Gramofon do 300 zł
- morf
Re: Gramofon do 300 zł
Czesc wszystkim fanom Winyla!
Pierwszy post na forum wiec chcialbym sie serdecznie przywitac!
Obserwuje forum od dluzszego czasu, dopiero teraz zebralem nieduzy fundusz na zakup pierwszego odsluchowego gramofonu.
Przejrzalem na szybko watek (chociaz przyznaje ze troche to trwalo
)
Zakladajac ze zrozumialem poprawnie terminologie zalozenia jakie przyjalem:
naped DD,
Mozliwosc wymiany wkladki (nie T4P)
regulacje pitch
Mam dwa linki z serdeczna prosba o ocene ceny/wyboru:
http://allegro.pl/telefunken-ts860-okaz ... 03972.html
http://allegro.pl/gramofon-telefunken-t ... 39501.html
Odnosnie 860 nie znalalem zbyt duzo informacji, glownie dotycza 850, ale rozumiem ze jest to jakas "blizniacza" konstrukcja.
Dzieki za pomoc!
Pierwszy post na forum wiec chcialbym sie serdecznie przywitac!
Obserwuje forum od dluzszego czasu, dopiero teraz zebralem nieduzy fundusz na zakup pierwszego odsluchowego gramofonu.
Przejrzalem na szybko watek (chociaz przyznaje ze troche to trwalo

Zakladajac ze zrozumialem poprawnie terminologie zalozenia jakie przyjalem:
naped DD,
Mozliwosc wymiany wkladki (nie T4P)
regulacje pitch
Mam dwa linki z serdeczna prosba o ocene ceny/wyboru:
http://allegro.pl/telefunken-ts860-okaz ... 03972.html
http://allegro.pl/gramofon-telefunken-t ... 39501.html
Odnosnie 860 nie znalalem zbyt duzo informacji, glownie dotycza 850, ale rozumiem ze jest to jakas "blizniacza" konstrukcja.
Dzieki za pomoc!
-
Gramofon do 300 zł
W sumie to bardzo podobne gramofony( nawet ich obecny stan,bo obydwa mają uwalone pokrywy
), z tym że ten pierwszy to półautomat a drugi pełen automat. Obydwa były chyba robione przez Technicsa,czyli Matsushite.Ten TS 950 ma chyba ciut lepszą wkładkę...

- morf
Hehe no fakt obie pokrywy pekniete.kielek pisze:W sumie to bardzo podobne gramofony( nawet ich obecny stan,bo obydwa mają uwalone pokrywy), z tym że ten pierwszy to półautomat a drugi pełen automat. Obydwa były chyba robione przez Technicsa,czyli Matsushite.Ten TS 950 ma chyba ciut lepszą wkładkę...
Czy bylby sensowny jako 1 startowy wprowadzjacy w niezbadany temat?
Czy ta cena jest adekwatna do modelu/stanu?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2016, 13:20 przez morf, łącznie zmieniany 1 raz.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Gramofon do 300 zł
morf, jeśli jest kwarcowa stabilizacja, to bardzo często nie ma regulacji pitch i nie jest to żaden mankament.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
-
-
Gramofon do 300 zł
Zamiast walić post pod postem użyj forumowej wyszukiwarki,bo większość tego co zapodajesz przewijała się już tu mnóstwo razy
-
panowie to forum to jedno wielkie żenua. Masz racje kolego, te gramofony już były opisywane na forum ale tylko jako modele i to kilka lat wcześniej. W tym czasie mogła zmienić się na przykład cena jaką warto za sprzęt dać. I również tez jako laik chciałem się dowiedzieć czy wybrane przeze mnie egzemplarze są w dobrej formie.
- chudy_b
Gramofon do 300 zł
napisał człowiek z siedmioma postami na koncieigorski pisze:to forum to jedno wielkie żenua

- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
...i się wydało. Nie zostaje już nic innego jak zamknięcie forum...igorski pisze:panowie to forum to jedno wielkie żenua

-
- Gramofon: Już Akai ap206c
-
To tak się da na podstawie opisu i zdjęć?igorski pisze:chciałem się dowiedzieć czy wybrane przeze mnie egzemplarze są w dobrej formie.
-
- Gramofon: Już Akai ap206c
Gramofon do 300 zł
Powiedzmy sobie to wprost i szczerze: NIE MA DOBREGO SPRZĘTU OD HANDLARZY. Można kupić taki gramofon ale należy mieć świadomość że należy go zrewitalizować, odświeżyć . Czyli wyczyszczenie , usunięcie wszelkich smarów i nałożenie nowych / pełna mechanika / , ewentualna wymiana łożysk , naprawa /poprawa / elektroniki . Taki gramofon bezpośrednio z allegro może nawet i chodzi ale może 100x lepiej. To mikromechanika która wymaga przeserwisowania . To jak z 30 letnim samochodem :zapali i nawet pojedzie ale żadnego dopuszczenia do ruchu nie będzie .
Piszmy więc o tym i mówmy GŁOŚNO: zakup tak ale potem bezwzględnie pełen serwis. Inaczej się nie da
Piszmy więc o tym i mówmy GŁOŚNO: zakup tak ale potem bezwzględnie pełen serwis. Inaczej się nie da
Winylowy wariat
-
Gramofon do 300 zł
igorski@ po stylu w jakim piszesz nasze koleżeństwo stoi pod dużym znakiem zapytania,więc nie wiem czy Twoja forma zwrotu per kolego jest odpowiednia.
Nie wiem jak używasz przeglądarki i kalendarza,ale przed chwilą sprawdziłem zapytania o Dual'a cs 415 i w samym styczniu A.D 2016 naliczyłem ich 10.
Jeśli jesteś taki oblatany w różnej maści forach twierdząc,że nasze to żenua to powinieneś znać funkcję edytuj/zmień post,bo netykieta w większości forach zabrania pisania post pod postem.
Tak jak kolega wyżej stwierdzil,ciężko na podstawie fotki stwierdzić stan techniczny gramofonu a wizualnie to chyba sam widzisz co wybierasz?
Takich laików spadachroniarzy to mamy tu aż nadto,którzy chcą mieć wszystko podane na tacy. Pomóc chętnie pomagamy,ale wykaż chociaż minimum własnej inicjatywy poza wklejaniem linka do aukcji z hasłem ,,co myślicie o tym,a o tym? etc. ''
Jest też kilka innych for,gdzie Ci chętnie pomogą wyszukać gramofon za 200~300 zł.
Nie wiem jak używasz przeglądarki i kalendarza,ale przed chwilą sprawdziłem zapytania o Dual'a cs 415 i w samym styczniu A.D 2016 naliczyłem ich 10.
Jeśli jesteś taki oblatany w różnej maści forach twierdząc,że nasze to żenua to powinieneś znać funkcję edytuj/zmień post,bo netykieta w większości forach zabrania pisania post pod postem.
Tak jak kolega wyżej stwierdzil,ciężko na podstawie fotki stwierdzić stan techniczny gramofonu a wizualnie to chyba sam widzisz co wybierasz?
Takich laików spadachroniarzy to mamy tu aż nadto,którzy chcą mieć wszystko podane na tacy. Pomóc chętnie pomagamy,ale wykaż chociaż minimum własnej inicjatywy poza wklejaniem linka do aukcji z hasłem ,,co myślicie o tym,a o tym? etc. ''
Jest też kilka innych for,gdzie Ci chętnie pomogą wyszukać gramofon za 200~300 zł.