Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bosy

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: bosy »

JVC mnie przekonuje, ale nie widziałem wymienionych wieżyczek, tylko UX-T1. Są za to kolumny UX-B1001 (i droższe). Wybaczcie moje pytania, ale nie wszystko rozumiem. Wzięlibyście Technicsa, czy to Akai? Druga sprawa, do wkładki trzeba igłę, czy to jest to samo/w komplecie? Z tego, co mówicie, przedwzmacniacz do wieżyczki albo wzmacniacz do kolumn (wieżyczka jako wzmacniacz)? xd Pytanie, który wziąć wzmacniacz.
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 300 zł

Post autor: esdarek »

DO każdej wieżyczki musisz mieć przedwzmacniacz. Do wzmacniacza nie musisz mieć przedwzmacniacza bo znajduje się on na 99% w e wzmacniaczu. Jego jakość jednak może być taka sobie. Życzę Ci powodzenia w znalezieniu wzmacniacza i kolumn kosztujących 300 zł i wydających z siebie dźwięk ,ale może kolega bluegi coś Ci znajdzie. Też chętnie zobaczę bo człowiek całe życie się uczy.
Zdecydowanie Technics a nie Akai. Akai jest lepszym gramofonem patrząc na niego z punktu widzenia zaawansowanego użytkownika. Oczywiście nie lepszy bo ma lepszy dzwięk. Absolutnie nie gra lepiej!!! Powiedz mi jak często chcesz zmieniać wkładki które kosztują(dobre) 200-500 zł? Czy będziesz eksperymentował z naciskiem, antyskatingiem, overhangiem? Czy ustawiania azymutu i wszelkich innych kątów wkładki jest Twoim hobby czy może raczej wolisz wcisnąć guzik i słuchać winyla?

Walczę z tym jakiś czas ale chyba się poddam. Przychodzi ktoś kto chce słuchać płyt-porównajmy to do motyryzacji-przychodzi ktoś kto chce jeżdzić autem, a tu zaczyna się dyskusja: kup AUDI Q7, nie kup PORSCHE 911, ależ skąd-bierz Chevroleta Camaro. Niestety nikt nie wie bo nie zapytał czy to mają być samochody typu "treść życia" czy przemieszczacze dupy z punktu A do punktu B i z automatu zakłada się, że każdy kierowca to motomaniak. Szkoda.
Awatar użytkownika
bluegi
Gramofon: różne

Post autor: bluegi »

bosy pisze:JVC mnie przekonuje, ale nie widziałem wymienionych wieżyczek, tylko UX-T1
esdarek pisze:może kolega bluegi coś Ci znajdzie
Porszę bardzo... prosz :pray: :D
http://olx.pl/oferta/wieza-mini-wieza-j ... ecG7W.html
http://olx.pl/oferta/wieza-mini-wieza-j ... e9y3X.html
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 300 zł

Jedna z lepszych z tej serii. Potem już były 2 segmentowe. Dźwięk to rewelacja. Brzmienie jak z przyzwoitego wzmacniacza z kolumnami PODŁOGOWYMI.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Post autor: Wojtek »

Panowie, z całym szacunkiem, ale trzymajmy się gramofonów w tym wątku.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
piotrofff

Post autor: piotrofff »

Wojtek pisze:Panowie, z całym szacunkiem, ale trzymajmy się gramofonów w tym wątku.
Wojtku, ale wywiązała się ciekawa dyskusja - sam jestem żywym przykładem. Sam posiadam mini wieżę i jestem zaskoczony jak ona potrafi grać. Mogę tylko potwierdzić słowa Darka - odpowiednio skrojone mini systemy potrafią zadziwić i nie trzeba przy okazji zagracać klocami połowy mieszkania. Może wydzielić do osobnego tematu?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Post autor: Wojtek »

Ciężko wydzielić, bo dyskusja się przeplata, są posty gdzie mowa i o miniwieżach i o gramofonach. Aż tak mocnych nożyczek to nie mam ;)
Tak więc jak chcecie dalej pociągnąć ten temat to proszę o samodzielne przeniesienie dyskusji.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 300 zł

Ja już zamilkłem.
Awatar użytkownika
bosy

Post autor: bosy »

Chętnie bym przeniósł dyskusję, ale póki odniosę się do przenośni związanej z samochodami. Ciekaw jestem, czy Twoje auto to Porsche, a śmiechu z JVC nie rozumiem. Sztuką jest skomponować głośniki, wzmacniacz i adapter (gramofon). Zgadzam się, że lepiej mieć SL-Q2 z SU-V900 i głośnikami Stratos, ale czy w momencie, kiedy nie ma się płyt winylowych? :P
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 300 zł

Ja też nie rozumiem śmiechu z JVC. Tak jak nie rozumiem polecania wypasionych gramofonów komuś, kto chce sobie tylko posłuchac płyt. To tak jakby polecać Porsche komuś, kto chce tylko jeżdzić po zakupy. Dla takiego użytkownika Dacia Sandero i gramofon z T4P będą idealnymi rozwiązaniami. Jedno i drugie świetnie sprawdza się w swojej roli. Nie każdy musi się ścigać lub jeździć na zloty.Nie rozumiem niepotrzebnych emocji i podtekstów.
Jeśli pytanie o Porsche było do mnie to nie. Nie lubię niemieckich aut i takich nie kupuję.
Awatar użytkownika
bluegi
Gramofon: różne

Gramofon do 300 zł

Post autor: bluegi »

Nie, myślę że pytanie o Porsche nie było do Ciebie, tylko nie wiadomo do kogo, a Bosy sam do końca nie wie o co pyta + przede wszystkim nie czyta tego, co się do niego pisze.
Czego Ty Bosy jeszcze nie wiesz? Chciałeś polecane modele gramofonów.
Ja poleciłem Grundiga 2500 i jako alternatywę Akai AP 100C (na dzień dzisiejszy/oferty na dziś). Po tej dyskusji ode mnie zostaje Grundig 2500 (proste ramię, zainstalowana wkładka).
Esdarek przekonuje Cię do t4p.
Temat o t4p wkleiłem, plus masz dodatkowo 132 podstrony z polecanymi gramofonami w tej kwocie i śmiało możesz wysnuć, które są częściej polecane przez użytkownikÓW. Chcesz, bierz t4p.
Śmiechu z JVC nie było, tylko krótki offtop pomiędzy mną, a Esdarkiem na temat doboru 'wielkości' kolumn pod wielkość pomieszczenia.
Stwierdziłeś, że wybierasz JVC, ale nie możesz znaleźć, to Ci wkleiłem wieżę do kupienia, polecaną przez Esdarka, który to potwierdził rekomendację.
Dodatkowo Wojtek upomniał nas, żeby trzymać się tematu gramofonów, a Ty, świeży użytkownik, celowo jedziesz z offtopem i prowokujesz. Przestań ;)
Ostatnio zmieniony 01 mar 2016, 23:23 przez bluegi, łącznie zmieniany 1 raz.
Panmaxior

Gramofon do 300 zł

Post autor: Panmaxior »

Temat tanich gramofonów to cienka linia było mówione jak wstawiłem sonego z seri ps
Tani nie zawsze znaczy gorszy sprzedałem troszkę tych gramofonów i all działają i ładnie graja.
Ogólnie wiadomo ze są modele lepsze inaczej wykonane itd 1000 czynników wpływa na cenę gramofonu.
klient powinien zaczynać właśnie od prostych maszyn i uczyć się co nadaje wartości gramofonowi oraz poco są głośniki i jakie.
Mowa o głośnikach na mini 8cm w pokoju 29m2 to trochę taka śmieszna sprawa, to ze głośnik uzyska jakieś decybele nie świadczy o jego wydajności.
jeśli było by to takie oczywiste i nikt by nie kupował wzmacniaczy i innych klocków tylko na małe piedziki mini wieża i gramofon z lidla za 109zł.

troszkę poczytaj bo sport audio to drogi sport :) i choroba postępuje ....
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 300 zł

Rozumiem, że odsłuchałeś te wieże i wiesz co piszesz. Taka wieża JVC UX-D99 w moim warsztacie o powierzchni ok 36m2 potrafi wypełnić pomieszczenie czystym i bardzo głośnym dźwiękiem ze sporym zapasem mocy. Byłbym ostrożny w ferowaniu opiniami uzyskanymi na podstawie własnych lub cudzych wyobrażeń lub akademickich obliczeń. Można się czasem zdziwić, a doświadczenie i pokora przychodzi z wiekiem.
Panmaxior

Gramofon do 300 zł

Post autor: Panmaxior »

zadam ci pytanie , skoro jest tak zafascynowany mini hifi to poco ludzie kupują duże głośniki ?

poco jest ta cała religia o wzmacniaczach, głośnikach i igłach do gramofonów. ?

Skoro można kupić http://allegro.pl/glosniki-kolumny-podl ... ml#thumb/1

i po problemie
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Gramofon do 300 zł

Post autor: Obywatel »

Panmaxior, rozumujesz schematycznie i bez konkretnej wiedzy kwestionujesz zdanie fachowców.

Widzisz, jak kiedyś na forum Seicento za nic w świecie nie wierzyłem, że ten mały samochodzik po swapie na silnik 1.2 8V jest w stanie objechać konkretną furę z V6 pod maską :twisted: A niestety tak właśnie jest.

Czasami w niektóre rzeczy trudno uwierzyć, a mimo to właśnie tak jest.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
ODPOWIEDZ