A to tego nie wiedziałem. W takim razie jest jeszcze prościej.Cukierek pisze:posiada wbudowany przedwzmacniacz
Pomoc babie potrzebna
- chudy_b
Pomoc babie potrzebna
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pomoc babie potrzebna
Obadałem tą wieżę Samsunga w sieci i widziałem na zdjęciu, że ma z tyłu wejście liniowe. Inaczej nie pisałbym, że jest OK 
Także wystarczy kabel sygnałowy by spiąć jedno z drugim.

Także wystarczy kabel sygnałowy by spiąć jedno z drugim.
To jest normalne. Kable głośnikowe zwyczajową są takimi właśnie gołymi drutami.Cukierek pisze:Co do glosnikow od miniwiezy bylyby zdecydowanie lepsze, ale jest jeden szkopul. Jest to model sprzed paru lat (i teraz powstaje problem jak to wytlumaczyc bez odpowiedniego slownictwa a zeby kazdy zrozumial) i glosniki sa podlaczone do samej wiezy za pomoca kabli z wystajacymi drucikami, nie ma zadnej wtyczki ktora mozna nazwac (czarny i czerwony kabelek przy kazdym z glosnikow).
Aż tak tanie już są?chudy_b pisze:kupisz przedwzmacniacz gramofonowy VIVANCO za 30 zł
Oczywiście. Posiada.Cukierek pisze:Ale w takim razie gdyby posiadala takie wejscie jest szansa podlaczyc ten dual? Podobno posiada wbudowany przedwzmacniacz.
No tak ale jednak wolałbym koleżance zaproponować inny gramofon niż tego chińskiego "Duala"chudy_b pisze:A to tego nie wiedziałem. W takim razie jest jeszcze prościej.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Pomoc babie potrzebna
No to już krok drugi. Zastanawiam się, czy zakupy zacząć od gramofonu? Oszczędzi płyty, poprawa dźwięku tez będzie, czy tez może modernizację lepiej zacząć od wzmacniacza i kolumn - tu efekt poprawy będzie zdecydowanie bardziej spektakularny.Wojtek pisze:No tak ale jednak wolałbym koleżance zaproponować inny gramofon niż tego chińskiego "Duala"
P.S. Nie mam pojęcia ile kosztuje Vivanco, wydawało mi się, że tyle:-)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pomoc babie potrzebna
Za 3 stówy to ja mogę sensownie doradzić jedną z 3 rzeczy, ale nie dwie albo wszystko na raz (bez szpagatów i mocnego ryzyka).
Dlatego bardziej obstawiałbym za wymianą gramofonu (jak "Duala" się sprzeda to można część kasy odzyskać).

Przynajmniej tak to sobie wyobrażam.
Dlatego bardziej obstawiałbym za wymianą gramofonu (jak "Duala" się sprzeda to można część kasy odzyskać).
Nowy kosztuje bardziej 7 dych. Jak już będzie później właściwy wzmacniacz stereo to można Vivanco opylić i znów znajdą się dodatkowe środki na kolumnychudy_b pisze:P.S. Nie mam pojęcia ile kosztuje Vivanco, wydawało mi się, że tyle:-)

Przynajmniej tak to sobie wyobrażam.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Pomoc babie potrzebna
W takim razie juz sie troszke pogubilam. W koncu radzicie zainwestowac w zmacniacz i kolumny a zostac przy chinskim Dualu (jak narazie) czy jednak lepiej kupic lepszy gramofon, wzmacniacz i jest szansa podlaczenia tego do mojej miniwiezy? Wybaczce i starajacie sie zrozumiec moje, zapewne z Waszego punktu widzenia, pytania
zaraz wroce do domu to obadam swoja wieze.

- chudy_b
Pomoc babie potrzebna
No to uporządkujmy. W tej chwili masz gramofon, wzmacniacz(miniwieża) i głośniki. Wszystko co potrzebne, by płyta winylowa zagrała, ale też wszystko dość marnej jakości.
Zapewne chcesz to powoli zmieniać na lepszy sprzęt, ale dysponując chwilowym budżetem 300 zł, to tak jak napisal Wojtek, zmienisz tylko jeden element. Za te pieniądze nie kupisz przyzwoitego wzmacniacza z kolumnami. Albo jedno, albo drugie, ale lepszych kolumn do miniwieży raczej nie podłączysz, bo jej wzmacniacz ich nie uciągnie. Kupno lepszego wzmacniacza i podłaczenie Twoich kolumn może skończyć się ich zniszczeniem. Pozostaje gramofon. Za 300 zł znajdziesz już dość przyzwoity sprzęt. A na kolumny i wzmacniacz musisz trochę więcej dozbierać.
Zapewne chcesz to powoli zmieniać na lepszy sprzęt, ale dysponując chwilowym budżetem 300 zł, to tak jak napisal Wojtek, zmienisz tylko jeden element. Za te pieniądze nie kupisz przyzwoitego wzmacniacza z kolumnami. Albo jedno, albo drugie, ale lepszych kolumn do miniwieży raczej nie podłączysz, bo jej wzmacniacz ich nie uciągnie. Kupno lepszego wzmacniacza i podłaczenie Twoich kolumn może skończyć się ich zniszczeniem. Pozostaje gramofon. Za 300 zł znajdziesz już dość przyzwoity sprzęt. A na kolumny i wzmacniacz musisz trochę więcej dozbierać.
-
Dziękuję Wam bardzo. W takim razie zabieram się za sprzedaż cudownego Duala i szukam lepszego gramofonu. Rozumiem, że tymczasowo moja wieża go "pociągnie"?
W przyszłości zmienię wzmacniacz i głośniki.
Trzymajcie kciuki za moje czytanie forum ze zrozumieniem
W przyszłości zmienię wzmacniacz i głośniki.
Trzymajcie kciuki za moje czytanie forum ze zrozumieniem

-
Wybaczcie, ale muszę się pochwalić! Przed sekundą sama wszystko podłączyłam i wszystko działa. Co prawda słychać, że rzeczywiście przydałby się lepszy gramofon, ale wieża i głośniki dają radę. Możecie być ze mnie dumni tak jak ja jestem 

- chudy_b
Pomoc babie potrzebna
Połącz na razie to co masz. Lepszego gramofonu oczywiście szukaj, ale licz się z tym, że będzie bez przedwzmacniacza, więc dodatkowy koszt. A jak kiedyś kupisz lepszy wzmacniacz, to o ile nas posłuchasz, też będzie to sprzęt z epoki z wbudowanym przedwzmacniaczem. Zamieszałem? 

-
Zobaczmy czy zamieszałeś. Masz na myśli wzmacniacz z przedzwzmacniaczem? 
Wiem, że w Waszym odsłuchu ten Dual byłby nie do przyjęcia, ale dla mnie gdy po 6 latach leżakowania mogę posłuchać winyla Zeppelinów w dziwnym rosyjskim wydaniu jest dla mnie wiekopomną chwilą więc się napawam

Wiem, że w Waszym odsłuchu ten Dual byłby nie do przyjęcia, ale dla mnie gdy po 6 latach leżakowania mogę posłuchać winyla Zeppelinów w dziwnym rosyjskim wydaniu jest dla mnie wiekopomną chwilą więc się napawam

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pomoc babie potrzebna
chudy_b faktycznie trochę zamieszał.
Starsze wzmacniacze miały standardowo wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy.Cukierek pisze:Masz na myśli wzmacniacz z przedzwzmacniaczem?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Popłynę znów pewnie z głupim pytaniem.
Czyli w przyszłości przy gramofonie, który nie będzie posiadał wbudowanego przedwzmacniacza będę musiała zainwestować właśnie w niego (przedwzmacniacz) oraz wzmacniacz?
A co do zakupu gramofonu pewnie i tak wrócę po poradę
Czyli w przyszłości przy gramofonie, który nie będzie posiadał wbudowanego przedwzmacniacza będę musiała zainwestować właśnie w niego (przedwzmacniacz) oraz wzmacniacz?
A co do zakupu gramofonu pewnie i tak wrócę po poradę

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pomoc babie potrzebna
Nie. Wystarczy zwykły zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy. Za wzmacniacz robi u Ciebie miniwieża.
Jak dozbierasz to kupisz sobie porządny używany wzmacniacz stereo, który zastąpi Tobie i wieżę i kupiony wcześniej przedwzmacniacz gramofonowy (bo będzie miał go wbudowane).
Tłumaczyłem już to wyżej w tym wątku.
Ten tekst może pomóc w zrozumieniu sprawy: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=43&t=3421
Jak dozbierasz to kupisz sobie porządny używany wzmacniacz stereo, który zastąpi Tobie i wieżę i kupiony wcześniej przedwzmacniacz gramofonowy (bo będzie miał go wbudowane).
Tłumaczyłem już to wyżej w tym wątku.
Ten tekst może pomóc w zrozumieniu sprawy: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=43&t=3421
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ok, obiecuję poczytać wszystko i nie zamęczać.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
- esdarek
- Gramofon: bambino
Pomoc babie potrzebna
cześć
bez problemu kupisz sensowny gramofon i przedwzmacniacz za kwotę ,którą wymieniłaś. jeśli jeszcze nie jesteś za bardzo zniechęcona proszę o kontakt-chętnie pomogę.
bez problemu kupisz sensowny gramofon i przedwzmacniacz za kwotę ,którą wymieniłaś. jeśli jeszcze nie jesteś za bardzo zniechęcona proszę o kontakt-chętnie pomogę.