Zestaw na początek, do ok 1000 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
Awatar użytkownika
Ziemboll

Re: Zestaw na początek, do ok 1000 zł

Post autor: Ziemboll »

Zwróciłem się z zapytaniem o zdjęcia samej igły. Odbiór osobisty z ew. odsłuchaniem nie wchodzi w grę, poza tym wątpię abym mógł na ucho to ocenić, nie mam porównania.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Zdjęcia, o ile nie będą w dużym zbliżeniu i makro, to nic nie dadzą.
DIOMEDES KATO
kielek

Post autor: kielek »

Można zawsze założyć jakąś wkładkę MM i wtedy nie ma problemów z wymianą,tyle że to taka degradacja na własne życzenie.To tak jakby mieć przyzwoity model Mercedesa(Benz :D )i zamienić go na dobry model np.Opla.Też można przyzwoicie podróżować ,części tańsze,ale to już nie Mercedes.
Awatar użytkownika
Ziemboll

Zakładając że igła jest w stanie b. dobrym po jakim czasie stanie się niezdatna do użytku? I ile mniej więcej kosztowałaby podobnej klasy wkładka?
kielek

Mogę jedynie teoretyzować,gdyż z wkładkami MC nie miałem do czynienia.Na nową wkładkę MM zależnie od jej traktowania(jakość płyt,dokładność kalibracji itp) to zakłada się tak zazwyczaj 1000-2000 godzin.Przypuszczam,że w podobnym wymiarze można przyjąć takie założenia co do MC (choć Wojtek pewnie to uszczegółowi).Wkładki MC mają zapewne lepszy szlif igły,więc są nieco dokładniejsze w śledzeniu rowka,ale pewnie nieco delikatniejsze(tylko przypuszczenie).Ogólnie tez są dużo droższe(Winters Ci napisał,że ok 400 dolców za ten model),niektóre wysokie modele MM potrafią lepiej zagrać od tych najsłabszych MC.Tak od siebie dodam,że na początek przygody winylowej wkładka MC to jak dla mnie nie jest najlepszy pomysł(ale to tylko moja opinia),lepiej nabrać wprawy na MM,a po czasie podnosić poziom swojego gramofonu i piąć się po szczeblach w winylowym świecie :)
Awatar użytkownika
Winters

Zużycie igieł w przetwornikach MM i MC wygląda tak samo. Liczby, ktore podał kielek są prawidłowe, choć to zależy od miliarda czynników - nacisk, kalibracja gramofonu, odtwarzane płyty itd.

MC nie ma absolutnie nic do szlifu igły itd., choć są to wkładki ogólnie klasowo lepsze, ale najtańsze MC są porównywalne z najwyższymi modelami MM.

Nie napisałem, że 400 USD za ten konkretny model, tylko że w tym momencie nowe wkładki Benz Micro kosztują conajmniej tyle.

Również uważam, że MC na start to nie jest najdoskonalszy pomysł. Porządny przetwornik MM średniej klasy to 300-400 PLN, są tańsze i są droższe.

Aha, i wymiana igły w MC jest możliwa, ale jest to operacja, którą może wykonać tylko profesjonalista i zabieg taki kosztuje sporo. Najbliższy znany mi zakład, gdzie wymieniają igły w MC (robią "retip") jest w Budapeszcie.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Ziemboll

Hmm to kupić i wymienić na MM/ kupić i jak się zużyje to wymienić wkładkę/czy szukać czegoś innego? I dlaczego MC na początek nie jest najlepszym rozwiązaniem?
Awatar użytkownika
Winters

Ja bym kupił, ustawił wszystko jak trzeba i jak będzie grało dobrze, bez zniekształceń to bym zostawił. Pytanie tylko: czy Ty to ewentualnie wychwycisz, jako że pewnie nigdy nie słyszałeś igły zużytej - w takim razie kupiłbym nowà wkładkę, a tą zachował na przyszłość
DIOMEDES KATO
kielek

Rada Wintersa jak najbardziej słuszna.Obsłuchać się i potrenować z dobrą wkładką MM a po czasie wypróbować tą MC i można dostrzec różnice.
Awatar użytkownika
Ziemboll

Dzięki wielkie, jutro będę go zamawiał. Jaką konkretnie wkładkę najlepiej będzie kupić? Tak powiedzmy w okolicach 300 zł?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

kielek pisze:1000-2000 godzin
2000 godzin to już nieco za późno na wymianę ;)
kielek pisze:Przypuszczam,że w podobnym wymiarze można przyjąć takie założenia co do MC (choć Wojtek pewnie to uszczegółowi).
Bez różnicy czy MM, MC czy MI, generalne zalecenia są takie same w przypadku szlifów diamentowych.
kielek pisze:Wkładki MC mają zapewne lepszy szlif igły,więc są nieco dokładniejsze w śledzeniu rowka,ale pewnie nieco delikatniejsze(tylko przypuszczenie).
Niestety źle przypuszczasz. To że wkładka jest rodzaju MC nie oznacza, że ma ona od razu też super szlif. Jest wiele drogich wkładek MC ze szlifem sferycznym i nic w tym złego.

Generalnie trudno mi się nie zgodzić z radami przedmówców, ale nie wiem czy nie umyka tutaj jedna ważna rzecz.

Kolega Ziemboll zaczyna przygodę z winylami, dopiero się uczy o co w tym wszystkim chodzi, ale zarazem chce sobie zafundować porządny używany gramofon za nie więcej niż 1000 złotych.

Czy Thorens TD 166 albo Strathclyde to dobry wybór w tej kwocie? Generalnie tak.
Jednak czy jest to dobry wybór dla nowicjusza w temacie? Nie za bardzo, moim zdaniem.
A przynajmniej byłoby to nieco nierozważne.

Pomijam już tu nawet oczywistą kwestię wkładki MC, która w wypadku typowych MC o słabym sygnale wymaga innego wzmocnienia niż popularniejsze (i tańsze) wkładki MM, przez co w wypadku niezakupienia później jakiegoś względnie taniego wzmacniacza z 80's czy 90's z wbudowanym preampem MC to doszłyby dodatkowe koszta za dedykowany preamp do MC (a te do najtańszych też nie należą).

Sam w tej chwili nic alternatywnego nie zaoferuję (bo nie mam na to teraz czasu), ale z rana postaram się paroma linkami rzucić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
kielek

To dosyć indywidualna sprawa,ale ta jest np.niezła http://allegro.pl/ortofon-2m-red-wkladk ... 70785.html

Poczekaj na inne opinie,nie postępuj pochopnie.
No i juz jestem mądrzejszy co do szlifów w MC.A co do samej wkładki MC to wszyscy jesteśmy zgodni,że na początek przygody winylowej to skok na głęboką wodę :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Ziemboll

Pierwsza propozycja nieaktualna - ktoś już go kupił. Co byłoby najlepszym wyborem? Chyba, że wszystkie prezentują podobny poziom i pozostaje jedynie kwestie wizualna/cenowa.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ziemboll pisze:Pierwsza propozycja nieaktualna - ktoś już go kupił.
No to spóźniłem się o parę minut :)
Ziemboll pisze:Co byłoby najlepszym wyborem?
Hahah, żeby życie było takie proste...
Ziemboll pisze:Chyba, że wszystkie prezentują podobny poziom
Mniej więcej tak, ale niektóre różnią się też diametralnie od pozostałych.
Niektóre też kosztują więcej bo mają renomę albo po prostu są rzadkie u nas.

Przykładowo:
Pioneer PL-510A jest dość rzadki, ale podobne klasowo gramofony (np. Technicsa) można dostać taniej.
Dual 1229 to szanowany gramofon z napędem kółkowym.
Kenwood KD-2055 to OK paskowiec półautomatyczny z ciekawą obudową.
Hitachi HT-500 to wypasiony napęd bezpośredni z kwarcową stabilizacją i pełną automatyką.

A który Tobie się najbardziej podoba?
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ