Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Dobry, używany gramofon do 300zł

Post autor: Sindsoron »

szukaj SL-B2/B3/D2/D3/Q2/Q3 najtańsze będą pewnie SL-B2 - SL-B3 bo to paskowce. D2/D3 to już DD ale bez kwarcowej stabilizacji obrotów, a Q2/Q3 już tą stabilizację ma, dodatkowo ma ciut bardziej zaawansowane ramie. Jeśli na końcu jest 2 to jest to półautomat, jeśli 3 to jest to pełen automat. możesz jeszcze popatrzeć na coś z serii SL-1xx0, np. SL-1300, albo SL-1900, ale one raczej drożej schodzą. W ostateczności możesz kupić jakiegoś technicsa z tym nieszczęsnym T4P i albo zaopatrzyć się gdzieś w zapasowe igły jeśli ma zamontowaną dobrą wkładkę albo zainwestować w jakiegoś ortofona albo audiotechnice które są pod T4P (są dwa albo 3 modele tylko i raczej nie powalają), możesz zapytać Mase bo on ma gramofon z T4P z tego co pamiętam
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
jeeens5

Post autor: jeeens5 »

Sindsoron - po raz kolejny dziękuję. Dzięki Tobie wreszcie stałem się przeszczęśliwym posiadaczem SL-D2
Szkoda jednak że gra znacznie ciszej od starej Unitry
"Wieża, stary technics, stare słuchawki "

http://www.myrecordcrate.com/jeeens5/
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

jeeens5 pisze:Szkoda jednak że gra znacznie ciszej od starej Unitry
A to jakim cudem? Pytanie: jakiej Unitry? :)

Jak nic nie wiemy to ciężko pomóc.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
blackey

Re: Dobry, używany gramofon do 300zł

Post autor: blackey »

Witam, jestem nowa na forum i podobnie jak większość mam problem z kupnem gramofonu. jestem kompletnie zielona i przydałaby mi się jakaś dobra porada ;) aktualnie zastanawiam się nad tym modelem:

http://allegro.pl/denon-dp-16-grado-i1715401386.html

co o nim myślicie? jak dla początkującej będzie dobry?
Awatar użytkownika
jeeens5

Post autor: jeeens5 »

Wojtek pisze:
jeeens5 pisze:Szkoda jednak że gra znacznie ciszej od starej Unitry
A to jakim cudem? Pytanie: jakiej Unitry? :)

Jak nic nie wiemy to ciężko pomóc.
Artur - WG 903.

Nie mam wzmacniacza, przejściówką chinche-jack podłączam pod AUX w miniwieży i szału nie ma... głośność max a dalej słychać dość cicho
"Wieża, stary technics, stare słuchawki "

http://www.myrecordcrate.com/jeeens5/
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

jeeens5 pisze:Artur - WG 903.
Czyli piezoelektryk :) I wszystko jasne.
jeeens5 pisze:Nie mam wzmacniacza, przejściówką chinche-jack podłączam pod AUX w miniwieży i szału nie ma... głośność max a dalej słychać dość cicho
Bo, z tego co zrozumiałem, nie posiadasz przedwzmacniacza gramofonowego. Dlatego niedziwota, że masz cicho, a nawet z zniekształceniem :)
blackey pisze:aktualnie zastanawiam się nad tym modelem:

http://allegro.pl/denon-dp-16-grado-i1715401386.html

co o nim myślicie? jak dla początkującej będzie dobry?
Gramofon dobry, ale oprócz niego trzeba będzie dokupić igłę, o czym wspomina sprzedawca w opisie.

Chcesz żebyśmy popatrzyli po allegro czy jest aktualnie coś fajnego w cenie do 300 złotych? :)
Wsparcie finansowe forum
blackey

teraz trochę pomieszam ;p
okazało się, że znajomy moich rodziców posiada dobry nieużywany gramofon UNITRA GS-467 ,,BERNARD'' i wspaniałomyślnie mi go podarował, jednak trzeba by w nim wymienić igłę i wkładkę. i teraz rodzi się pytanie: jaka igła i wkładka byłaby najlepsza do tego rodzaju gramofonu? najlepiej by było gdyby cena tych dwóch rzeczy nie przekraczała łącznie kwoty 200 zł
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

W takim razie zacznij chociażby od wkładki Audio Technica AT-95. Nowa wkładka jest sprzedawana już z zamontowaną igłą, tak więc nie musisz kupować jej osobno :)

A tak w ogóle to masz do czego podłączyć ten gramofon? :)
Wsparcie finansowe forum
radonsin

Post autor: radonsin »

Witam,

Niedawno zainteresowałem się tematem, jestem nowy na forum i proszę was o pomoc. Jak wielu innych szukam sobie pierwszego gramofonu; kwoty większe niż 300 zł nie wchodzą w grę, bo trzeba sobie jeszcze przedwzmacniacz kupić, a budżet mam ograniczony. Niespecjalnie wiem czego szukać i chciałbym poprosić was, żebyście pomogli poszukać ciekawych ofert z ostatnich dni.

Mam też pytanie - pojawiły się ostatnio na Allegro jakieś polecane parę postów wcześniej przez Sindsorona Technicsy:

http://allegro.pl/technics-sl-d2-oldsch ... 66709.html
http://allegro.pl/technics-sl-q2-quartz ... 81025.html

W szczególności zdziwił mnie cenowo ten D2, ale trik polega na tym, że oba gramofony nie mają pokrywy i nie jestem w stanie ocenić czy warto je brać. Rozum podpowiada, że szybko usyfią się kurzem i trzeba będzie je czyścić w dziwnych i trudno dostępnych miejscach, z drugiej strony mogą dobrze grać małym kosztem. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Gramofon bez pokrywy to kiepski zakup. Kłopot w tym że praktycznie przed każdym słuchaniem będziesz czyścił talerz z kurzu aby płyta nie nałapała tego na siebie. Audiofilski sprzęt też czasami jest sprzedawany bez pokrywy jednak w takim przypadku dokupuje się duże drogie akrylowe pokrywy mieszczące cały gramofon lub choć nakładki na sam talerz które są też drogie. Didżeje też czasem korzystają z gramofonów bez pokrywy i na czas wolny gramofon przykrywają pokrowcem , a to już jest dużo tańsze od audiofilskich wynalazków.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Hehe, mamy SL-D2 za 150 złotych i SL-Q2 za 300 złotych. Obydwa mają tą samą wkładkę i ten sam brak (pokrywa). Jedyna znacząca różnica między nimi (nie licząc kwestię designu) to to, że ten pierwszy nie ma kwarcowej stabilizacji obrotów, a drugi ma.

Pytanie: czy kwarc jest wart tyle, że sensowna staje się dwukrotność ceny? Moim zdaniem nie :)
Jednakże trzeba wziąć pod uwagę, że SL-D2 z tej aukcji jest bardzo tani, nawet jak na brak pokrywy.
Na normalnych warunkach model D od Q dzieli około 100 złotych różnicy, na korzyść tego drugiego oczywiście :)

Brać czy nie brać? To już od Ciebie zależy, bo ja np. nie wiem na ile przeszkadzał by Ci brak pokrywy.
Wiele współczesnych, nowych gramofonów o dziwo jest sprzedawanych bez pokrywy, co najwyżej oferując ją jako dodatkowe akcesoria (pod postacią pleksiglasowego klosza ;) ), a mimo to ludzie jakoś nie narzekają (eh ci audiofile) :)

Jednakże Twoje obawy są uzasadnione, kurz to kurz. Pokrywę w sumie można łatwo zastąpić czymś podobnym. Choćby przykrycie gramofonu folią czy też przyszykowanie sobie odpowiedniego kartonu :) Wiadomo, estetyka wtedy leży, ale jeśli nie jest to dla Ciebie takie ważne, to bierz te sprzęty po okazyjnych cenach :)

Samą pokrywę można gdzieniegdzie dostać, i to taką nówkę, nieśmiganą, jednakże niestety nie jest to taka tania impreza. Już chyba lepiej byłoby kupić kiedyś jakiś uszkodzony gramofon za grosze i pożyczyć od niego pokrywę ;)
Wsparcie finansowe forum
radonsin

Post autor: radonsin »

Okazuje się, że nie doczytałem dokładnie i D2 pokrywę ma, chociaż z wyłamanymi zawiasami. Dobre i to, nie są mi do szczęścia potrzebne, więc wziąłem od razu, żeby nikt mi go nie podkradł. :D Zobaczymy jak będzie się sprawować.

Dziękuję za rady. Mam jeszcze jedno pytanie. Vivanco PA 111, Monacor SPR 6 są dość popularnymi przedwzmaniaczami. Jest sens szukać czegoś innego i czy jest jakaś znacząca różnica między nimi?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

radonsin pisze:Jest sens szukać czegoś innego
A masz więcej kasy? :)
radonsin pisze:i czy jest jakaś znacząca różnica między nimi?
W działaniu? Nie. Jakościowo też jest to raczej ta sama klasa. Osobiście nie robiłem porównania :)
Wsparcie finansowe forum
blackey

Wojtek pisze:W takim razie zacznij chociażby od wkładki Audio Technica AT-95. Nowa wkładka jest sprzedawana już z zamontowaną igłą, tak więc nie musisz kupować jej osobno :)

A tak w ogóle to masz do czego podłączyć ten gramofon? :)

no właśnie chyba nie za bardzo...
a co by było najlepsze? ;)
a i mam jeszcze jedno pytanie: czy normalny wzmacniacz by wystarczył czy konieczny jest przedwzmacniacz?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

blackey pisze:a co by było najlepsze? ;)
Nie bardzo rozumiem pytanie :)
blackey pisze:a i mam jeszcze jedno pytanie: czy normalny wzmacniacz by wystarczył czy konieczny jest przedwzmacniacz?
Zależy czym jest normalny wzmacniacz. Marka i model raczej wszystko wyjaśni :)

Sprawa wygląda tak. Jeśli wzmacniacz zintegrowany bądź amplituner ma tzw. wejście Phono to oznacza, że ma on wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy, więc można bezpośrednio pod niego podpiąć gramofon.

Jeśli takiego wejście nie posiada nasz wzmacniacz, konieczny jest zakup oddzielnego przedwzmacniacza gramofonowego.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ