Gramofon - czy to w ogóle dla mnie?
-
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Re: Gramofon - czy to w ogóle dla mnie?
TEAC TN-3B jest w kolorze białym. Jest przynajmniej antyskating i ustawienie nacisku. Mój znajomy miał i nie wyrzucił przez okno
więc może w tą stronę?

Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie no, litości, już lepsza podstawowa Rega czy PJ niż chiński Thorens czy Teac, nawet jeśli maja regulację VTF 
Kontrola jakości na innym poziomie.

Kontrola jakości na innym poziomie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
Można zrobić np Duala w białej plincie.
Hitachi Ps48 miałem biały połysk.
Hitachi Ps48 miałem biały połysk.
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Myślałem, że inaczej. Dobrze wiedzieć. A najlepiej nie kupować. Zapewne znalazło by się dużo gramofonów, którym można by przygotować biała lakierowaną plinte. Ale jest trochę zachodu znaleźć gotowy czy zlecić przeserwisowany technicznie i wizualnie gramofon. W dodatku w cenie Regi. Ciekawe za ile uda się ją sprzedać, prędzej czy później.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
-
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
No ale dla kolegi najbardziej liczy się kolor

Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
- Squonk_94
Nie noszę się z zamiarem odsprzedaży. Narazie zakup udany.
Fajnie że podpowiadasz i że w ogóle wywiązuje się jakakolwiek dyskusja nt. gramofonów nowych. Tylko dla mnie tak z 3 tygodnie za późno.
Z tego co rozumiem to w Redze też jest antyskating.
Nie jest to prawdą, nigdzie tak nie pisałem. Po prostu te używane gramofony które przeglądałem miały nieakceptowalny wygląd. Finalnie i tak gramofon zakupiłem czarny

Amplituner - Referencyjne kable - Kolumny głośnikowe
DAC - Referencyjne kable - Kolumny głośnikowe aktywne
Telefon - Referencyjny kabel - Słuchawki
DAC - Referencyjne kable - Kolumny głośnikowe aktywne
Telefon - Referencyjny kabel - Słuchawki
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
W Pro-ject debut carbon da radę to zrobić, i jest to nawet bardzo precyzyjne. Ustawiłem nacisk wg instrukcji, a potem jak sprawdziłem na wadze to zgadzał się co do joty.
Tam w ogóle jest antyskaking, hiper super ramię z włókna węglowego, redukujące rezonanse i takie tam; masa bełkotu marketingowego, i wkładka ortofona 2M Red z eliptyczną igłą, i co? I poległo to wszystko z kiepskim, komunistycznym, robionym na odwal się, z byle jakich części, jakie się znalazły, Adamem z 1986 roku z chamską sferyczną igłą przetwornika MF (a panował wtedy w Polsce duży kryzys gospodarczy - brakowało wszystkiego).
Tyle w temacie nowych gramofonów.
Jeśli miałbym kupić nowy gramofon, to tylko z produkcji chałupniczej/garażowej znanych chałupników z branży, a z tych seryjnych to ewentualnie techniksa sl serii 100, a to i tak po dużych zastanowieniach.
Zastanawia mnie też pewien nowy gramofon Audio Technica do złudzenia przypominający kultowy, legendarny Technics SL 1200. I ta jego cena ok 1200 zł. Co to za gramofon jest? Bo powiem, że jakoś zaufania nie mam.
PS. Teraz są miejsca, gdzie można robić serwisy starych gramofonów, jak ktoś potrzebuje, gdzie robi się takie renowacje, że aż głowa boli, łącznie ze zmianą koloru, nawet z lakierem fortepianowym. Po renowacji taki gramofon jest jak nowy, i będzie służył bezawaryjnie przez długie, długie lata. Prędzej właściciel zejdzie. No oczywiście to wszystko kosztuje, ale mamy sprawdzony, ze złotej ery winylu klasyczny sprzęt.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2022, 15:40 przez Szelak, łącznie zmieniany 2 razy.
- hansolo
- Gramofon: Metz tx 4963
No ale kto twierdzi, że w PJ jest super hiper ramię?
Kto twierdzi, że wkładka 2m red jest jakaś super?
Oprócz samej firmy to chyba nikt. Lub pojedyncze przypadki.
Ktoś tu kiedyś stwierdził, że 2m red zabija radość sluchania. Więc nic nowego nie odkryłeś. A tam chyba sferyk siedzi fabrycznie.
Kto twierdzi, że wkładka 2m red jest jakaś super?
Oprócz samej firmy to chyba nikt. Lub pojedyncze przypadki.
Ktoś tu kiedyś stwierdził, że 2m red zabija radość sluchania. Więc nic nowego nie odkryłeś. A tam chyba sferyk siedzi fabrycznie.