tomirek pisze:Dual ma fabryczną igłę. Ustawiłem nacisk na podstawie info z neta (około 1,7g).
To dobrze. A antyskating?
tomirek pisze:W Technicsie próbowałem wielu ustawień na podstawie manuali na jutube
"Manual na jutube"? Wyjaśnij. W sensie że jakieś klipy instruktażowe (z angielskiego: tutorial) ?
Sam siedzę na youtube i jeszcze nic konkretnego w tematyce "jak ustawić gramofon" itp. tam nie zastałem niestety. Moim zdaniem oczywiście.
W sumie to nie da się powiedzieć jaki ustawić nacisk bez wiedzy o konkretnej wkładce, gdyż nie ma niestety jakiejś jednej uśrednionej wartości spełniającej wszystkie czy też chociażby większość kryteriów. Można co najwyżej wyciągać wnioski z doświadczenia nt. konkretnych modeli czy też konkretnej firmy (ustawienia się często powtarzają w obrębie serii np.). Dlatego wątpię w skuteczność porad z "manuali jutubowych" co do ustawienia nacisku, no chyba że trafimy na klip gdzie omawiany jest ten sam sprzęt
Masz rację, po logo widać że to jakiś "Szczur" z jakąś igłą

Pocieszające info to to nie jest. Do wymiany

Polecam wkładkę Audio Technica AT-95 jeśli nie chcesz dużo wydać na starcie.
tomirek pisze:ale nie ma różnicy.
Zawsze jest różnica, przy dobrze skalibrowanym ramieniu

Tyle że jeśli igła jest już zużyta to to faktycznie nie ma takiego znaczenia. Ja znając budżetowe produkty Shure i ich dane mogę założyć, że i do tej wkładki optymalny powinien być nacisk rzędu 2g.
A co z antyskatingiem? Mogę tylko zgadywać co "manuale z jutube" mówią o tym