawdę absolutnie nic, żaden produkt tego typu nie nadaje się do niczego? Mam na myśli, że rozpadnie się po pierwszym użyciu albo zdrapie płytę na łyso - nie mam żadnego porównania jeśli chodzi o jakość dźwięku bowiem nigdy nie posiadałem gramofonu - dlatego dywagacje o tandecie brzmienia takiego sprzętu chciałbym odsunąć na dalszy plan.
Proszę o pomoc Forumumowiczów.
Jak coś źle napiszę to proszę o wyrozumiałość - świeżak na forum

Jakie Macie opinie na temat gramofonów firmy Auna? Jakbym podał konkretny model to zapewne wywołałbym atak śmiechu dlatego się powstrzymam.
Dodatkowo wyczytałem iż należy się wystrzegać gramofonów z wbudowanym przedwzmacniaczem oraz z wbudowanymi głośnikami - czy to prawda i naprawdę absolutnie nic, żaden produkt tego typu nie nadaje się do niczego? Mam na myśli, że rozpadnie się po pierwszym użyciu albo zdrapie płytę na łyso - nie mam żadnego porównania jeśli chodzi o jakość dźwięku bowiem nigdy nie posiadałem gramofonu - dlatego dywagacje o tandecie brzmienia takiego sprzętu chciałbym odsunąć na dalszy plan.
Proszę o pomoc Forumumowiczów.
- bluegi
- Gramofon: różne
Gramofon do 300 zł
To ja może zacznę :) Tematy o nowych gramofonach itd itp na pewno czytałeś... Wbudowany przedwzmacniacz - no nie generalizujmy
A co do reszty to dawaj tematy wstecz, poprzeglądaj, obczaj allegro pod kątem "co tam się podoba" i coś fajnego wspólnymi siłami (Twoimi przede wszystkim + użytkowników forum) wybierzemy
Nowe plastiki za 300 (nie wiem którą aunę dokładnie masz na myśli) z wbudowanym wszystkim sobie podaruj, serio 

-
Dzięki za odpowiedź tak szybką : )
Wszystko z głośnikami podarować.. szkoda wielka, mam co prawda 5głośników w kinie domowym - niby mam, nie moje ale mogę używać - niemniej takie głośniki bardzo dużo miejsca zajmują a chciałbym coś bardziej kompaktowego można nawet powiedzieć przenośnego. Zamiarem kupna jest to, że jeśli mi się spodoba to gramofon pozostanie u mnie, jeśli nie oddam go jako prezent - wiem okrutne z punktu widzenia obdarowanego - i w tym problem bo jeśli dam go komuś kto nie ma głośników (np ma tylko telewizor....) to koniec. Kupowanie od nowa wszystkiego co potrzebne. Smutek, niemniej dziękuję za błyskawiczną odpowiedź o tak późnej porze.
Wszystko z głośnikami podarować.. szkoda wielka, mam co prawda 5głośników w kinie domowym - niby mam, nie moje ale mogę używać - niemniej takie głośniki bardzo dużo miejsca zajmują a chciałbym coś bardziej kompaktowego można nawet powiedzieć przenośnego. Zamiarem kupna jest to, że jeśli mi się spodoba to gramofon pozostanie u mnie, jeśli nie oddam go jako prezent - wiem okrutne z punktu widzenia obdarowanego - i w tym problem bo jeśli dam go komuś kto nie ma głośników (np ma tylko telewizor....) to koniec. Kupowanie od nowa wszystkiego co potrzebne. Smutek, niemniej dziękuję za błyskawiczną odpowiedź o tak późnej porze.
-
Czyli, że jakbym chciał coś kompaktowego musiałbym wrócić do korzeni? Nie mam pojęcia czy coś takiego jeszcze nadawałoby się do użytku, starodawne gramofony z "tubą"? nie wiem jak to nazwać. Jednak obawiam się, że konstrukcje tego typu są nakręcane lub na korbę... nakręcany jeszcze mógłby być ale korba odpada :p Czy takie cudo - może jakiś konkretny adapter - ktoś posiada z Forumowiczów? Może polecić konkretny model lub przestrzec przed kupnem tego "złego"? : D
Każda informacja będzie przydatna, jeśli jednak za bardzo odszedłem od tematu to proszę o pomoc w powrocie na właściwą ścieżkę.
Każda informacja będzie przydatna, jeśli jednak za bardzo odszedłem od tematu to proszę o pomoc w powrocie na właściwą ścieżkę.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Gramofon do 300 zł
ŁukaszM, zabawa w winyle polega właśnie na budowaniu systemu - docelowo tylko rozwiązanie gramofon + wzmacniacz + kolumny ma sens. Jeśli chcesz coś kompaktowego, kup miniwieżę lub boomboxa i nie zawracaj sobie głowy czarnymi płytami.
Jeśli Cię nie przekonałem, to dodam jeszcze, że zabawa w winyle ma sens jeśli interesuje nas dźwięk co najmniej nie gorszy od CD odtwarzanego z pełnego Hi-Fi. Jeżeli winyl ma grać poniżej tego poziomu, to jest to w zasadzie profanacja płyt. Auna z wbudowanymi głośniczkami to będzie jakość dźwięku na poziomie głośnika radiowęzłowego. Więc sam sobie odpowiedz, czy ma sens kupowanie takiego plastika.
Z gramofonami akustycznymi to mam nadzieję, że żartujesz
Jeśli Cię nie przekonałem, to dodam jeszcze, że zabawa w winyle ma sens jeśli interesuje nas dźwięk co najmniej nie gorszy od CD odtwarzanego z pełnego Hi-Fi. Jeżeli winyl ma grać poniżej tego poziomu, to jest to w zasadzie profanacja płyt. Auna z wbudowanymi głośniczkami to będzie jakość dźwięku na poziomie głośnika radiowęzłowego. Więc sam sobie odpowiedz, czy ma sens kupowanie takiego plastika.
Z gramofonami akustycznymi to mam nadzieję, że żartujesz

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- esdarek
Gramofon do 300 zł
Może by trzeba zacząć od zdiagnozowanie potrzeb (abc handlu).
ŁukaszM-dlaczego winyl???
ŁukaszM-dlaczego winyl???
-
No dobra, poddaję się - nie szukam niczego z głośnikami tudzież starożytnego patefonu .
Dlaczego winyl? Przyjemność ze słuchania muzyki oczywiście - przynajmniej dla mnie większa niż z nowocześniejszych nośników - gdzieś dawno u kogoś byłem bardzo fajnie brzmiał taki zestaw, chociaż tam z tego co pamiętam był jeden głośnik.
Czyli dwóch rzeczy będę potrzebował. Przedwzmacniacz do 100 da się dostać czytałem już o tym. Sam gramofon, ktoś polecał Reloop RP300 tylko, że tam chyba jest przedwzmacniacz wbudowany to znowu też niedobrze. Poszukam jeszcze w tym wątku jest tego pełno podanych gramofonów w cenie do 300.
Dzięki Wszystkim hah.
Dlaczego winyl? Przyjemność ze słuchania muzyki oczywiście - przynajmniej dla mnie większa niż z nowocześniejszych nośników - gdzieś dawno u kogoś byłem bardzo fajnie brzmiał taki zestaw, chociaż tam z tego co pamiętam był jeden głośnik.
Czyli dwóch rzeczy będę potrzebował. Przedwzmacniacz do 100 da się dostać czytałem już o tym. Sam gramofon, ktoś polecał Reloop RP300 tylko, że tam chyba jest przedwzmacniacz wbudowany to znowu też niedobrze. Poszukam jeszcze w tym wątku jest tego pełno podanych gramofonów w cenie do 300.
Dzięki Wszystkim hah.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Gramofon do 300 zł
ŁukaszM, na początek poszukaj Technicsa z T4P (z prostym ramieniem) - znajdziesz tego mnóstwo do 3 stówek. Zamiast zawracać sobie głowę osobnym pre-ampem, kup raczej wzmacniacz z wbudowanym przedwzmacniaczem. Do tego jakieś monitory. Nie musi być od razu wszystko hi-endowe. Myślę, że w miarę ładnie brzmiący zestaw można zbudować już za ok. 800 zł, a jak ktoś ma szczęście do okazji, to nawet i taniej.
http://allegro.pl/gramofony-technics-20089?price_to=300
http://allegro.pl/gramofony-technics-20089?price_to=300
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- esdarek
Gramofon do 300 zł
Masz u siebie w pokoju coś co wydaje z siebie dźwięk (nie myślę tu o skrzypiącym łóżku)?
-
To tak
Wspominałem, że posiadam zestaw 5 głośników - dokładnie 5 głośników podłączonych do amplitunera - mogę dokładne dane spisać jeśli pomogłoby to w wyborze najodpowiedniejszego gramofonu chociaż podejrzewam, że wystarczy lista wejść jakie obsługuje ten amplituner (?) jakby co to napiszę. Ponadto amplituner to po polsku właśnie wzmacniacz chyba (?).. wiec możliwe, że się nada jeśli będzie posiadał odpowiednie złącze.
Pisałem wcześniej o Reloop RP300 ale po przejrzeniu wpisów widać, że Polecacie urządzenia Technicsa więc na nich się skupię. Tak samo jak zawsze im taniej tym lepiej - ale bez przesady oczywiście.
dziękuję za odpowiedzi.
W pokoju nie mam nic do grania prócz magnetofono-odtwarzacza płyt CD Panasonic. Kolumny i amplituner są w osobnym "wspólnym" pokoju rodziny ^ ^
Wspominałem, że posiadam zestaw 5 głośników - dokładnie 5 głośników podłączonych do amplitunera - mogę dokładne dane spisać jeśli pomogłoby to w wyborze najodpowiedniejszego gramofonu chociaż podejrzewam, że wystarczy lista wejść jakie obsługuje ten amplituner (?) jakby co to napiszę. Ponadto amplituner to po polsku właśnie wzmacniacz chyba (?).. wiec możliwe, że się nada jeśli będzie posiadał odpowiednie złącze.
Na wstępie od razu - nie mam takiej kasy hah. Jako że wzmacniacz posiadam, głośniki posiadam pomyślałem o osobnym przedwzmacniaczu (to byłby zbyt duży zbieg okoliczności jakby wzmacniacz jaki posiadam miałby już wbudowany przedwzmacniacz - jest to pewnie najzwyczajniejszy wzmacniacz) jest to niedroga opcja i chcę to wykorzystać.Obywatel pisze:ŁukaszM, Zamiast zawracać sobie głowę osobnym pre-ampem, kup raczej wzmacniacz z wbudowanym przedwzmacniaczem. Do tego jakieś monitory. Nie musi być od razu wszystko hi-endowe. Myślę, że w miarę ładnie brzmiący zestaw można zbudować już za ok. 800 zł, a jak ktoś ma szczęście do okazji, to nawet i taniej.
Pisałem wcześniej o Reloop RP300 ale po przejrzeniu wpisów widać, że Polecacie urządzenia Technicsa więc na nich się skupię. Tak samo jak zawsze im taniej tym lepiej - ale bez przesady oczywiście.

W pokoju nie mam nic do grania prócz magnetofono-odtwarzacza płyt CD Panasonic. Kolumny i amplituner są w osobnym "wspólnym" pokoju rodziny ^ ^
- esdarek
Gramofon do 300 zł
No to nie wiem w czym problem. Kupujesz najtańszy przedwzmacniacz (taki działający to ok 120-150) i podlaczasz do dowolnego wolnego wejściach w Twoim kinie domowym/ampitunerze. Dodatkowo szukasz w radiomagnetofonie stojącym u Ciebie w pokoju wejścia aux/line in bo może takie ma .