Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
morf

Gramofon do 300 zł

Post autor: morf »

Wracajac temat na tory "techniczne",
Szukam opini na temat Fishera MT-6305. nie znalazlem za bardzo nic na forum procz paru linkow.
Moze ktos z Szanownych Kolegow posiada ten sprzet lub jakies opinie na jego temat?

Z gory dzieki!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Post autor: Wojtek »

Sprzęt dobry choć model bardzo podstawowy. Może jakiś link do egzemplarza?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
morf

Gramofon do 300 zł

Zastanawiam sie nad tym egzemplarzem
http://allegro.pl/gramofon-fisher-mt063 ... 04231.html

ew jest podobny model z regulacja pitch'a --> http://allegro.pl/gramofon-fisher-mt-64 ... 11478.html

w zasadzie utknalem nie wiem ktory wybrac
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

A czemu wybór jest ograniczony do tych dwóch?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
morf

Re: Gramofon do 300 zł

Wojtek pisze:A czemu wybór jest ograniczony do tych dwóch?
Wybor nie jest ograniczony do tych dwoch.
Po prostu sam nie wiem co kupic :roll:, najpierw naczytalem sie ze wartoby zainwestowac w DD z pitch'em,
potem Ktos doradzil ze stabilizacja kwarcem eliminuje reczny tunning obrotow.

Z trzeciej strony tych modeli dostepnych chociazby na alledrogo jest tyle ze ciezko jest sie zorientowac.
Moja metodologia to "pobranie" dostepnych np na allegro modeli i przeszukiwanie forum pod katem ew rekomendacji lub uwag.

Pozniej pomyslalem ze moze warto kupic jakiegos paskowca w nie najgoszym stanie grajacego "out-of-the-box" i sprobowac na wlasnej skorze (uszach).
Znalazlem tego fishera 6401 i juz bym go nawet kupil, ale przez przypadek trafilem na 6305 od tego samego sprzedawcy dlatego zapytalem.

W skrocie nadal nie wiem co kupic. Forumowicze poratujcie :-)

Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Gramofon do 300 zł

Post autor: Obywatel »

morf pisze:potem Ktos doradzil ze stabilizacja kwarcem eliminuje reczny tunning obrotow.
Nie eliminuje. Po prostu najczęściej gramofony z DD nie posiadają regulacji pitch, bo i po co? Sa jednak takie, które posiadają.

A z ciekawości, po co Ci regulacja obrotów?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Post autor: esdarek »

Obywatel pisze:Po prostu najczęściej gramofony z DD nie posiadają regulacji pitch, bo i po co?
Chyba Ci chodziło o to że te, które mają stabilizację kwarcową czasami nie posiadają stroboskopu?
Obywatel pisze:A z ciekawości, po co Ci regulacja obrotów?
Wiele lat temu zadałem klientowi takie pytanie. Dowiedziałem się, że dla muzyka to niezbędna funkcja. Tłumaczono mi i o stroju instrumentów, nutach, i innych ciwerćtonach więc już nie pytam ;)
Awatar użytkownika
morf

Gramofon do 300 zł

Jako 100% laik wyobrazilem sobie ze te gramofony z samego siebie nie sa wyregulowane a taka regulacja predkosci jest niezbedna :o
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 300 zł

Post autor: esdarek »

Jeśli kupisz gramofon bez regulacji obrotów i bez oscylatora kwarcowego wyciągnięty za kabel ze śmietnika(99% na allegro) to masz rację. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że Sting będzie śpiewał falsetem, a Kate Bush basem:)
Awatar użytkownika
Obywatel

Gramofon do 300 zł

esdarek pisze:Chyba Ci chodziło o to że te, które mają stabilizację kwarcową czasami nie posiadają stroboskopu?
Jasne, zgadza się - chodziło mi o to, że niektóre gramofony stabilizowane kwarcem nie posiadają regulacji pitch, a czasami nawet nie posiadają stroboskopu. SL-Q3 np. posiada stroboskop, ale nie ma regulacji pitch.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Awatar użytkownika
bluegi
Gramofon: różne

Post autor: bluegi »

morf pisze:Jako 100% laik wyobrazilem sobie ze te gramofony z samego siebie nie sa wyregulowane a taka regulacja prędkosci jest niezbedna :o
Widzisz nie do końca:) Ja np ostatnio kupiłem stary, najprostszy gramofon, nie ma żadnej regulacji i jestem nim zachwycony. Po prostu jeżeli mechanizmy są czyste i przesmarowane (nic silnika i napędu nie blokuje) to nowy, dobry pasek w zupełności wystarczy do stabilnych obrotów. Niczego się tam nie reguluje. A bawiłem się już(mam) gramofonem ze schrzanionym potencjometrem do regulacji obrotów i można sobie było pasek wymieniać ;) A tu: wyczyścić, nasmarować, założyć nowy pasek, igłę lub całą wkładkę, wszystko. Póki co jestem na etapie: im mniej może się popsuć, tym lepiej, a wygoda (półautomat, czy automat) wymaga ryzyka i opcjonalnie poświęceń, bo już w moim SL-1900 reguluje się nawet moment opuszczenia ramienia na płytę przy autostarcie. Taka subiektywna dygresja, ale doświadczenie mam jeszcze nieduże ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Obywatel pisze:Po prostu najczęściej gramofony z DD nie posiadają regulacji pitch
Jesteś pewien? Bo ja niezbyt :morda:
Obywatel pisze:bo i po co?
Po to by w razie potrzeb wyregulować obroty :)
Obywatel pisze:że niektóre gramofony stabilizowane kwarcem nie posiadają regulacji pitch
Większość. Pitch współdziałający z kwarcową stabilizacją to wyższa szkoła jazdy generalnie :)
Obywatel pisze:a czasami nawet nie posiadają stroboskopu. SL-Q3 np. posiada stroboskop, ale nie ma regulacji pitch.
Bo jak nie ma regulacji to obecność lampy stroboskopowej jest bardziej wodotryskiem niż czymś przydatnym na co dzień.

Generalnie kwarc jest swoistą gwarancją stabilnych obrotów. Jak kwarcu nie ma to już jest niekoniecznie stabilnie, niezależnie czy napęd paskowy czy DD, stąd łatwo dostępna regulacja pitch i wbudowane strobo są praktyczne.

Większość gramofonów ma jeszcze dodatkową regulację pitch wewnątrz, przy układzie sterującym napędem.

bluegi:
Z jednej strony jest prosto i nie ma regulacji, a z drugiej nawet w idealnych warunkach poziom kołysania jest na poziomie 0.1% albo i ciut gorzej. Nie każdego to satysfakcjonuje :morda:
Szczególnie jak się ma słuch muzyczny, o czym już wspomniał esdarek.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
bluegi
Gramofon: różne

Post autor: bluegi »

Wojtek pisze:nawet w idealnych warunkach poziom kołysania jest na poziomie 0.1% albo i ciut gorzej. Nie każdego to satysfakcjonuje
Coś właśnie czytałem o kołysaniu... To jeszcze na chwilkę offtop :D A są np (istnieją) jakieś serwisowe płyty testowe w których to kołysanie (ogólnie w gramofonach) można testować/usłyszeć?
Zakładam że to musi być długo trwający ten sam dźwięk. Robiłem sobie takie eksperymenty kiedy dźwięk się "słyszalnie" zmieni/rozstroi przy długich dźwiękach i póki co klęska (nic nie słychać:P). Trzeba ingerować w obroty (palcem).
Bo to po prostu jest normalnie kołysanie, które ludzie słyszą podczas słuchania i ich to denerwuje, tak?
Awatar użytkownika
Obywatel

Gramofon do 300 zł

Wojtek pisze:Jesteś pewien? Bo ja niezbyt :morda:
Oczywista pomyłka z mojej strony - już ją prostowałem. Miałem rzecz jasna na myśli kwarcową stabilizację - że przy niej regulacja pitch najczęściej nie występuje.
Awatar użytkownika
morf

Powracam z kolejna prosba o rzucenie fachowym okiem, czy ktores z ponizszych sa sensowne:

http://allegro.pl/gramofon-maclair-tt-2 ... 82127.html (ew czy cena za kup teraz jest sensowna czy przeplacanie) troche podejrzane te "rozmazane" zjecia wg mnie
http://allegro.pl/gramofon-sanyo-tp-30- ... 66389.html
http://allegro.pl/gramofon-yamaha-tt-30 ... 54085.html (ew jaka cene mozna uznac za "normalna")

http://olx.pl/oferta/fisher-mt-6330-gra ... 9bbc92d291
ew jak to sie ma do:
http://allegro.pl/gramofon-fisher-mt-64 ... 11478.html

Dziekuje slicznie za pomoc
ODPOWIEDZ