Gramofon do 500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Re: Gramofon do 500 zł

Post autor: esdarek »

Wojtek pisze:
esdarek pisze:Są też technicsy z których wystaje przewód masowy na stałe, a tylko RCA się podłącza.
Modyfikowane?
Nie fabryczne-chcesz listę albo fotki? 8-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Post autor: Wojtek »

Lista na PW wystarczy :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 500 zł

Post autor: esdarek »

Pierwszy z brzegu SL-B210 -masa i zasilanie na stałe ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Ja tam w papierach i na zdjęciach SL-B210 widzę gniazdo na uziemienie oraz oddzielny przewód, ale OK :)

Serio, lepiej będzie jeśli pociągniemy to na PW. Tu i tak zrobił się off-top kabelkowy :)
Wsparcie finansowe forum
bpioter

Gramofon do 500 zł

Post autor: bpioter »

powiedzcie mi - czy normalnym jest ze gdy na gramofonie nie ma płyty i go uruchamiam - talerz się kreci ale ramie nie wyjeżdża. podnosi się lekko i tyle po czym gramofon po chwili się wyłącza. gdy przesunę ramię recznie to wszystkie się kreci - gdy wyłączam - ramie samo wraca. kupiłem finalnie technics sl-q300. czy po położeniu płyty na talerz wszystko będzie ok czy coś jest nie tak z ramieniem?
Awatar użytkownika
chudy_b

Gramofon do 500 zł

Post autor: chudy_b »

Gramofon ma układ wykrywania obecności i wielkości płyty. Takie zachowanie jest normalne.
bpioter

Gramofon do 500 zł

Post autor: bpioter »

Dzięki wielkie :). Uspokoiłeś mnie.
Olenka

Post autor: Olenka »

Witam,

chciałabym mężowi na 30 urodziny kupić gramofon, bo wiem, że już od jakiegoś czasu marzy o takim sprzęcie. Oczywiście to ma być niespodzianka, a ja kompletnie nie znam się na gramofonach, nie wiem też czy on myśli o jakimś konkretnym modelu, bo z tego co wiem, też ma o tym niewielkie pojęcie. Nie wiem czy jest potrzebny gramofon czy coś jeszcze, żeby grało:P Budżet ok. 500 zł. Proszę pomóżcie, bo sama tego raczej nie ogarnę, a nawet jakbym próbowała to jest duża szansa, że kupię coś co nie będzie się do niczego dawało, za to będzie ładnie wyglądało:P
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Przede wszystkim trzeba ustalić czy macie do czego podłączyć gramofon. Jakiś zestaw grający, wieża, kino domowe, głośniki komputerowe, cokolwiek? :)
Wsparcie finansowe forum
Olenka

Mamy głośniki komputerowe, ponadto u rodziców jej na strychu kino domowe, podobno całkiem niezłej firmy Jamo, czy jakoś tak, więc to moglibyśmy też wykorzystać, tam są głośniki, subbufer czy jakoś tak i coś jeszcze co nie wiem czy jest:P Z tym, że to kino domowe jest już dość wiekowe, myślę, że ma z 12 lat
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Gramofon do 500 zł

Post autor: Obywatel »

Olenka, głośniki komputerowe niech raczej grają pod komputerem ;) Do gramofonu to się raczej nie nadadzą, chyba że to jakiś topowy model głośników za ok. 1000 zł :mrgreen: Kino domowe to również nie najlepsza opcja, ale już o niebo lepsza niż komputerowe kołchoźniki. Jamo to dobra firma, a wiek tego sprzętu nie stanowi najmniejszej przeszkody.

Ja obawiam się innej rzeczy: czy używany sprzęt to dobry pomysł na prezent? Poza tym, nie kupowałbym komuś gramofonu w prezencie bez konsultacji z nim. Przy wyborze gramofonu jest bardzo dużo indywidualnych czynników do wzięcia pod uwagę, a czasami jeden mały szczegół, który nie będzie odpowiadał użytkownikowi może przesądzać o niezadowoleniu ze sprzętu i rozpaczliwych wpisach na forum z prośbą o radę, co zrobić z darowanym gramofonem, który nie spełnia oczekiwań.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Obywatel, nie pitol. Chodzi tu przede wszystkim żeby to działało i miało sens, a nie o poziom jakościowy.

Co do wybadania upodobań to kwestia wyrafinowania, ale jeśli sam "obdarowany" nie jest za bardzo w temacie i nie zastanawiał się nad tym to też chyba nie ma co za bardzo się nad tym rozwodzić.

Olenka:
Skoro tak to jest z czym grać. Kupujesz przedwzmacniacz gramofonowy za około stówę (Vivanco PA-115 albo Behringer PP-400), resztę przeznaczasz na używany gramofon.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Obywatel

Gramofon do 500 zł

Wojtek pisze:Co do wybadania upodobań to kwestia wyrafinowania, ale jeśli sam "obdarowany" nie jest za bardzo w temacie i nie zastanawiał się nad tym to też chyba nie ma co za bardzo się nad tym rozwodzić.
Niby tak, ale darowany gramofon to zawsze trochę problem bo później nie wiadomo, co z nim zrobić jak obdarowany będzie chciał się przesiąść na coś innego.

Ale jeśli już Olenka jest zdecydowana na taki prezent, to pewnie i tak nikt jej od tego pomysłu nie odwiedzie. W takim wypadku proponuję ze skorzystania z oferty jakiegoś sprawdzonego sprzedawcy / serwisanta.

A tak przy okazji, to czy można by założyć na forum temat, w którym użytkownicy wyrażaliby opinie o Allegrowych sprzedawcach / serwisantach handlujących gramofonami i akcesoriami? Tak aby przeciętny, niezorientowany człowiek wiedział kto fachowiec a kto partacz, kto zdziera a kto sprzedaje po normalnych cenach, itp. Można by też przedstawiać i dyskutować o aktualnej ofercie różnych sprzedawców. Pytam zanim założę wątek bo administratorzy forów czasem mają obawy przed tego typu tematami.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Olenka

Gramofon do 500 zł

a możecie mi podpowiedzieć, które używane gramofony za taką cenę będą się nadawały...chodzi mi o firmę, model? mam tego szukać na allegro? na co mam zwracać uwagę, każdy gramofon da się podłączyć do kina domowego? może wiecie o kimś kto chce sprzedać?

Obywatelu myślę, że mąż doceni wszystko co będzie działało :) a w sumie mam nadzieję, że to będzie skromny początek jego nowej pasji :)
Awatar użytkownika
Obywatel

Gramofon do 500 zł

Olenka, na Allegro znajdź kategorię "Gramofony", wpisz swój zakres cenowy - powiedzmy 350 - 500, odznacz "używane" i szukaj. Bazując na intuicji i opisach wyselekcjonuj to, co Ci się podoba i wrzuć tu kilka linków. Forumowicze chętnie pomogą wybrać.

Każdy gramofon da się podłączyć do kina domowego, ale potrzebny będzie jeszcze przedwzmacniacz.
Olenka pisze:chodzi mi o firmę, model? mam tego szukać na allegro? na co mam zwracać uwagę
Nie da sie tego krótko przedstawić - musisz się trochę otrzaskać z tematem. Tak jak napisałem, wrzuc parę linków i poczytaj komentarze :)
ODPOWIEDZ