Jak nie mam po co to nie zerkam na allegro w ogóle, tak więc nie, nie zauważyłem nicdeha pisze:A czy zauważyłeś Wojtku może coś ciekawego na allegro nad czym powinienem się zastanowić?

Tak, to ten modeldeha pisze:Pytanie o wkładkę, czy ze zdjęć może ktoś mi powiedzieć czy to jest ta legendarna Shure V15 III?

Heh, rozbawiłeś mnie tym pytaniem. Podałem wcześniej listę najbardziej godnych polecenia Duali, potem zaznaczyłem, że kolejność nie jest przypadkowa. 701ka została wymieniona jako pierwsza. Wiedząc to, do jakiego wniosku dochodzisz?deha pisze:No i czy gramofonik ten jest wart poważniejszej uwagi?

Dual 701, legendarny gramofon, najwyższy model Duala w swoim czasie. Pierwszy powstały w Europie gramofon z napędem bezpośrednim. I to jakim! Sprzęt nie do zdarcia. Już nawet jego następca, model 721, mimo że miał parę dodatkowych funkcji (trochę bardziej zaawansowane ramię chociażby) to posiadał "oszczędniejszą" wersję silnika od swojego pierwowzoru (dlatego też 721ka znajduje się o oczko niżej od 701 na skali pożądania

Shure V15 III idealnie pasuje do tego gramofonu. Zresztą, sami inżynierowie od Duala to wiedzieli. Dlatego też Dual zawiązał współpracę z Shure. Ówcześnie w salonach sprzedaży Dual 701 był w standardzie parowany z V15 III. Oznaczenie LM to zabawka marketingowa. Oznacza ono tyle, że to wkładka zakupiona w Niemczech od Duala.
Sam przedwzmacniacz, który kosztuje około 70 złotych. Jeśli chciałbyś kupić nową wkładkę, która z pewnością przebije V15 III to byś musiał sięgnąć po coś wartego ponad 5 stów.deha pisze: pozostałby mi budżet w wysokości ok 300 zł, w tym przedwzmacniacz i igła.
Facet w opisie aukcji wspomina, że igła to zamiennik. Wiem o czym on mówi. Szwajcarski Pfanstiehl produkuje wysokiej jakości zamienniki do igły VN-35E (podstawowy szlif eliptyczny dla V15 III), wart jakieś 50-70 złotych u nas. Jednakże podejrzewam, że facet igłę zmieniał niedawno, więc raczej nie będziesz ją musiał od razu wymieniać na nową.
Sam posiadam V15 III, mam do niej jeszcze oryginalną igłę, a także wspomniany zamiennik od Pfanstiehl.
Miałem też Duala 721, a nadal mam... (no, zgadnijcie?) 701

Moja rekomendacja: jeśli się podoba z wyglądu (haha), to bierz póki jest. Tym bardziej, że sprzedawca to raczej znany i zaufany allegrowicz.
600 złotych to aktualna średnia cena tego modelu u nas. Pamiętam, że około 5 lat temu był to jeszcze pułap w okolicach 400 złotych. Skoku w cenie raczej nie zawdzięczamy inflacji