Gramofon dla mamy na 60-tke
- Avarice
- Gramofon: WG-264
Re: Gramofon dla mamy na 60-tke
Jestem z pokolenia 60+ i pocztówki dźwiękowe za czasów moich prywatek były eksponatem muzealnym. Pocztówki dźwiękowe miałem raz w ręku, gdy mi pokazywała je koleżanka. Był to Bambino i właśnie pocztówki jej mamy. To nie to pokolenie. Wówczas były taśmy i kasety magnetofonowe, rzadko płyty, bo zachodnie to był rarytas cenowy, nieosiągalny dla bardzo wielu.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
To jesteś z pokolenia BB (1946-1964) lub X, zależy co znaczy ów +. Bowiem jak widzisz granice choć płynne dla pokoleń jednak zostały ustalone na potrzeby statystyki i geneologii.
Obecnie żyjemy wespół z najmłodszym na bieżąco pokoleniem : Alpha (2010-2025) wg. klasyfikacji futurologa Marka McCrindle.
Mama kolegi pytającego w wątku urodziła się przypuszczalnie na skraju pokolenia BB i X (1965-1980). Zatem to jej pokolenie właśnie.

Doprawdy?

No były, ale to zaiste nie przeczy pocztówkom. Zaprawdę powiadam Tobie, jestem świadkiem epoki i pocztówki miałem równolegle z LP's.
Wówczas czyli kiedy? .. bo obijamy się po bandzie niedomówień.
A co to ma do rzeczy? Skoro potwierdzasz ów fakt.
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Tu nie ma co kombinować.
Swego czasu miałem taki manual, byłby jak znalazł.
Trafił do kolegi, który go jeszcze wizualnie i technicznie bardziej ogarnął.
Swego czasu miałem taki manual, byłby jak znalazł.
Trafił do kolegi, który go jeszcze wizualnie i technicznie bardziej ogarnął.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- darkman
- Kontakt:
Aaaa znamy, znamy.
Kolega od taśm i kaset z pokolenia BB/X, 60+ na pewno wie co za model
żarcik taki tylko niewinny, bo za dużo niedomówień.
Jak sprężyny zawieszenia dobre Józku, to całkiem spoko o ile ramię OK, nie mam na myśli Twojego starego, tylko to że już obecnie w bdb stanie technicznym to trudno je dostać i wówczas są drogie.
Tych Pionów o których wspomniałem jest w piguły na portalach.

Jak sprężyny zawieszenia dobre Józku, to całkiem spoko o ile ramię OK, nie mam na myśli Twojego starego, tylko to że już obecnie w bdb stanie technicznym to trudno je dostać i wówczas są drogie.
- Jozi
Sprężyny były ok, ramię w idealnym porządku. Oczywiście do niego jest oryginalna pokrywa w idealnym stanie.darkman pisze: ↑23 lut 2024, 18:18Aaaa znamy, znamy.Kolega od taśm i kaset z pokolenia BB/X, 60+ na pewno wie co za model
![]()
Teraz jest pod Mielcem u Mariana

Zestaw RETRO
- Avarice
To pierwszy Fonomaster. Jeszcze z napędem wziętym z G-600, paskowo-rolkowym. Dopiero Fonomaster 76 miał napęd paskowy.
- Jozi
Instrukcja do niego i niby G 601Fs.
- darkman
- Kontakt:
Dokładnie tak, a u mnie model miał drukowane na obudowie G601A przy czym układ i plinta takie same, coś chyba jeszcze było dodatkowo, ale nie mam fotek pod ręką.
W moim Józku były zawiasy do pokrywy i niemiłosiernie się zacinały, a jak wiesz nie za bardzo się dało nastawić płytę i zamykać pokrywę, bo lubiło przeskoczyć cosik.
Generalnie dobrze wspominam ten gramofon.
- Jozi
U mnie zupełnie inaczej, pokrywa była w nakładana z góry. Ot taka, bez żadnych zawiasów, po bokach były dziury nie było bocznych ścianek.darkman pisze: ↑23 lut 2024, 20:44Dokładnie tak, a u mnie model miał drukowane na obudowie G601A przy czym układ i plinta takie same, coś chyba jeszcze było dodatkowo, ale nie mam fotek pod ręką.
W moim Józku były zawiasy do pokrywy i niemiłosiernie się zacinały, a jak wiesz nie za bardzo się dało nastawić płytę i zamykać pokrywę, bo lubiło przeskoczyć cosik.
Generalnie dobrze wspominam ten gramofon.
- Avarice
Kilka ciekawostek o Fonomasterach. https://www.technique.pl/mediawiki/inde ... er_WG-610f
- darkman
- Kontakt:
O, jest i mój z kneflami na fotkach. (link fajny, do Unitra działu).
To już Panowie zdecydowanie odbiega od tematu. Pewnie sprzątane będzie + zjebka
To już Panowie zdecydowanie odbiega od tematu. Pewnie sprzątane będzie + zjebka

- Avarice
Nie sądzę. Nie piszemy o d...e Maryni tylko o sprzęcie z epoki sześćdziesięciolatki/sześćdziesięciolatka. Takie egzemplarze po renowacji mogłyby być niezłym prezentem. https://www.olx.pl/oferty/q-fonomaster/
- darkman
- Kontakt:
Bynajmniej, akurat pisanie o "klubie Unitry" jako polecanych w tym temacie to poboczny temat.
Zasadniczo nie polecamy już tych gramofonów dla kogoś, kto nie jest kolekcjonerem sprzętów z epoki PRLu i nie ma ambicji co do serwisu własnego. Dużo lepszy wybór to gramofony brandowe z epoki. Na forum zresztą kierujemy się listą gramofonów polecanych opracowaną przez forumowiczów czas jakiś temu i opublikowaną w dziale.
Zasadniczo nie polecamy już tych gramofonów dla kogoś, kto nie jest kolekcjonerem sprzętów z epoki PRLu i nie ma ambicji co do serwisu własnego. Dużo lepszy wybór to gramofony brandowe z epoki. Na forum zresztą kierujemy się listą gramofonów polecanych opracowaną przez forumowiczów czas jakiś temu i opublikowaną w dziale.
- Avarice
- darkman
- Kontakt:
Chciałoby się napisać "nowy zawsze zdziwiony"
, ale może nie wypada w sumie. Mnie to po nic. Kolego pewnie się trochę niepotrzebnie nastawiasz "wojowniczo", to zupełnie normalne u nowych użytkowników (zrobić trochę postów i nie dać się zapędzić "fali", pokazać się z dobrej strony i znaleźć swoje miejsce - ot, życie netowe, wielu z nas to przerabiało) i ja to rozumiem, natomiast pisuję w stosunku do Ciebie z całą sympatią, możesz tego być pewien.
Punktuję jedynie wypowiedzi w tonie nieznoszącym sprzeciwu i pewnej semantyce pisania czegoś, czego nie wie się na pewno (np pokolenie na osi czasu).
Po prostu jest wiele uwarunkowań porządkujących forum w ten czy inny sposób. Zapewne poznasz je w trakcie pobytu tutaj. Wszyscy się temu jakoś tam staramy podporządkować, bo gdy nie ma zasad, to nie ma dobrej zabawy.
Dodam tylko, że zawartość forum jest dość przepastna archiwalnie, co nie stoi na przeszkodzie w wyrażaniu swojego zdania oczywiście.
Jeśli zaskakuje Ciebie niska ocena produktów post PRL'owskiej Unitry na łamach forum, to będziesz w mniejszości ale znajdziesz i apolegetów tej marki. Wszystko zatem jest poezja.
miłego forumowania,

Punktuję jedynie wypowiedzi w tonie nieznoszącym sprzeciwu i pewnej semantyce pisania czegoś, czego nie wie się na pewno (np pokolenie na osi czasu).

Po prostu jest wiele uwarunkowań porządkujących forum w ten czy inny sposób. Zapewne poznasz je w trakcie pobytu tutaj. Wszyscy się temu jakoś tam staramy podporządkować, bo gdy nie ma zasad, to nie ma dobrej zabawy.
Dodam tylko, że zawartość forum jest dość przepastna archiwalnie, co nie stoi na przeszkodzie w wyrażaniu swojego zdania oczywiście.
Jeśli zaskakuje Ciebie niska ocena produktów post PRL'owskiej Unitry na łamach forum, to będziesz w mniejszości ale znajdziesz i apolegetów tej marki. Wszystko zatem jest poezja.
miłego forumowania,